Posició intermitent de l'Ajuntament de Reus respecte de l'amenaça d'Endesa

El govern va aprovar, en Junta de Portaveus, una resposta a l'empresa | JxC, ERC i Ara Reus han rebutjat la proposta de resposta del PSC
Imatge de la capçalera del govern municipal de Reus al saló de plens | Jordi Olària Gras

 

Situació almenys curiosa la que s'ha viscut aquest matí al ple de Reus. Si la Junta de Portaveus d'aquesta setmana va aprovar una proposta de resolució del govern en relació a l'amenaça d'Endesa, impulsada per ERC, el plenari d'avui ha rebutjat un text similar del PSC. El govern, de fet, havia demanat als socialistes que retiressin el text per aprovar només el que s'havia acordat entre una cinquantena d'Ajuntaments com a resposta unitària.

 

El PSC va optar per no retirar el text per garantir que hi hagués un debat sobre la qüestió a la sessió d'avui segons expliquen fonts del partit; només la CUP i Cs s'han sumat al debat, mentre que el govern, per boca de l'alcalde, Carles Pellicer, s'ha remès «a la Junta de Portaveus» com a única resposta a la moció del PSC. Finalment, socialistes i cupaires han votat a favor del text, Cs s'ha abstingut i el govern hi ha votat en contra.

 

El govern ho ha justificat a la roda de premsa posterior. Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social, a preguntes dels periodistes ha afirmat que «no es tracta de posar sobre la taula els matisos, que hi poden ser; el govern ha optat per manteinr el front comú intern i amb la resta d’Ajuntaments que s'hi han volgut sumar».

 

En primer pla, el grup municipal del PSC | Jordi Olària Gras

 

La força d'Endesa i la de l'administració

Edgar Fernández, regidor de la CUP, ha fet incís en les 'portes giratòries' entre governs espanyols i consells d'administració de les empreses energètiques. Segons ha exposat, la liberalització dels mercats de sectors estratègics, com l'elèctric, acaba desembocant en situacions com aquesta, i considera que l'administració no ha de negociar res amb les empreses, sinó que ha de seguir vetllant per la ciutadania, però apunta que «no hi ha prou voluntat política per obligar Endesa». Considera estèril reclamar, com establia el text del PSC, que Endesa retiri l'amenaça.

 

En primer pla, el grup municipal de la CUP de Reus, al fons, el de Cs | Jordi Olària Gras

 

«Evidentment que és una resposta claríssima si Endesa retira l'amenaça», li ha respost Andreu Martín, portaveu del PSC. També ha atacat al govern, que no ha volgut intervenir en relació a la moció de resposta a Endesa i no hi ha donat suport. Martín ha volgut fer evident que cap dels punts del seu text entrava en contradicció amb la proposta que ERC —posteriorment s'hi van sumar JxR i Ara Reus— va presentar i aprovar a la Junta de Portaveus.

 

Cs, per boca de la seva portaveu, Débora García, ha posat en dubte que la carta d'Endesa sigui una amenaça, i l'ha considerat una missiva «informativa». Ha carregat contra la Generalitat de Catalunya dient que «les administracions no han de culpar les empreses ni fer-se les víctimes», sinó col·laborar amb les companyies «per trobar solucions».