INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

Els projectes dels Pressupostos Participatius de Reus encaren un nou any a l’espera de materialitzar-se

Els del 2018 estan pràcticament enllestits però els del 2019 resten pendents d’executar
Imatge d'arxiu dels Pressupostos Participatius de Reus | Jordi Olària

 

Els projectes dels Pressupostos Participatius de Reus albiren un nou any a l’espera de materialitzar-se. Els del 2018 estan pràcticament enllestits però els del 2019 estan pendents d’executar. Mentrestant, el govern municipal ja va avançar que a partir d’ara la convocatòria d'aquests pressupostos serà de manera bianual «per a una millor gestió del procés», tal com va assenyalar la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Reus, Mariluz Caballero.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

El consistori considera que aquest model de participació és eficaç encara que ha optat per reduir les convocatòries a una cada dos anys amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, la suma de les dues convocatòries anuals. D’aquesta manera, els propers pressupostos participatius tindran lloc aquest 2020 i els següents al 2022.

 

Els projectes dels Pressupostos Participatius 2018

Si el passat mes de setembre TarragonaDigital explicava que quatre dels catorze projectes dels Pressupostos Participatius de Reus del 2018 encara no havien vist la llum, aquests a hores d’ara estan pràcticament enllestits. En aquell moment restaven pendents la reubicació del transformador del barri Immaculada, la creació d’un parc per a famílies, el tancament de la plaça del Seguici Festiu i la creació d’una zona infantil al barri Monestirs.

 

La reubicació del transformador del Barri Immaculada ha estat un dels projectes dels Pressupostos Participatius 2018 | Redacció

 

La reubicació del transformador del Barri Immaculada i la creació de la zona per a famílies al parc del Roquís estaven catalogats com a grans projectes i comptaven amb un pressupost de 150.000 euros cadascun. El primer posa fi a una reivindicació històrica dels veïns i veïnes del barri i actualment s'està acabant mentre que el segon té com a objectiu habilitar la zona verda existent perquè s’utilitzi com a parc amb barbacoes, taules de pícnic i jocs infantils. En aquest darrer cas, les obres s'han retardat després que l'empresa constructora demanes al setembre una pròrroga de dos mesos al consistori.  

 

Per una altra banda, les obres del tancament de la plaça del Seguici Festiu, al passeig Misericòrdia, també es conclouran aviat. El projecte responia a la demanda veïnal del barri Mas Vilanova i s’ha executat com a continuïtat de les obres del tancament de la plaça de la Festa Major. Finalment, la creació d’una zona infantil al barri Monestirs resta pendent a l’espera de què s’executin les obres d’adequació del carrer de Miami.

 

Els altres projectes dels Pressupostos Participatius 2018 que s’han finalitzat són els següents: l'habilitació d'un espai familiar al Centre Cívic Ponent, la pavimentació de la plaça Bisbe Brau, la instal·lació de desfibril·ladors als Centres Cívics Municipals, la millora de la senyalització de camins i els seus enllaços, la finalització del tancament de la plaça de la Festa Major, la instal·lació d'un parc infantil al barri Montserrat, la il·luminació dels passos de vianants de l'Avinguda Països Catalans, la reestructuració de l'espai públic i viari de l'accés al CEIP la Vitxeta, l'arranjament del barranc de l'Escorial del Barri Montserrat i la instal·lació d'elements adaptats per als nens i nenes amb mobilitat reduïda als parcs de la ciutat.

 

Montserrat Flores, regidora de Participació, explicant els projectes guanyadors del 2019 | Jordi Olària Gras

 

Els projectes dels Pressupostos participatius 2019

Els Pressupostos Participatius 2019 compten amb tretze projectes diferents que es van presentar el gener de l’any passat i que a hores d’ara encara s’han d’executar, segons la darrera actualització al portal participa.reus.cat. En total es van emetre 6.214 vots per decidir on invertir els 750.000 euros disponibles de la partida destinada als pressupostos. 

 

El projecte que compta amb una major dotació, de 150.000 euros, és el de ‘Reus, ciutat inclusiva’ que està en fase de redacció conjunta amb l’ONCE i que preveu actuar en voreres, rampes i reixes d'embornals per facilitar la mobilitat de tots els reusencs. Segueixen de ben a prop, amb 120.000 euros cadascun, les millores del parc de la plaça d’Antoni Correig i Massó al barri Mare Molas i les millores de la sala polivalent i exterior de La Palma. En aquests casos, s’ha realitzat respectivament l’encàrrec arquitecte i tècnic.

 

Imatge de la sala polivalent de La Palma | Ajuntament de Reus

 

En un segon esglaó, es troben aquells projectes dels Pressupostos Participatius del 2019 que compten amb un import de 60.000 i 50.000 euros. La il·luminació del carrer d’Astorga és el primer cas i actualment es troba en fase d’exposició pública. En el segon cas es troben els projectes d’adaptació de les escoles bressol amb elements per infants amb capacitats diferents (plec de condicions redactat), fonts a les zones públiques (fase d’estudi finalitzada), posar rajoles-guia a les voreres i als passos de vianants (en fase de redacció conjunta del projecte amb l’ONCE) i la creació d’un banc de recursos per entitats i col·lectius (en fase de tramitació de l’encàrrec).

 

Finalment, la resta de projectes pendents d’executar són l’ampliació del parc infantil del parc Sant Jordi (en fase de redacció) amb un import de 30.000 euros, les millores al parc del Trenet (en fase de redacció del projecte) amb un pressupost de 25.000 euros, la insonorització de la sala del Centre Cívic Ponent (projecte redactat, inici de licitació) amb 25.000 euros, els contenidors per a dipositar cigarretes (en fase de tramitació de l’encàrrec) amb 10.000 euros i desfibril·ladors als poliesportius lleugers de la ciutat (projecte redactat, inici de licitació) amb un import de 6.000 euros. 

 

L'ampliació del parc infantil del parc Sant Jordi és un dels projectes dels Pressupostos Participatius 2019 | Miguel Cabrerizo

 

Més notícies de la categoria Reus