Diable de Reus.

Programa de la Festa Major de Misericòrdia 2020 a Reus

Reus ha programat diversos actes adaptats a l'emergència sanitària per celebrar la festa major petita

La Festa Major petita de Reus, Misericòrdia, no es quedarà sense celebrar i el consistori ha preparat un programa d'actes adaptat a l'emergència sanitària perquè es pugui gaudir d'uns dies especials per a la ciutat. Tot seguit podeu consultar-lo:

 

Programa d'actes Festa Major de Misericòrdia 2020

Divendres 18

17.00 h, a les XARXES SOCIALS DE REUS CULTURA, emissió del programa Els silencis de la boca de la mina d'Andreu Sotorra dins el cicle "Fem memòria a viva veu".

De 17.00 a 19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, taller "Les onades del Modernisme". Activitat manipulativa de 30 minuts per a infants  de  4 a  10 anys acompanyats per  un adult. Taller gratuït amb aforament limitat, reserva  prèvia  a  infoturisme@reus.cat o al tel. 977 010 670.

De 17.30 h a 20.00 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació dels Bandsonats. Horari: de dilluns a diumenge, de 17.30 a 20.00 h; dissabtes, diumenges i dia 25, d'11.00 a 13.30 i de 17.30 a 20.00 h. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, projecció del documental Ateneus: llavor de llibertat. Tot seguit, debat amb el director Sergi Sandúa. Organitza: Federació d'Ateneus de Catalunya, Centre de Lectura, Sala Santa  Llúcia,  Amics  de  Reus  i  Orfeó Reusenc. Aforament limitat amb invitació prèvia.

20.00 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, IX Festival Guitarreus. Concert amb Erin Piedras (arpa), el Quartet Ars Vocalis (veus), Vania del Monaco i Alfredo Panebianco (guitarres); un viatge emocional a través del temps i de diferents cultures des del Renaixement fins als nostres dies. Aforament limitat amb invitació prèvia.

20.30 h, a la CASA NAVÀS, Nits Modernistes (visita guiada + concert + sopar). Endinsar-se a la Casa Navàs és fer un salt enrere en el temps. Ara, amb les Nits Modernistes, descobrireu a més la música que s’escoltava  amb  un  concert  del  Duet Garbuix mentre degusteu un sopar a peu dret. Places limitades. Venda d'entrades  a www.casanavas.cat, al  vestíbul de l'edifici i a l'Oficina de Turisme, fins  al 16 de setembre. Preu: 39 €.

20.30 h, a LA PALMA, representació del Ball de Sant Miquel, a càrrec del Ball de Diables. Aquest ball, documentat a la ciutat des  del  segle  XVIII, escenifica  la lluita  del bé i el mal. Entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat. - AJORNAT AL 26 DE SETEMBRE

21.30 h, al TEATRE BARTRINA, espectacle Solà sol Solà. Aforament limitat. Venda d'entrades a www.teatrebartrina.cat. Preu: 5 €.

21.30 h, a les XARXES SOCIALS DE REUS CULTURA, retransmissió de Misericòrdia: de Reus al Cel. Muntatge escènic de cant, música, dansa i teatre que ens fa reviure la llegenda de la Mare de Déu de Misericòrdia.

Seguici de Reus en figura de goma.
Misericòrdia comptarà amb actes amb assistència limitada. | Laia Solanellas

Dissabte 19

10.30 h, a l'exterior de la PARRÒQUIA DE SANT JOAN, ofrena  floral a la majòlica de la Mare de Déu de Misericòrdia a càrrec del Grup Cultural de Misericòrdies de Reus.

D'11.00 a 13.30 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació de Ganxets, Grallers del Baix Camp. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia  a www.ticket.reuscultura.cat.

11.00 h, al GAUDÍ CENTRE, activitat Ho saps tot de Gaudí? Visita guiada al Gaudí Centre al voltant de la figura d'Antoni Gaudí. Activitat gratuïta amb reserva prèvia imprescindible a infoturisme@reus.cat o al tel. 977 010 670, aforament limitat.

11.00 i 12.00 h, al MUSEU D’ART i HISTÒRIA, visita guiada de l’exposició «Ara toca festa». Imprescindible reserva prèvia al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de  dimarts a dissabte d’11.00 a  14.00  i  de  17.00  a  20.00  h  o  a www.ticket.reuscultura.cat.

13.00 h, a LA PALMA, Vermulet. Aforament limitat amb invitació prèvia.

De 17.00 a 19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, taller "Les onades del Modernisme". Activitat manipulativa de 30 minuts per a infants  de  4 a  10 anys acompanyats per  un adult. Taller gratuït amb aforament limitat, es recomana reserva prèvia a  infoturisme@reus.cat o al tel. 977 010 670.

