Imatge interior de l'Arxiu de Reus

Reus celebra la Setmana Internacional dels Arxius commemorant el 10è aniversari de les actuals instal·lacions

Un seguit d'activitats virtuals, programades entre el 8 i el 12 de juny, aproparan la tasca d'aquest equipament reusenc al conjunt de la ciutadania

Tal dia com avui, un 5 de juny de fa justament deu anys, s’inaugurava la nova seu de l’Arxiu Municipal de Reus i de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp en unes instal·lacions situades al carrer de Sant Antoni Maria Claret número 3, al barri d’Horts de Miró. Dos lustres després, i en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, la ciutat ha presentat, a través d’un vídeo a les xarxes, un intens programa que vol commemorar aquestes dates assenyalades.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

A més, l’Ajuntament de Reus ha posat en marxa, avui mateix, un perfil de Twitter propi de l’Arxiu Municipal, @ReusArxiu, a través del qual es donaran a conèixer totes aquelles notícies que tinguin l’arxiu com a protagonista, les informacions que tractin de les tasques que s’hi duen a terme, així com totes aquelles novetats relacionades amb l’àmbit arxivístic.

Enguany, un aniversari rodó i la Setmana Internacional dels Arxius es donaran la mà a través d’una sèrie d’iniciatives que enllacen directament amb diverses de les funcions dels arxius i que, alhora, permeten compartir algunes de les seves línies de treball, tant pel que fa a la creació, conservació i restauració de documents, com la divulgació del seu valor patrimonial i difusió històrica.

Programa d’activitats - Setmana Internacional dels Arxius

Dilluns, 8 de juny

La Setmana Internacional dels Arxius s'inicia de manera virtual, a través de les xarxes, on s’emetrà un vídeo commemoratiu d’aquests 10 anys d’activitat a les noves instal·lacions.

A les 18.30 hores, l’arxiver Aniol Maria presentarà el projecte 'Captura, anàlisi i visualització de #Covid19 a Reus', tot posant l’èmfasi en el tractament de les dades de xarxes socials i la importància del punt de vista arxivístic en aquest procés.

L’acte es podrà seguir presencialment a l’Arxiu amb aforament limitat, en streaming i es publicarà també a reus.cat/arxiu.

Dimarts, 9 de juny - Dia Internacional dels Arxius

L’any 2004, en el Congrés Internacional d’Arxius, celebrat a Viena, es va adoptar una resolució unànime de tots els participants per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional dels Arxius. Així, des de l'any 2008, 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seva diada.

L’Arxiu Municipal de Reus també ha volgut participar en els actes que organitza la comissió d'organització del Dia Internacional dels Arxius de Catalunya, i ha aportat dos testimonis que són o han estat usuàries de l’Arxiu, una a nivell intern, des de dins de l’organització i l’altra a nivell extern, aportant el testimoniatge de la donació d’un fons documental i els vincles que s’han creat amb l’Arxiu.

Una de les tasques que són objecte d’atenció dels arxivers és el de procurar que la documentació que custodien estigui en bon estat de conservació i per tal n’han de procurar llur preservació. Fruit d’un projecte iniciat ara ja dos anys, s’ha iniciat una línia d’actuació que vol centrar-se en la restauració d’aquells documents que més ho necessitin.

Com a resultat de la darrera intervenció en aquest àmbit de la restauració i conservació de patrimoni documental de la ciutat, presentem alguns dels documents objecte d’aquesta última actuació: concretament, el Manual notarial de 1297 i el primer document on s’esmenta el nom de Reus.

En aquest marc, dimarts a les 18.30 hores, Daniel Piñol, Dr. en Història i professor de Paleografia i Diplomàtica de la Universitat de Barcelona (UB), especialista en Història del notariat, parlarà del manual restaurat a través de la conferència 'El Reus medieval a través dels notaris: ell manual notarial de 1297'.

L’acte es podrà seguir presencialment a l’Arxiu amb aforament limitat, en steaming i es publicarà també a reus.cat/arxiu.

Dimecres, 10 de juny

A les 18.30 hores, Eduard Juncosa, Dr. en Història i politòleg, parlarà de l’altre document restaurat. La seva conferència pren per títol: '[...] ipsam vilam que dicitur de Redis. El testimoni documental més antic del topònim Reus'.

L’acte es transmetrà en steaming i es publicarà també a reus.cat/arxiu.

Dijous, 11 de juny

Per saber on s’han restaurat aquests documents i quin ha estat el procés que s’ha seguit, comptarem amb les intervencions virtuals de la directora del Centre de Restauració i Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé i la restauradora que ha dut a terme la intervenció, Anna Ferran. L’acte serà emès per les xarxes socials corporatives.

Si durant les primeres setmanes del confinament, des de l’Arxiu Municipal es van donar una sèrie de recomanacions i consells per organitzar el nostre arxiu digital, la tarda del dijous, a les 18.30 hores, Anna Ferran oferirà consells bàsics per tal de conservar la documentació del nostre arxiu en paper. L’acte es podrà seguir presencialment a l’Arxiu amb aforament limitat, en streaming i es publicarà també a reus.cat/arxiu.

Divendres, 12 de juny

La setmana finalitzarà amb una activitat destinada al públic infantil. Donar a conèixer l’Arxiu als nens i nenes de la ciutat i la comarca és fer pedagogia dels arxius des d’un bon inici, ja que aquests infants seran els seus futurs usuaris. A través d’una vídeo-projecció es presentarà el nou personatge infantil, Coia l'arxivera, que des d’ara, junt amb Pere l’arxiver, acompanyarà les visites guiades que s’ofereixen als xiquets i xiquetes que venen a descobrir l’Arxiu. Aquesta activitat es podrà seguir a través de reus.cat/arxiu.