Els Amics de les Arts començaran gira al Fortuny i Maremar l'acabarà

Per primera vegada es representaran obres del TNC | El Liceu també portarà espectacles propis | La programació preveu música, teatre i dansa al teatre reusenc
Imatge de la roda de premsa de presentació de la programació | Jordi Olària Gras

Una vintena llarga d'espectacles i 42 representacions en total prendran l'escenari del Teatre Fortuny entre gener i juny del 2020. Aquest dilluns se n'ha presentat la programació, que s'actualitzarà pròximament al seu web i que en l'apartat musical compta amb l'inici de gira d'Els Amics de les Arts, una proposta familiar de Doctor Prats, un tribut a Mecano o la proposta de música barroca dels Vespres d'Arnadí.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

«El Teatre Fortuny serà un espai de referència d'àmbit nacional, que ja ho és», ha afirmat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, durant la presentació de la nova programació de l'equipament. La cultura es veu com una peça bàsica de la política municipal, ha afirmat, i ho ha volgut corroborar també la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, «la cultura és un dels pilars fonamentals de l'estat del benestar, motiu pel qual les institucions estem compromesos en donar-li suport».

El gerent del Teatre Fortuny, Josep Margalef, resumeix que «tenim espectacles singulars, primeres funcions, són 42 funcions en 5 mesos». «Aquesta setmana i fins al 23 de desembre es posaran a la venda les entrades d'aquells espectacles que no són d'abonament, com els familiars, el tribut a Mecano, segones funcions, Els Amics de les Arts, Doctor Prats... El dia 2 de gener es posaran a la venda la resta d'espectacles», explica.

Els Amics de les Arts | Els Amics de les Arts

De la música pop a la barroca

La primavera del 2020, Els Amics de les Arts publicaran un nou disc del qual faran una gira que començarà el 8 de maig al Teatre Fortuny de Reus. És un dels grans reclams musicals d'aquesta programació, però no l'únic. Dos dies després d'aquesta estrena, un diumenge a les dotze del migdia, Doctor Prats portarà el seu Festribalet a l'espai escènic de la plaça del Prim.

«Volen actuar en un espai tancat, amb una acció familiar», explica Margalef. El grup, que ha cultivat bona part del seu públic entre la franja adolescent, proposa «un show participatiu on els més menuts i menudes de casa en seran els protagonistes». Encara sense deixar la música amb vocació d'arribar al gran públic, «aquest 2020 treballarem l'àmbit dels tributs; Mecano serà el primer d'aquests». Serà el 15 de febrer, i la proposta vol servir per commemorar els 30 anys de dissolució d'aquest emblemàtic grup del pop espanyol.

L'àmbit musical també comptarà amb Els Vespres d'Arnadí, «amb un encàrrec exclusiu per part del Teatre Fortuny amb la veu de Marta Mathéu, una de les millors sopranos que tenim, en aquests moments, a Catalunya, i que se l'estan rifant els teatres més significatius». Es tracta d'un concert de música barroca amb obres de Mozart, Terradellas, Pergolesi o Durante.

Imatge de l'obra Viejo Amigo Cicerón | youtube/Festival de Mérida

Els «pesos pesants» de l'escena catalana»

El regidor de Cultura de Reus, Daniel Recasens, ha qualificat de «ventall ampli» l'oferta de la programació del pròxim semestre. Començant per les propostes teatrals, on «ens trobem amb tres grans enfrontaments intergeneracionals: per una banda tenim a Josep Maria Pou i Bernat Quintana, un pes pesant davant d'algú que ha de ser, segur, un nou pes pesant; però també tenim Julio Manrique amb Nil Cardoner, un parell de pesos pesants, i també una parella brutal damunt de l'escenari com Emma Vilarassau davant de Nausica Bonin».

Un altre aspecte destacat és la presència, al cartell del Fortuny, d'obres del Teatre Nacional de Catalunya. «Reus és, perquè ho ha de ser, un dels espais on giraran les obres del TNC; aquí tindrem La rambla de les floristes, que també ens cal destacar que la composició i la direcció musical és a càrrec de Dani Espasa, una persona de La Canonja naturalitzada a Reus», ha explicat Recasens.