De 17.30 a 20.00 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació de Canya d’Or. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA  IMATGE  MAS  IGLESIAS,  mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

18.00 h, al CANAL REUS TV i a les XARXES SOCIALS DE REUS CULTURA, reemissió de la Diada Castellera de Misericòrdia 2019, amb la participació dels Moixiganguers d’Igualada, els Nens del Vendrell i els Xiquets de Reus.

19.00 h, a La PALMA, concert Sardana és femení, a càrrec de la Cobla Reus Jove, amb direcció musical de Concepció Ramió. Un viatge musical a través  de  diverses composicions per a cobla que porten nom de dona o que són obra de compositores, per fer més visible el gran talent  femení  present  als  escenaris.  Aforament limitat. Entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

Diumenge 20 L’APLEC BAIX CAMP

D'11.00  a  13.30  h,  a  CAL  MASSÓ,  mostra  d’elements  festius,  amb  l’actuació de Xalocs. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

11.00 h, al  SANTUARI  DE MISERICÒRDIA,  missa de la 40a Trobada de  Misericòrdies  al santuari, amb l'estrena del poema  musicat  compost  per  Pere  Gomis  i  Mn.  Josep  Gil, versat en la Covid-19.

12.00 h, a la PLAÇA DEL SANTUARI, 54è Aplec Baix Camp en format  de concert,  amb les cobles Jovenívola de Sabadell i Reus Jove. Aforament limitat. Es recomana  reserva d'invitació per al concert del matí a través de www.ticket.reuscultura.cat o csrosadereus@tinet.cat. Organitza: Colla Sardanista Rosa de Reus.

De 17.30 a 20.00 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació de Xarrups. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

18.00 h, a la PLAÇA DEL SANTUARI, a la PLAÇA DEL SANTUARI, 54è Aplec Baix Camp en format de concert, amb les cobles Jovenívola de Sabadell i Reus Jove. Aforament limitat. Es recomana reserva d'invitació per al concert de tarda a través de www.ticket.reuscultura.cat o csrosadereus@tinet.cat. Organitza:  Colla  Sardanista  Rosa de Reus.

19.00 h, al TEATRE BARTRINA, concert de jazz amb Pau Terol Trio i Lau Noah. Aforament limitat. Venda d'entrades a www.teatrebartrina.cat. Preu: 5 €.

20.00 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, cantada d’havaneres amb  els  grups locals Balandra, Sopa de Peix, Les Veus de Reus i Sons del Mar. El Grup Cultural de Misericòrdies de Reus ens oferirà, a la mitja part, el Tronat (vermut Miró cremat). Entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

20.00 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, concert d'orgue de  música  barroca,  a càrrec de l'organista Josep Maria Mas Bonet.

Ball de Cercolets Reus.
El seguici es podrà veure però amb invitació. | Laia Solanellas

FESTES DE LA MARE DE DÉU DE MISERICÒRDIA

Dilluns 21

ELS GUARDONS DE LA CIUTAT

Durant el matí, al CAMPANAR, al punt més alt del pinacle major, hissada de la bandera mariana com a inici de les festes de Misericòrdia.

11.00 h, al CENTRE CÍVIC LLEVANT, inauguració de l'exposició "Més enllà dels tatuatges. Les maras al Salvador, Hondures i Guatemala" amb motiu del Dia Internacional de la Pau. L'exposició romandrà oberta fins al 30 de setembre. Organitza: Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals.

De 17.00 a 19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, taller "Les onades del Modernisme". Activitat manipulativa de 30 minuts per a infants  de  4 a  10 anys acompanyats per  un adult. Taller gratuït amb aforament limitat, es recomana reserva prèvia a  infoturisme@reus.cat o al tel. 977 010 670.

17.30 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, cercle de memòria del Casal de les Dones.

De 17.30 a 20.00 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació de Metralla. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

17.30 h, al pati de la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS,  Contes  per la Pau  amb On és la Pau, a càrrec de Roser Bonet, amb motiu del  Dia  Internacional  de  la Pau. El protagonista  ha de  fer un  treball per a  l'escola  sobre la Pau, però... Què  és la Pau?... On és la Pau?... Buscant respostes trobarà personatges que, tot i voler-lo ajudar, potser encara l'enredaran més... Aforament limitat. Cal inscripció prèvia a info.biblioteques@reus.cat. Organitza: Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals. Col·labora: Biblioteca Central Xavier Amorós.

18.30 h, al MAS IGLESIAS, espectacle de titelles DaltAbaix, de la Cia. Matito. Matito descobreix que l'ovella és a dins d'una fàbrica d'abrics. Què li passarà? El Matito coneixerà els obrers i obreres de la  fàbrica  amenaçat  pels  guàrdies  -rates  del  patró, el temible llop. Imprescindible entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

19.00 h, als jardins de la BIBLIOTECA  CENTRAL  XAVIER  AMORÓS,  concert de  Miss Froy, la proposta més desconeguda i íntima de Georgina Llauradó. Cançons honestes, amb lletres crues i lúcides, on ressonen des de Fiona Apple, Eels, Tom Waits i El Niño Gusano fins a Beyoncé. Aforament limitat. Inscripcions a info.biblioteques@reus.cat.

