Que comenci la Festa Major de Sant Pere 2019!

El pregoner d'aquest any, Isaac Sanromà, serà l'encarregat d'encendre la primera Tronada i iniciarà la Cercavila del Masclet amb el primer tast
Avui petarà la primera tronada de les festes de Sant Pere | Laia Solanellas
 

Avui, dilluns 24 de juny, és Sant Joan i després de la ressaca de la revetlla d'ahir, els actes de la Festa Major de Sant Pere de Reus no s'aturen, tot al contrari. Justament avui és un dels dies forts de la festa major i la Tronada serà la gran protagonista. Fa 365 dies que molts reusencs i reusenques estan esperant aquest moment en què, un any més, la plaça del Mercadal s'omplirà de pólvora per fer petar la primera Tronada i donar el tret de sortida a la Festa Major de Reus d'aquest any. 

 

 

Actes per a tota la família des del matí

Si els més petits encara els fa por la tronada, el Centre d'Art Cal Massó organitza un espai d'interpretació visual de la Festa Major, on es faran projeccions audiovisuals sobre els elements festius, els diferents balls i la música de la festa major. Una altra manera de viure i aprendre sobre la festa major. Aquesta activitat està destinada a les famílies i es realitzarà al mateix local de Cal Massó des de les 10.00 hores i fins a les 14.00 hores.

 

Ja de cara a la tarda, a les 18.30 hores, podreu gaudir de l'espectacle de titelles que es representarà a la plaça d'Evarist Fàbregas. Un espectacle que pretén conscienciar sobre l'ús de l'aigua als més petits. La representació narra la història de Matito que té una olivera molt a prop del riu. Un dia, un empresari vol comprar l'olivera al Matito i substituir-la per una roda que extregui tota l'aigua per vendre-la, però l'aigua d'aquest riu està en molt mal estat. Així doncs, el Matito i la resta de personatges hauran de decidir si vendre l'olivera o treballar per una nova cultura de l'aigua.

 

Cercaviles, ballades i obertura de portes de l'Ajuntament 

Abans dels plats forts de la jornada, encara hi haurà diverses cercaviles pels carrers de la ciutat. A les 18.30 hores, el Canó de les Festes sortirà a passejar pels carrers del centre anunciant a trets l'arribada de la festa major. Mitja hora més tard serà el Bou de Reus qui sortirà a passejar. Tampoc us podeu perdre l'exhibició de dansa tradicional catalana que ens oferirà l'Esbart Santa Llúcia, ho faran a la plaça de Prim a les 18.30 hores. 

 

Els Gegants i la Mulassa també volen formar part d'aquest dia i per això sortiran a ballar al bell mig de la plaça del Mercadal acompanyats de la música de Metralla. Això serà a les 19.30 hores i en aquest mateix moment, també s'obriran les portes del Saló de Plens del consistori perquè els convidats vagin entrant. L'obertura de portes anirà acompanyada musicalment pels 'Ministrers de Reus'. 

 

Imatge d'arxiu del Canó de la Festa Major | Reus.cat

 

El Pregó, la Tronada i la Cercavila del Masclet els actes més destacats del dia

Un cop estigui tothom assegut i preparat, cap a les 20.00 hores, començarà el Pregó de la Festa Major que donarà el tret de sortida a les festes. Aquest any, el pregoner escollit ha estat l'expresident de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, Isaac Sanromà, que es dirigirà a tots els reusencs i reusenques des del Saló de Plens de l'Ajuntament. Un cop acabi el discurs, es lliurarà el Tro de Festa i durant el pregó es repartirà la 42a postal de la Festa Major que aquest any la protagonitzen les Completes. Tots aquells que no puguin entrar al Saló de Plens podran seguir l'acte des d'altres punts de l'Ajuntament on s'instal·laran diverses pantalles. 

 

Un cop acabi el pregó, Isaac Sanromà sortirà al balcó de l'Ajuntament i es farà la crida a la festa, just després, s'encendrà la primera Tronada. Un cop soni la traca final i la plaça del Mercadal esclati d'eufòria a crits, rialles i aplaudiments, sonarà el Campanar de Reus anunciant l'inici de la Festa Major i llavors sí, arrencarà oficialment la Festa Major de Sant Pere de Reus

El pregoner encendrà la primera tronada, l'any passat ho va fer Xavier Grasset i aquest any ho farà Isaac Sanromà | Laia Solanellas

 

Després de la Tronada, ja és festa major!

Un cop hagi passat l'eufòria i l'adrenalina de la primera tronada, el mateix pregoner inaugurarà la Cercavila del Masclet amb el primer tast. Aquest any, diversos elements tornen a acompanyar la cercavila convertint-la així, en un seguici festiu. Xim Xim Mig Grau i Bandsonats seran els encarregats de posar la banda sonora a aquesta cercavila. 

 

De cara a la nit, hi haurà el tradicional concert de Festa Major de l'Orfeó Reusenc a les 21.30 hores a la Prioral de Sant Pere. Si no, a la Palma hi haurà la XXI Trobada d'Havaneres amb una degustació de rom cremat, l'espectacle començarà a les 22.00 hores. I si encara no us convenç cap d'aquests dos plans, a les 23.00 hores el DJ Pantoja oferirà un trio de covers humorístic i satíric a Cal Massó. 

 

El Masclet rajarà amb alegria durant el primer dia de Sant Pere. | Laia Solanellas