El ple de Reus garanteix, entre retrets, el pressupost del Pla de Reactivació

Es modificarà el destí d'uns dos milions d'euros del pressupost de l'Ajuntament | També s'ampliarà el Pla d'Inversions
Imatge d'arxiu d'un ple telemàtic celebrar a l'Ajuntament de Reus | Laia Solanellas

El ple de Reus ha començat la darrera sessió ordinària abans de les vacances amb un ambient enrarit arran, principalment, del trasllat de partides pressupostàries per garantir l'execució del Pla de Reactivació Econòmica i Social. Tots els grups han exposat que entenen que calia fer modificacions com aquestes per la urgència del Pla, però principalment PSC i CUP han criticat la manera com el govern les ha dut a terme.

La sessió plenària, convocada a les deu del matí, ha començat amb mitja hora de retard perquè, abans, s'han celebrat les juntes generals de quatre empreses municipals, sessions que a diferència del que passava amb els plens presencials, no s'han emès pel servei de vídeo per internet de l'Ajuntament. El plenari en si ja ha començat amb una topada verbal entre l'alcalde, Carles Pellicer, i Marta Llorens, portaveu de la CUP.

La formació cupaire havia demanat que el ple d'aquest juliol ja fos presencial en consonància amb el retorn a la feina presencial de bona part del personal municipal. Pellicer ha respost que s'havia decidit acabar el curs polític de manera telemàtica i tornar a plantejar la presencialitat al mes de setembre. Una explicació que no ha convençut a la CUP, que ha acabat votant en contra de la necessitat de celebrar la sessió telemàticament.

Dos milions d'euros garantiran el pressupost del Pla de Reactivació

Després de l'aprovació de les mencions honorífiques s'han tractat els expedients de modificació de crèdit que el govern local va anunciar per tal de garantir el pressupost necessari per executar el Pla de Reactivació Econòmica i Social. Davant la negativa del govern central d'alliberar els romanents de tresoreria municipal, exposava el govern de Reus, s'han ajornat algunes despeses que, a priori, es podran executar durant el 2021.

Es tracta de dos milions d'euros, majoritàriament provinents dels 1,5 milions d'euros previstos per als pressupostos participatius. Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Reus, ha insistit que no es tracta de partides que s'hagin descartat, sinó que s'han ajornat i que, per tant, es podran executar, però l'any vinent enlloc d'enguany. També ha destacar que les modificacions permetran incrementar en un milió d'euros el Pla d'Inversions.

Els grups de l'oposició han admès la necessitat de finançar el Pla de Reactivació, i en el cas concret del PSC, el portaveu Andreu Martín, ha subratllat que les modificacions de crèdit eren les eines adients per fer-ho. Cs ha matisat que, en cas d'estar governant, haurien optat per unes altres modificacions, però ha mostrat comprensió amb la situació actual i ha donat suport a les mesures.

Tant socialistes com cupaires, però, han criticat la manera de fer del govern. Han criticat que, tot i haver participat en l'elaboració del Pla de Reactivació, no se'ls hagi permès participar en la decisió de quines partides es veien afectades per les modificacions. Caballero ha respost que es tractava d'una tasca tècnica i no política, un argument que no ha convençut a cap dels dos partits de l'oposició. Han seguit reivindicant que, de la mateixa manera que havien pogut participar en la redacció de les mesures del pla, consideraven que era just participar també de les decisions sobre com finançar-lo.

"L'Ajuntament de Reus lliurarà quatre noves mencions honorífiques per Misericòrdia" "Dotze famílies ocupes de Reus, sense aigua durant dies, reclamen a Serveis Socials"