Es posa en marxa el rellotge i el carilló del Campanar de la Prioral de Sant Pere de Reus

Amb aquesta intervenció es recupera un dels elements històrics del monument | El carilló reprodueix la melodia dels «Goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia» i és un dels pocs que hi ha a Catalunya en funcionament.
El projecte de restauració del rellotge i el carilló es va iniciar l'any 2012 | Adrià Morte

 

El campanar de Reus compta amb un atractiu més en un dels seus pisos. Després de la recent intervenció de l’Associació dels Amics dels Rellotges de Reus, i de l’equip de l’IES Compte de Rius de Tarragona, s’han completat les diferents fases de restauració que han permès posar en marxar el rellotge i el carilló situats al Campanar de la Prioral de Sant Pere. El projecte es va iniciar l'any 2012 i després de diverses fases es va aconseguir culminar abans d'aquest estiu.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha indicat que aquesta recuperació «suposa un afegit més a les visites culturals que es porten a terme al Campanar mitjançant l’agència Reus Promoció». El batlle reusenc ha felicitat la feina feta de conservació i restauració per part de l’Associació dels Amics del Rellotge de Reus i ha recordat que aquesta entitat és una de les poques que existeix a Catalunya. El prior de la Prioral de Sant Pere, Joan Anton Cedó, ha agraït que es «pugui recuperar el so del rellotge i el carilló» i ha assenyalat que aquest «convoca a tota una experiència».

 

Per una altra banda, el projecte ha comptat amb la participació de diversos alumnes de l’IES Domènech i Montaner i després de l’IES Compte de Rius. El professor, Antoni Nogués, ha comentat que «tots estaven il·lusionats en el projecte» i que «si tot va bé continuarem amb altres rellotge com el de la catedral de Tarragona». El president de l’Associació dels Amics dels Rellotges de Reus, Manuel Olmos, ha explicat que la restauració es va iniciar l’any 2012i que s’ha dividit en diferents etapes fins culminar aquest 2019.

 

Imatge de la presentació del rellotge | Adrià Morte

 

L’evolució del projecte de restauració del rellotge i el carilló

El projecte de restauració es va iniciar l’any 2012 gràcies a la participació dels alumnes del Grau Superior de Mecànica de l’IES Domènech i Montaner de Reus. El que va començar com un projecte de curs, es va convertir en un treball de recerca que va permetre la intervenció d’experts mecànics pel condicionament de les peces, procurant la restauració completa del mecanisme per poder-lo posar novament en funcionament. El rellotge, originari de l’any 1883, va quedar en condicions d’entrar en funcionament, exceptuant l’automatització dels cicles de remuntatge dels pesos, que no es va realitzar en aquell moment.

 

Acabada aquesta primera fase, l’any 2013 es va constituir l’Associació d’Amics dels Rellotges de Reus que permetia seguir amb la restauració i, l’any següent, es va iniciar una nova fase del projecte, que localitza el carilló original de l’església Prioral de Sant Pere, de l’any 1965, i el torna a instal·lar al campanar.

 

L’any 2019, mitjançant un conveni entre l’Agència de Promoció de Ciutat «Reus Promoció», la Parròquia de Sant Pere Apòstol, l’Associació d’Amics dels Rellotges de Reus i l’Institut Comte de Rius de Tarragona, es va iniciar la darrera intervenció del projecte, amb la realització de la instal·lació elèctrica que ha permès l’automatització del rellotge i la connexió del carilló, amb l’objectiu de que es pugui posar en marxa.

 

El projecte de restauració ha comptat amb la participació d'alumnes de l'IES Domènech i Montaner de Reus i l'IES Compte de Rius de Tarragona | Adrià Morte

 

Aquestes darreres tasques d’automatització electro-mecànica de remuntatge del rellotge han comptat amb la participació dels alumnes del segon curs del cicle superior de Disseny en Fabricació Mecànica de l’IES Comte de Rius.

 

L’Agència de Promoció de Ciutat, responsable de la gestió de les visites al campanar, i la Parròquia de Sant Pere Apòstol han donat suport a aquesta intervenció, que recupera un element històric del campanar de la Prioral i contribueix a la seva posada en valor, millorant l’experiència cultural dels visitants, que poden veure en funcionament un dels pocs carillons que estan en actiu als campanars de Catalunya. Tots els quarts d’hora, el carilló reprodueix la melodia dels «Goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia», que únicament es pot sentir a l’interior del campanar.

 

A la mateixa sala on està ubicada la maquinària restaurada, un plafó explicatiu informa resumidament als visitants sobre l’antic rellotge del campanar i el seu procés de restauració.