19.00 h, als RENTADORS DEL CASAL DE LES DONES, inauguració de l'exposició dels 15 anys del Casal de les Dones.

19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, il·luminació de la façana en color verd amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer.

20.00 h, al SALÓ DE PLENS DE L’AJUNTAMENT, lliurament dels Guardons de la Ciutat 2020. Un homenatge públic a la societat civil de casa nostra. Nomenament d'Antoni Pont Amenós com a fill adoptiu de la ciutat, entrega  de la Medalla  de  la  Ciutat a la Reial Congregació de la Puríssima Sang de NSJ, i mencions honorífiques municipals a l’Associació Cultural Bonsai Baix Camp Reus, al Cineclub del Centre de Lectura i al Biela Club 600 Clàssics  Històrics.  Durant  l’acte  es  repartirà  la  postal  número 45 de la col·lecció de Postals  de  la  Festa  Major,  dedicada  a  la  Baixada  del Ball de Diables al santuari.

Dimarts 22

De 17.30 a 20.00 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació de Trifàsic. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

De 17.00 a 19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, taller "Les onades del Modernisme". Activitat manipulativa de 30 minuts per a infants  de  4 a  10 anys acompanyats per  un adult. Taller gratuït amb aforament limitat, es recomana reserva prèvia a  infoturisme@reus.cat o al tel. 977 010 670.

18.30 h, al MAS IGLESIAS, espectacle infantil amb Això no és màgia, o sí!!! Espectacle d’animació “de-Struc-tiva" adreçat a tots els  públics,  on  un  mag excèntric i esbojarrat ens condueix a tot un món d’imaginació  i  il·lusió  amb situacions on una senzilla tovallola es converteix en un pollastre a  l’ast. Imprescindible entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

20.00 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, Romanços i altres canonades... Tàndem satíric amb les canonades i versots del  Canó de les Festes combinats amb  les històries de literatura reusenca de fil i canya del segle XIX  del  Carro  dels  Romanços! Imprescindible entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

Àliga de Reus.
L'Àliga farà el ball solemne curt però fora del Santuari. | Laia Solanellas

Dimecres 23

EL SEGUICI PETIT

De 17.30 a 20.00 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació de la Cobla Antiga del Camp. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

De 17.00 a 19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, taller "Les onades del Modernisme". Activitat manipulativa de 30 minuts per a infants  de  4 a  10 anys acompanyats per  un adult. Taller gratuït amb aforament limitat, es recomana reserva prèvia a  infoturisme@reus.cat o al tel. 977 010 670.

17.30 h, als jardins de la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, espectacle de cloenda del Joc de Lectura  de l'Estiu  de les Biblioteques Municipals  La col·lecció  de gotes i altres contes, a càrrec de la Genovesa Narratives Teatrals. Aquest jardí  és fet de gotes curioses que trobades arreu  del  món.  Jo  busco  gotes  com  qui  busca tresors… Aforament limitat. Inscripcions a info.biblioteques@reus.cat

18.00 h, des del CAMPANAR, Toc de la Festa Major Petita, a càrrec dels Pioners i Caravel·les dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i  Misericòrdia,  campaners de la ciutat.

18.30 h, al MAS IGLESIAS, actuació de diversos balls i danses del seguici petit.

Imprescindible entrada prèvia a https://www.ticket.reuscultura.cat

20.00 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, Romanços i altres canonades... Tàndem satíric amb amb les històries de  literatura  reusenca  de fil i canya  del  segle XIX del Carro dels  Romanços  combinades  amb  les  canonades  i  versots  del  Canó de les Festes! Imprescindible entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

Santuari de Misericòrdia.
Seran unes festes atípiques pel coronavirus. | Laia Solanellas

Dijous 24 LA VIGÍLIA

12.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa per anunciar la vigília de la festivitat, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes  i  guies  MontsantCim  i  Misericòrdia, campaners de la ciutat.

De 17.30 a 20.00 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació de Filbertons. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

19.00h, des del CAMPANAR, Toc de Festa.

19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, il·luminació de la façana en color blanc i blau amb motiu de la festivitat de Misericòrdia.

