Façana principal de la Biblioteca Xavier Amorós de Reus

Literatura, música, vi i tallers omplen la programació d'estiu de les Biblioteques Municipals de Reus

La Biblioteca Central Xavier Amorós centralitza bona part de la proposta d'enguany

Les Biblioteques Municipals de Reus posen en marxa la seva programació d'estiu amb noves activitats i mantenint les més emblemàtiques. Per a totes les propostes cal inscriure's prèviament a través del web municipal. La novetat principal de la programació d'enguany és un casal per a infants de sis a dotze anys.

Durant una setmana, la canalla «descobrirà el bo i millor de les biblioteques a través del joc i el foment de la curiositat». Un objectiu que es perseguirà a través de la lectura «i altres dinàmiques de descoberta dels llibres i la informació». El casal es farà del 12 al 26 de juliol.

El Casal de Joves programa tallers d'estiu

Encara en el capítol de novetats hi ha algunes activitats del programa Planet Reus. El Casal de Joves de la Palma hi farà cinc tallers intensius d'una setmana cadascun. Un dels tallers serà d'escriptura a quatre mans, a càrrec de l'autora local Marta Magrinyà.

També n'hi haurà un d'escriptura creativa per part de Meritxell Blay i les Tardes terrorífiques de còmic amb Francesc Miguel. Tanquen el paquet de tallers dos dedicats al món del còmic, un per a infants i un altre per a adults. La Biblioteca Central Xavier Amorós també serà escenari de tres sessions LP a càrrec, respectivament, de Joan Reig, Xavi Ciurans i Gemma Polo.

Totes es faran a partir del fons de vinils de la biblioteca. Tanquen el capítol de novetats els Passos de Bofarull. Es tracta d'una activitat que es farà cada dijous d'agost, dirigida per Jaume Massó i dins de la programació de l'Any Borafull. S'han pensat per posar en relleu els escenaris dels temps de l'il·lustre reusenc que encara existeixen.

Aquesta activitat servirà, també, per «il·luminar la ciutat que ja no existeix». Entre les activitats que es mantenen d'altres edicions hi ha els contes que, cada dimecres, s'explicaran a la Biblioteca Central. Amb l'excepció del mes de juliol, que es convertiran en petites rutes per la ciutat.

A l'agost, en canvi, la narradora Sílvia Palazón convertirà els contes en estàtics als jardins de la biblioteca. També repeteixen al programa d'estiu algunes de les iniciatives més emblemàtiques, com les Biblioteques amb DO, Biblioteques Chillout i el Joc de lectura de l'estiu.

Vi i literatura a la programació d'estiu

En el primer cas es tracta d'un projecte del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Consisteix a «maridar diverses biblioteques de tot el país amb les DO de vi del seu territori». En el cas de Reus, la DO escollida per al maridatge és la DO Catalunya, que té les oficines a l'Estació Enològica.

L'activitat es farà els vespres dels dilluns de juliol. Es defineix com «una activitat cultural maridada amb una o diverses copes de vi de la DO Catalunya i unes Avellanes de Reus».

Les Biblioteques amb DO d'enguany començaran el 5 de juliol a les set del vespre amb la Jam Poètica: Ferrater i el suïcidi amb la participació de l'associació Gosar Poder. La segona sessió serà el 12 de juliol amb una conversa sobre vi i cellers de la regió. Anirà a càrrec de Raquel Lacuesta, historiadora de l'art que ha rebut el Premi Nacional de Cultura i que és experta en patrimoni del vi.

El dia 19 de juliol hi haurà una interpretació lliure de la vida del déu Dionís a través d'una peça teatral. Per últim, el 26 de juliol clourà el cicle una acció literària. Anirà a càrrec de la DO Catalunya i encara no se'n coneixen els detalls. Durant el mes d'agost, les Biblioteques DO donaran pas, també cada dilluns, a les Biblioteques Chillout.

Actuacions musicals en directe els dilluns d'agost

El cicle l'ha programat Jordi Sugranyes i començarà el 2 d'agost amb l'actuació d'Ariel Santamaria i la Banda del Dr. Juantxi. Presentaran el seu últim disc, Cançons RTV. El dilluns dia 8 d'agost serà la cantant de jazz reusenca Paula Fitzz, acompanyada de Cristian Borys.

Servirà per presentar el seu primer EP, Songs I'd cry you to. Dilluns 16 d'agost l'actuació del cicle serà la del Cantante del Greco. Una proposta «de blues rock interpretat a l'estil dels homes orquestra dels anys seixanta i setanta als Estats Units». La Tortuga que nunca tuve tancarà les Bilioteques Chillout el dilluns 23 d'agost presentant La bici d'Hoffmann.

Pel que fa a la literatura, el Joc de lectura ampliarà el seu ventall i incorporarà jocs de taula, tradicionals i de rol. També inclourà activitats i tertúlies durant tot l'estiu, tot plegat a la Biblioteca Pere Anguera. Començarà amb el Peret Ganxet el dimecres 16 de juny i acabarà per les Festes de Misericòrdia.

El projecte Alta Veu tanca la programació d'estiu de les Biblioteques Municipals de Reus. Amb la col·laboració de l'associació Gent Gran faran dues sessions, una titulada Fem memòria el 8 de juliol. La segona, anomenada DiariClub el dia 22, servirà per fer tertúlia a partir de notícies d'actualitat.