Els tres Reis Mags al balcó de l'Ajuntament de Reus mostrant les claus de la ciutat

Visites guiades i en grups reduïts; els Reis d'Orient es preparen per acampar a Reus

S'adapten els Retaules Vivents, el Cant de la Sibil·la i el Ball dels dotze mesos

Els Reis Mags visitaran Reus entre el dissabte dos de gener i el dimarts dia cinc. A diferència d'altres anys, la pandèmia ha provocat que en lloc d'una cavalcada, ses majestats organitzin un campament fix. Serà al Parc de Sant Jordi i estarà obert al públic de manera gratuïta perquè la canalla pugui veure'ls, però amb aforament limitat i reserva prèvia.

S'obrirà cada dia de deu del matí a nou del vespre i es podrà visitar en grups de sis persones. Cada grup visitarà el campament acompanyat d'un patge i durant uns vint minuts. Al llarg del recorregut, a més de la decoració pròpia dels Reis d'Orient, els visitants podran veure com s'organitzen les cartes, com s'emboliquen els regals i com es preparen els vehicles que es faran servir la nit de Reis per repartir-los.

Per poder visitar el campament dels Reis d'Orient caldrà haver aconseguit el tiquet, que anirà amb el dia i l'hora fixada, a través del web de Reus Cultura. La previsió de l'Ajuntament de Reus és que la reserva de tiquets es posi en marxa avui mateix, quinze de desembre, a les dues del migdia.

No es descarta poder ampliar els grups de visites

Daniel Recasens, regidor de Cultura de Reus, ha explicat que s'havia optat per organitzar aquest campament dels Reis d'Orient perquè, la cavalcada, és «un dels actes que és més popular de tot el calendari anual». Defensa, de fet, que «si la cultura no es rendeix ni s'atura en cap moment, és evident que no ens podíem quedar sense els Reixos, i hem buscat la manera d'assegurar-nos que poguessin venir a Reus».

Per fer-ho s'ha optat per aquest campament, que s'ha organitzat basant-se en les restriccions actuals. Podria ser, però, que a principis de gener es permetessin ampliar les possibilitats del campament. El regidor aclareix que «si ampliar vol dir més dies, en principi no», però afegeix que «és possible que d'aquí a allà, els grups puguin ser de deu en lloc de sis, i si podem anar endavant, ho aprofitarem, naturalment».

Representants polítics i d'entitats al vestíbul de l'Ajuntament de Reus, amb un arbre de Nadal darrere
El campament dels Reis Mags a Reus comptatà amb la participació d'entitats culturals de la ciutat | Jordi Olària Gras

Fins llavors, la cinquantena de persones del seguici reial i les desenes de treballadors municipals i col·laboradors s'encarregaran d'organitzar el campament perquè «la nostra voluntat és que entri el màxim nombre de persones». S'ha limitat a grups de sis per evitar, precisament, haver de fer marxa enrere si es planificaven grups de deu i s'havien de retallar posteriorment.

El campament dels Reis d'Orient i el desplegament que farà el consistori per rebre'ls compta amb un pressupost de 120.000 euros i es calcula que, amb les condicions previstes actualment, hi podran passar unes 3.200 persones. Entre els col·laboradors hi ha entitats culturals, com Bravium i Llops Teatre, l'associació d'Amics del Cavall, l'associació de Senegalesos de Reus, algunes entitats comercials i la Poncella de la Rosa de Reus.

A més de la decoració i la logística que els Reis d'Orient i el seu seguici estiguin preparant, també hi haurà actuacions musicals de conjunts i bandes que habitualment participaven en la cavalcada, com l'Aula de Sons, la Cobla Reus Jove, Insonora, la Banda del Pare Manyanet o la Banda Simfònica de Reus. A més, la Coordinadora de Danses Tradicionals també hi participarà.

Els Retaules Vivents passen a la Palma

La cavalcada dels Reis d'Orient no és l'únic acte d'aquestes dates que s'ha adaptat. Els Retaules Vivents, a càrrec del Patronat Foc Nou, també s'han modificat per poder-los mantenir. En aquest cas s'han traslladat del voltant de la Prioral de Sant Pere fins a la Palma.

Aquest cap de setmana, divendres 18, dissabte 19 i diumenge 20 de desembre, es representaran en actuacions d'una hora de durada. Serà a les vuit del vespre de dijous i a dos quarts de vuit dissabte i diumenge i caldrà agafar el tiquet gratuït al web de Reus Cultura.

El Cant de la Sibil·la, al Santuari de Misericòrdia, es quedarà al temple el dijous 24 de desembre a les onze de la nit. De nou, l'aforament es limitarà i també es farà servir el web de Reus Cultura per reservar les places. Per últim, l'Home dels Nassos apareixerà a Reus, com és habitual, el 31 de desembre al matí.

Recasens confirma que «recorrerà diversos carrers i barris de la ciutat, no ho anunciarem prèviament perquè no hi hagi una acumulació de gent; serà qüestió de trobar-se'l i no d'anar-lo a buscar». Finalment, el Ball dels dotze mesos passa al format virtual i s'emetrà a través de les xarxes socials de l'Ajuntament el mateix matí del 31 de desembre.