Famílies de la Isabel Besora es tanquen en senyal de protesta per recuperar el segon grup de P-3

El conflicte està ben obert entre Ensenyament i Ajuntament de Reus
Les famílies s'han concentrat a la biblioteca del centre | Jordi Olària Gras

 

ACTUALITZACIÓ 17.20 h 

Algunes de les famílies que protestaven davant de l'escola Isabel Besora han decidit entrar al centre i concentrar-se a la biblioteca per mantenir la seva reivindicació. Tal com havien anunciat, tenen intenció d'estar-s'hi, almenys, fins a les 11 de la nit. Com que hi ha força canalla, preveuen que cap a les vuit del vespre puguin marxar una part dels pares amb les criatures, mentre que la resta de pares i mares tenen intenció de quedar-se al centre fins ben entrada la nit.

El representant de les famílies ja inscrites al centre, César Polo, explica que «la lluita continua i continuarà». Aclareix que «no hi ha res signat, hi ha hagut una gran opacitat; realment no ens han dit que no, només estan deixant passar el temps, però no hi ha hagut cap document que reflecteixi que això estigui decidit». Polo argumenta que «volem que ens sentin i dir-li a la resta del territori que estem aquí lluitant per una política errònia».

Les famílies han entrat al centre per concentrar-se a la biblioteca | Jordi Olària Gras

 

No els convenç l'argument d'Ensenyament, que defensa que recuperar el grup de la Isabel Besora tindria un impacte negatiu en l'àmbit de la segregació escolar en aquest i en altres centres. «No ho ha demostrat en cap moment, ha parlat d'estadístiques però no les ha fonamentat», sentencia. Sospiten que la decisió s'ha pres perquè «es vol afavorir altres escoles, el que no pot ser és que hi hagi un col·legi concertat amb tres línies que no arriba, amb les preinscripcions, a tenir el concert, i ara, si no s'obre aquesta, sí que arribi al concert».

La representant de les famílies que ja tenen infants inscrits a l'escola, Pili González, comenta que «a poc a poc l'escola s'anirà quedant sense infants» i afegeix que també afecta els que ja van a l'escola perquè «si no hi ha quòrum de nens, no es podran fer activitats extraescolars o altres serveis com el d'acollida o el menjador». Com que és el segon curs amb un sol grup de P-3, i el primer amb només un de P-4, temen que, progressivament, desaparegui tota la segona línia.

Els manifestants es tanquen a l'interior de l'escola | Jordi Olària Gras

 

Les famílies preinscrites a l'escola Isabel Besora de Reus segueixen reivindicant recuperar el grup de P-3 tancat el curs passat. Aquesta tarda s'han concentrat a les portes del centre amb la intenció, segons han informat al matí, de fer una tancada a les instal·lacions, almenys, fins a les 11 de la nit. Apugen el to de les mobilitzacions després que Ensenyament, a través de la Taula Mixta d'Ensenyament, hagi denegat la reobertura del grup que reclamen.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Un centenar de persones, entre pares, mares i alumnes, s'han assegut a la porta de l'escola en senyal de protesta. Reclamen que es compleixi el compromís signat per Ensenyament i insisteixen que les preinscripcions superen el llindar que se'ls havia exigit per reobrir el grup. USTEC, UGT i CGT, que donen suport a la protesta, i també les famílies, sospiten que l'assignació de places amaga segones intencions, com afavorir els centres concertats o un model determinat d'escola.

Els familiars i alumnes es manifesten amb pancartes reivindicatives | Jordi Olària Gras

 

L'escola Isabel Besora mantindrà una sola línia de P-3

La decisió de no reobrir el segon grup de la Isabel Besora es fonamenta en el compromís contra la segregació escolar. Algunes fonts apunten a aquest mitjà que s'han tingut en compte els centres d'origen de les famílies preinscrites. El resultat final, expliquen, serien diversos centres, Isabel Besora Inclòs, amb un grau de diversitat socioeconòmica i d'origen familiar molt baix i, per tant, més segregats.