20.00 h, a la PLAÇA DEL SANTUARI, actuació de diversos balls i danses del seguici festiu. Imprescindible entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

22.30 h, a la plaça del SANTUARI DE MISERICÒRDIA, Rosari de Torxes. Enguany es trasllada a l’exterior del santuari, amb aforament limitat i entrada amb invitació. Els comentaris dels misteris del rosari aniran a càrrec de Mn. Josep Maria Gavaldà Ribot, rector de la parròquia de Sant Francesc. L'acte, que comptarà amb el Grup Cultural de Misericòrdies, les Cambreres de la Mare de Déu i els Administradors del Santuari, finalitzarà amb la cantada dels goigs. La venda de torxes es farà prèviament a la Casa Rull i a la botiga  del  santuari  a partir del dilluns 21 de setembre. Entrades, a partir del 21 de setembre a la Casa Rull o a través de www.ticket.reuscultura.cat.

Divendres 25

MARE DE DÉU DE MISERICÒRDIA

7.00, 8.00 i 9.00 h, al SANTUARI DE MISERICÒRDIA, missa.

8.00 h, pels CARRERS DE LA CIUTAT, matinades de Misericòrdia, amb la participació dels grallers i timbalers de la ciutat (inscripció prèvia a www.ticket.reuscultura.cat), i matinades tronades a càrrec dels tabalers del Ball de Diables.

10.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa per anunciar  la  festivitat  de Misericòrdia, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat.

D'11.00 a 13.30 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació d'A3sons. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

El repic de campanes i el llançament de 21 salves de morterets en honor a la Mare de Déu donaran pas a la missa.

11.00 h, a la PLAÇA DEL SANTUARI, solemne missa concelebrada presidida pel Monsenyor Joan Planellas Barnosell, arquebisbe de Tarragona. L’apartat musical anirà a càrrec de l’Orfeó Reusenc, amb la participació dels assistents. Entrades, a partir del 21 de setembre a la Casa Rull o a través de www.ticket.reuscultura.cat.

A continuació, l’Àliga de Reus oferirà a la Mare de Déu de Misericòrdia el seu ball solemne curt amb l’acompanyament musical de la Cobla Reus Jove.

Seguidament, cantada general dels goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia a càrrec de l’Orfeó Reusenc i els  fidels  assistents  amb  l’acompanyament  musical de la Cobla Reus Jove.

De 17.30 a 20.00 h, a CAL MASSÓ, mostra d’elements festius, amb l’actuació de l’Aula de Sons. Amb el mateix horari, al CENTRE DE LA IMATGE MAS IGLESIAS, mostra d'elements festius petits. Per a ambdues, entrada prèvia a www.ticket.reuscultura.cat.

18.00 h, a les  XARXES SOCIALS DE REUS CULTURA,  emissió del  conte La pastoreta i la Mare de Déu.

19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, il·luminació de la façana en color blanc i blau amb motiu de la festivitat de Misericòrdia.

Dissabte 26

10.00 h, a les XARXES SOCIALS, IV Congrés Nacional de Bitlles. Celebració virtual a causa de la situació sanitària. Congrés  dedicat  a la construcció  d'un  nou  plantejament de futur per a les bitlles a Catalunya. Amb l'assistència de ponents amb  reconegut  prestigi en el mon del  joc  tradicional  en  l'àmbit  europeu.  Més  informació:  Facebook de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles.

11.00 h, al MUSEU D’ART i HISTÒRIA, visita guiada de l’exposició «Coses de Reus». Imprescindible reserva prèvia al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de dimarts a dissabte d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 h, o a www.ticket.reuscultura.cat.

De 17.00 a 20.00 h, a la CASA NAVÀS, Visita Veus de Reus (visita guiada + vermut + concert d’havaneres). Molts dels edificis modernistes catalans foren encarregats per indians que havien fet fortuna a Amèrica, que importaren riquesa i havaneres, tonades marineres originàries de l’illa de Cuba.  Aquest  gènere  arrelà amb força a casa nostra, per això la Casa  Navàs  us  ofereix  una  activitat  especial que combina modernisme i havaneres, a càrrec  de  Les  Veus  de Reus  amb motiu  del seu 25è aniversari, acompanyada d'un bon vermut. Places limitades. Venda d'entrades  a www.casanavas.cat, al  vestíbul de l'edifici i a l'Oficina de Turisme, fins  al 24 de setembre. Preu: 15 €.

21.30 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, de Vi va veu, espectacle multidisciplinari a partir de poemes del vi.  Aforament  limitat.  Venda  d'entrades  a www.teatrebartrina.cat. Preu: 5 €.

Diumenge 27

10.00 h, a la PLAÇA DEL SANTUARI, tirada de bitlles amb la participació dels equips de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles.

19.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, teatre familiar amb El teu conte em sona. Aforament limitat. Venda d'entrades a www.teatrebartrina.cat. Preu: 5 €.

19.00 h, al TEATRE DE L'ORFEÓ REUSENC, representació de Pedro y el capitán, amb direcció d'Oriol Grau. Preu: 14 €, 12 € entrada anticipada 8 € socis de l'Orfeó Reusenc. Entrades numerades i aforament limitat.


Comentaris