Entrada principal de l'Hospital Sant Joan de Reus, amb un autocar aturat a la parada

Els ponts per creuar la via al sud de Reus, pendents que un privat desenvolupi la zona

Una moció socialista ha fet reafirmar el compromís per contemplar aquestes connexions

La connexió entre la zona sud de Reus i la zona de l'Hospital Sant Joan i el campus de la URV quedarà pendent que un promotor privat l'executi. Una moció del PSC presentada al ple d'avui volia aconseguir el compromís del govern de construir un dels ponts previstos a la zona. Finalment s'ha establert aquesta connexió com una prioritat, però pendent del desenvolupament urbanístic de tot el pla parcial del qual forma part.

La moció socialista reclamava que l'Ajuntament fes els contactes necessaris amb les parts implicades perquè, durant aquest mandat, es redactés el projecte constructiu del pont que ha d'unir els barris de la zona sud amb l'àrea de l'Hospital Sant Joan. Ha rebut una esmena del govern que matisava les expectatives.

Anava en la línia d'admetre que ja s'estan duent a terme aquests contactes i, finalment, establia també que el consistori «faci previsió de terminis parcials i total fins a la seva finalització». El cas, segons s'ha explicat durant el debat, és que no queda en mans de l'Ajuntament la construcció d'aquestes connexions.

La connexió per superar la via del tren al sud de Reus, pendent del pla parcial

La previsió urbanística planteja dos ponts de connexió entre una banda de la via del tren i l'altra. Un dels esculls, tal com ha destacat la regidora de la CUP, Mònica Pàmies, és que per aquesta via hi passen mercaderies perilloses. Això implica una dificultat afegida en forma de tràmits administratius i burocràtics.

És aquest procés el que, segons ha afirmat la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ja està en marxa. Tal com ho ha plantejat, la resolució final aprovarà la construcció dels dos ponts, però això no implica directament que s'hagin d'impulsar des del consistori, sinó que quedaran pendents que un promotor privat desenvolupi el pla parcial de la zona.

D'aquests dos ponts, un quedaria ubicat entre el carrer de Manuel de Pedrolo, paral·lel a la via, i l'avinguda de la Universitat, també paral·lela a la via per l'altra banda. Aquesta última és «estratègica per molts motius» per al futur de la ciutat segons l'ha definit Berasategui.

El segon punt d'unió entre els dos costats de la via seria la millora del pont que ja existeix, situat més al sud de l'avinguda. El regidor no adscrit, Raúl Meléndez, ha retret al PSC que acceptessin l'esmena del govern perquè considera que «desvirtua» el sentit de la moció.

El portaveu socialista, Andreu Martín, ha volgut deixar clar que «acceptem l'esmena perquè ens interessa molt que el govern es comprometi», però també cal acceptar, ha afegit, que s'han de respectar els condicionants que tingui la iniciativa, en aquest cas, els tràmits necessaris per autoritzar-ne la construcció i la necessitat que un promotor privat desenvolupi el pla parcial previst urbanísticament.