L'oferta teatral es concreta amb La rambla de les floristes, de Josep Maria de Segarra, amb una quinzena d'actors i actrius sobre l'escenari; Maremar, que portarà la seva última representació de la giraLa dona del 600, amb Mercè Sampietro, Àngels Gonyalons, Jordi Banacolocha, Rosa Vila i Pep Planas o Rey Lear, amb Carmen Gallardo de protagonista.

També es podran veure, al Fortuny, Això ja ho he viscut, amb Míriam Alamany, Sílvia Bel, Roc Esquius, Carles Martínez i Lluís Soler; El pare de la núvia... i potser del nuvi!, dirigida per Joel Joan i protagonitzada per Joan Pera; Viejo amigo Cicerón, amb Josep Maria Pou, Bernat Quintana i Miranda Gas a les ordres de Mario Gas; Una història real, amb Julio Manrique, Mireia Aixalà i Nil Cardoner; i Eva contra Eva, inspirada en Tot sobre Eva i interpretada per Emma Vilarassau, Nausica Bonin, Eduard Farelo, Andreu Benito i Marissa Josa.

Presentació de la programació del Teatre Fortuny per al primer semestre del 2019 | Jordi Olària Gras

El TNC i el Liceu, al Fortuny

Josep Margalef ha explicat que les gires del TNC són «una vella reivindicació dels teatres municipals de tot Catalunya». Reus acollirà La rambla de les floristes a la plaça del Prim i Solitud al Teatre Bartrina. «Aquest és l'inici i hi haurà continuïtat perquè al mes de desembre torna a haver-hi una reunió a tres bandes (Teatre Fortuny, Generalitat i TNC) per consensuar quins dels títols que hi haurà la pròxima temporada podran venir a la ciutat de Reus».

Ha destacat, també, l'esforç que suposen aquestes gires per part de tots els implicats «perquè són muntatges complicats i intentem no malmetre l'acció escènica sinó conservar-ne la qualitat». Amb la mateixa filosofia, però a través de la contractació, es porten espectacles del Gran Teatre del Liceu, tot i que el Fortuny, juntament amb tres altres sales de Catalunya, reivindiquen que es reprengui «aquella singladura d'espectacles familiars que fa molts anys van començar i es va acabar amb La flauta màgica».

Escena d'Els Músics de Bremen | youtube / Liceu Òpera Barcelona

Òpera i espectacles familiars i «singulars»

La programació del primer semestre del 2020 també compta amb ofertes d'òpera. Per una banda, amb la tercera entrega de Marcel Gorgori i Simfonova: Òpera, de què vas?. Després de dos espectacles amb la voluntat d'apropar l'òpera al gran públic, arriba aquesta tercera, que se centra en el text de les representacions. Pel que fa a òperes en si, s'hi podran veure La Traviata i Macbeth, totes dues de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell.

Els espectacles familiars també volen ser un punt fort de la nova temporada. Història d'un mitjó, Els músics de Bremen, El Festribalet de Doctor Prats són les tres propostes que omplen aquesta categoria. Pel que fa als espectacles «singulars», són aquells que es programen amb la voluntat d'atraure nou públic; tal com aclareix Margalef, «creiem que el Teatre Fortuny ha d'estar obert a tota la ciutadania», i en aquesta programació això es concreta amb La tercera juventud a càrrec de Justo Molinero y los Descastaos.

Escena d'El llac dels cignes | Tatiana Solovieva producciones

La dansa, professional i formativa

«El mes de juny l'aboquem en aquesta acció que el Teatre Fortuny ha de portar cap a les acadèmies de dansa de la província de Tarragona; hi ha classes, assajos i gal·les i contribuïm en aquesta acció cultural i educativa de la dansa mitjançant aquest espai escènic», explica el gerent del teatre. Es refereix a les escoles de dansa que mostren els festivals finals a l'escenari de la plaça del Prim.

Abans, però, hauran passat pel mateix equipament dos ballets i una gala. El Trencanous hi arribarà el 28 de gener, mentre que El llac dels cignes ho farà l'endemà, 29 de gener. La Royal Academy of Dance de Londres oferirà, el 28 de març, la seva gala del centenari, i el 25 d'abril serà l'Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona qui celebrarà el 250 aniversari del naixement de Beethoven amb la seva gala anual.

"💰 Ja teniu dècim de la loteria? Us desvelem els números més demanats a Reus!" "👮AQUESTA NIT: Nous robatoris en botigues de Reus"