Imatge de la zona blava que actualment hi ha a l'antiga Hispània

Aprovat el Pla de Millora Urbana de l'antiga Hispània de Reus

Les consultes preliminars amb el sector privat encaren la recta final

El projecte urbanístic de l'antiga Hispània de Reus ha fet un pas més. Després d'anunciar-se i d'obrir les consultes preliminars amb el sector privat, el govern local ha aprovat, en fase inicial, el Pla de Millora Urbana. Les consultes obertes acabaran a finals de desembre i tenen per objectiu «contactar amb les empreses interessades a prendre part en els procediments de licitació per impulsar el projecte».

Es tracta del projecte previst a l'actual zona blava que queda entre la riera d'Aragó, el raval de Sant Pere i el carrer de Josep M. Arnavat i Vilaró. Segons la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, «engeguem un projecte transcendent per la transformació urbana d'una zona de la ciutat que fa anys que s'hauria d'haver resolt».

Habitatge, aparcament i espais municipals i comercials

L'avantprojecte que va presentar el govern compta amb dos blocs de pisos, que tindrien planta baixa i quatre plantes a sobre. En un dels pisos, que tindria la façana al carrer de Josep M. Arnavat i Vilaró, s'hi construirien 35 habitatges de protecció oficial. Al segon edifici, que donaria a un carrer de nova creació, se'n farien 45 de promoció privada.

Aquest nou carrer previst ha de connectar el raval de Sant Pere amb la riera d'Aragó i el carrer de l'Aigua Nova des de l'altura, orientativament, de l'actual entrada a la zona blava. Teresa Pallarès, regidora d'Habitatge, assegura que «és un dels projectes més destacats de la política del govern de Reus per a la promoció d'habitatge social a la ciutat».

Plànol del projecte de l'antiga Hispània
Es preveuen dos edificis, un nou carrer i un espai obert encara per definir | Ajuntament de Reus

També s'hi preveu un aparcament subterrani, integrat a la xarxa municipal, amb espai per a 400 places repartides en tres plantes, i que tindria dos accessos, un a la riera de Miró i un al carrer d'Arnavat i Vilaró. Per últim, també s'hi ha projectat un equipament municipal de 1.000 metres quadrats en una de les plantes baixes.

No té funció prevista, però sí que s'ha volgut reservar l'espai per a ús públic. Els 700 metres quadrats restants de baixos del projecte els ocuparien locals comercials. Pel que fa a l'espai sense edificar, es calculen uns 2.400 metres quadrats que serviran per obrir el nou carrer i que la ronda de consultes amb el sector privat ha d'acabar de definir.

Segons detalla el govern, aquestes consultes han de servir per «determinar l'interès del mercat en la promoció, construcció, gestió i explotació d’aquesta tipologia d’habitatges, i en quines condicions». El que es debat amb els promotors privats és «el grau de disponibilitat i interès a participar en la licitació del projecte; alternatives a la proposta del projecte; i el plantejament d’altres aportacions que resultin d’interès pel projecte».