Imatge de la cloenda del PECT Nutrisalt

Finalitza el Nutrisalt, el projecte reusenc per a una alimentació innovadora, segura, saludable i sostenible

El projecte ha comptat amb més d'un milió d'euros i permetrà als professionals de la restauració experimentar amb productes locals

Reus finalitza el Nutrisalt, el Projecte d’Especialització per a la Competitivitat Territorial (PECT), que aquest mes de desembre arriba al final del seu recorregut. L'acte de cloenda es va celebrar ahir, 16 de desembre, coincidint amb la inauguració de les noves instal·lacions de Cooking Lab i ShowRoom de l’IRTA Mas Bové.

El PECT Nutrisalt és una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de Reus i que incorpora les aportacions dels principals agents d'R+D+I del territori, com pot ser la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Fundació URV, Eurecat i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).

El teixit empresarial i diferents ajuntaments del Camp de Tarragona també col·laboren amb el projecte que, creat el 2018, ha comptat amb un pressupost d’1.924.619 euros, cofinançat en un 50% per fons del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya, comptant amb l'aportació del 25% per part de la Diputació de Tarragona.

El PECT Nutrisalt centra els seus esforços a impulsar la transformació i dinamització del sector de l'agroalimentació, seguint els preceptes de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització. Tots aquests objectius s'emmarquen també en la política d’especialització territorial definida durant les darreres dècades.

Un equipament per conèixer i experimentar amb el producte

Les noves instal·lacions de Cooking Lab i Show Room de l’IRTA a Mas Bové, ubicat a Constantí; han estat dissenyades perquè els professionals de la restauració coneguin les diferents aplicacions de l'oli d'oliva verge extra i els fruits secs a la cuina, sigui tradicional o innovadora; comptant amb tota la informació i el producte per poder experimentar.

El nou equipament de Mas Bové inclou la Cuina Experimental d’Olis (Cooking Lab), la corresponent Sala de Tast d’Aliments, i l’espai Showroom, on s'exhibiran els treballs realitzats.

Així mateix, el Showroom inclou un Centre d’Interpretació d’Oli i Cuina, una Oleoteca i una Nuciteca, que són espais amb una col·lecció actualitzada d'oli i de fruita seca, que també estarà a disposició d'altres grups de recerca per experimentar amb les diferents varietats d'aquests ingredients.

Unes instal·lacions úniques per millorar la salut de les persones

A l'acte d'inauguració, el representant institucional de l’IRTA a Tarragona, Joaquim Brufau, va assenyalar que «amb aquestes instal·lacions úniques, l’IRTA posa a disposició del sector la capacitat d’aproximar la diversitat dels nostres fruits secs i olis a la gastronomia».

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va posar en valor la coordinació del PECT Nutrisalt que s'ha dut a terme des de l'Ajuntament, destacant la «voluntat de contribuir a definir una oferta de serveis científics, tècnics i de promoció empresarial que atreguin inversions i donin suport a les empreses».

En la mateixa línia va sonar el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, que va destacar «l’objectiu del PECT Nutrisalt d’incidir en la millora de la salut de les persones, un objectiu que en darrer terme orienta les actuacions de totes les institucions que han participat en el projecte».