El PSC decideix per ERC: no hi haurà pacte d'esquerres a Reus

Martín tanca la porta al pacte després que Noemí Llauradó hagi hipotecat l'alcaldia de Reus a una decisió de Barcelona
Andreu Martín i els regidors socialistes durant la roda de premsa. | Jordi Olària

 

El candidat del PSC a Reus, Andreu Martín, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació aquest divendres, 14 de juny, en una roda de premsa convocada d'urgència. Les presses eren per tancar definitivament la porta al denominat «pacte d'esquerres» amb el qual s'havia especulat en els darrers dies per treure Carles Pellicer de l'alcaldia de l'Ajuntament de Reus.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Així doncs, després de la inconcreció d'ERC Reus un cop va finalitzar l'assemblea de dijous al vespre i en la qual es va espolsar la decisió de pactar amb Junts x Reus, ara els socialistes li han tret possibles escenaris del davant amb aquesta negativa. El PSC ha carregat de manera contundent contra ERC i contra Noemí Llauradó i ha sentenciat que «l'escenari d'un pacte d'esquerres és irreal i impossible a la ciutat» malgrat els esforços que explica que havien fet tant el PSC com la CUP.

 

Andreu Martín ha exposat com s'havien produït les reunions «per a un govern d'esquerres» | Jordi Olària Gras

 

«Reus no serà moneda de canvi»

Martín ha assegurat que «hem arribat al límit i Reus no serà moneda de canvi» i és per això que han anunciat que en el Ple d'Investidura que se celebrarà aquest dissabte 15 de juny a les 12.00 hores, el PSC es votarà a si mateix. «El que no pot ser de cap de les maneres és que la funció política de Reus quedi reduïda a què el seu alcalde o alcaldessa sigui triat en una taula de negociació fora de la nostra ciutat, això és inadmissible», ha declarat Martín.

 

«Aquest mercadeig indecent, Reus no se'l mereix», ha afegit, reblant que «la dignitat de la ciutat i dels seus habitants no s'ho mereix». Ha admès que tots els partits acaben comptant amb el vistiplau de les estructures superiors a l'hora de pactar, però no amb ordres concretes o amb decisions preses directament des de Barcelona. Ha insistit, encara, que «la broma que hem viscut durant aquestes hores, s'acaba aquí; Reus no es mereixia aquesta comèdia, aquest vodevil».

 

El PSC de Reus ha deixat clar que no pactarà a última hora amb ERC | Jordi Olària Gras

 

Sense ànim de negociar

Martín ha exposat que l'equip de Noemí Llauradó no s'havia implicat gaire en les trobades amb el PSC o amb el PSC i la CUP. De fet, assegura que «això no han estat negociacions, han estat reunions». En aquestes reunions, «nosaltres hem aportat una proposta base d'acord de govern amb més de 100 raons per justificar aquesta alternativa a la ciutat; això no es tractava d'un simple canvi de cadires, de treure'n uns per posar-ne uns altres, i hem entregat una proposta de cartipàs detallada, concreta».

 

Aquesta proposta, però, no ha rebut cap retorn, asseguren. Després de dues reunions bilaterals amb ERC i de dues trobades més a tres bandes amb ERC i la CUP, l'equip de negociació republicà no ha donat resposta al socialista, segons ha detallat Martín. Considera que ni Noemí Llauradó ni Carles Pellicer compten amb el PSC per fer govern; «avui no tinc ni cap trucada ni cap missatge demanant-me una trobada al llarg del dia, no compten amb nosaltres» i, per tant, demà el partit el votarà a ell.

 

«Donem per extingida la feina realitzada perquè demà hi hagi un pacte d'esquerres a la ciutat, no hi ha temps per un pacte de govern ni per una decisió sobre el cartipàs municipal, som persones serioses a l'hora de treballar, i d'aquesta manera no es pot fer», emfasitza Martín. Adverteix a ERC que no es compti amb el PSC per a cap possible pacte d'última hora, i que Noemí Llauradó «té dos escenaris: o formar part del govern del senyor Pellicer, o anar-se'n a l'oposició, no n'hi ha més».

 

L'assemblea de la CUP de Reus es va reunir dijous per valorar l'actual escenari postelectoral | Jordi Olària Gras

 

«La CUP pot governar, són socis fiables»

Si no hi ha sorpreses d'última hora, que Andreu Martín ha descartat, el PSC començarà el mandat a l'oposició, i sembla que també ho farà la CUP. Precisament amb la formació que encapçala Marta Llorens, els socialistes hi han treballat millor que amb ERC, pel que es tradueix del desenllaç de tot plegat. «Tant la CUP com nosaltres ens hem dedicat a fer de 'coaching' de la senyora Llauradó, i ja es veu que no ens hi guanyarem la vida», ha ironitzat Andreu Martín.

 

A diferència d'ERC, apunta, la CUP sí que havia recollit la proposta socialista per avançar en les negociacions. «La CUP ha fet una feinada», afirma, i recorda que s'havien compromès, en campanya, a excloure el PSC de qualsevol pacte de govern. Aquesta voluntat d'entendre's, «per nosaltres és d'agrair; la CUP ha evidenciat que pot governar, que són socis fiables i que els importa la ciutat i els seus ciutadans», valora Martín, que ha sentenciat que «si aquest pacte avui no és viable, és responsabilitat d'ERC i de la seva candidata, Noemí Llauradó».