 

Pares i mares que han preinscrit la canalla al centre reivindiquen que el Departament d'Ensenyament els va signar el compromís que es podria tornar a obrir si la demanda ho requeria. Des de la Generalitat, però, s'aclareix que el compromís constava de dues condicions. Si bé les prematrícules han superat el llindar requerit, expliquen, reobrir el grup suposaria incrementar la segregació escolar, incomplint la segona condició establerta.

Famílies i alumnes, asseguts davant l'escola Isabel Besora en senyal de protesta | Jordi Olària Gras

 

Disputa entre Generalitat i Ajuntament

Des d'Educació també es defensa la decisió presa perquè deixa la ciutat amb els mateixos 46 grups de P-3 que es van oferir el curs passat. L'altre centre que en va perdre un va ser el Joan Rebull, que tampoc el recuperarà enguany. Des del Departament d'Ensenyament es reivindica que la decisió es va prendre per unanimitat a la Taula Mixta —un òrgan consultiu integrat per representants d'Ensenyament, de l'Ajuntament, de les direccions escolars i de representants de les famílies—.

El govern de Reus, per la seva banda, expressen una versió diferent. «A la Taula Mixta d'Ensenyament no es vota», recorden, sinó que s'exposen els posicionaments de les parts. La representant de l'Ajuntament, la regidora d'Ensenyament ara en funcions, Dolors Sardà, «va fer explícit el posicionament de l'alcalde de demanar la segona línia per l’escola Isabel Besora».

L'escola Isabel Besora de Reus segueix lluitant per tenir el grup de P3 | Jordi Olària

Des del consistori s'insisteix que «el posicionament de l'Ajuntament és clar i inequívoc amb el suport als pares i a favor de la segona línia». Neguen rotundament que es pugui parlar d'unanimitat com ho fa Educació, i asseguren que «la regidora també va qüestionar l'actitud del Departament d'Ensenyament en relació a aquest tema, especialment sobre com ha gestionat les relacions amb el centre i l'AMPA».

La distribució de places

Amb les dades de les preinscripcions a la mà, s'explica des del Departament d'Ensenyament, «el 90,83 % de famílies han entrat a la primera opció» d'escola demanada, una xifra que qualifiquen de «molt alta». La previsió d'adscripció de places, que serà pública la setmana vinent i definitiva al mes de juliol, deixa també 77 places vacants a les escoles, 53 en centres públics i 24 en concertats. Aquestes places serviran per fer front al que s'anomena 'matrícula viva', és a dir, a l'arribada de nous infants al sistema escolar reusenc una vegada hagi començat el curs.

Famílies preinscrites a la Isabel Besora i membres de la comunitat educativa han protestat davant del centre | Jordi Olària Gras

 

El compromís adquirit per Ensenyament

L'escola Isabel Besora compta amb un grup de P-3 des d'aquest curs que ara acaba. S'hi va tancar el segon l'any 2018 justificant-ho per la baixada de la natalitat, però es va deixar la porta oberta a les famílies de poder-lo recuperar. Algunes de les famílies que hi han preinscrit la canalla han estat lluitant perquè es tornés a posar en marxa, i s'han aferrat amb dents i ungles al compromís signat per Ensenyament que els reclamava que la preinscripció ho justifiqués.

Les preinscripcions d'enguany, afirmen, arriben a 51, és a dir, dos grups sencers —i una família encara es quedaria fora—. Reclamen al Departament que compleixi el compromís adquirit, una possibilitat que la Taula Mixta va denegar. La situació s'arrossega des del curs passat, quan es va tancar el segon grup de P-3 tant del Joan Rebull com a la Isabel Besora.

A principis d'any, l'Ajuntament pressionava Ensenyament per recuperar dos grups de P-3 entenent que les dades de natalitat ho permetien, tot i que no els reclamaven en cap centre concret. Les famílies preinscrites a la Isabel Besora van començar, fa setmanes, una campanya per reclamar que es reobrís el grup de P-3, una reclamació que les va portar a manifestar-se a la porta de l'Ajuntament.

"Basf i l'Ajuntament de Reus aposten per la cultura" "😍Els 3 dissenys guanyadors que transformaran 3 pistes de bàsquet a Reus!"