EN DIRECTE

⚠️🌧 Talls de carreteres, inundacions i estralls arreu en l’últim dia del Glòria

El PSC de Reus aposta per un pacte amb ERC i la CUP amb l'alcaldia compartida

Aplaudeixen la «valentia» dels cupaires de fer la proposta | Consideren «just» repartir-se l'alcaldia amb Noemí Llauradó
Carmina Pozuelo, Daniel Marcos, Anabel Martínez, Andreu Martín, Sandra Guaita i Hèctor Fort | Jordi Olària Gras

 

El ball de propostes de pactes i acords per formar govern a l'Ajuntament de Reus no s'atura. Aquest dijous a la tarda ha estat el PSC qui s'ha posicionat públicament, i ho ha fet aplaudint l'oferta de la CUP, que contempla formar un govern amb ERC i el PSC. «La nostra prioritat és un pacte d'esquerres a la ciutat», sentencia Andreu Martín, portaveu i cap de llista dels socialistes reusencs.

 

Recorda que des del seu partit sempre han deixat clar que tenien intenció de formar part del pròxim govern local. Perquè això pugui passar, apunta, només pot ser amb l'aposta de la CUP o amb un acord amb Junts per Reus. No tanquen la porta a entendre's amb Carles Pellicer, però recorden que és l'actual alcalde qui els ha deixat fora de les seves propostes postelectorals.

 

El PSC de Reus veu amb bons ulls la proposta de la CUP | Jordi Olària Gras

 

Un pacte entre ERC, PSC i CUP

Aquest possible govern format per ERC, PSC i la CUP no entrava a les primeres valoracions de cap dels partits del plenari. Martín admet que «dels tres partits que podien fer-ho possible, a ningú se li escapa que el més complicat era la CUP, i ho ha fet, el posicionament valent de la CUP ho fa viable». Afegeix, també, que «hi ha un altre element determinant que, públicament, no s'ha posicionat», en relació al silenci que manté ERC.

 

«El PSC de Reus vol ser al govern, com tothom, sense cap mena de complexos, amb la força que té, les persones que ens han votat i el nombre de regidors que té, ni més ni menys; entenem que és just», explica. Argumenta, així, un primer esbós de proposta, que considera que cal dibuixar «en igualtat de condicions» i, per tant, amb una alcaldia compartida. Martín explica que «estem gairebé empatats a vots i empatats a regidors —sis cada partit—, crec que una alcaldia compartida és un element normal en les condicions que hi ha; renunciar a això hauria de tenir un argument que ara no tenim». Aclareix, de fet, que «volem ser al govern, però no a qualsevol preu».

 

La CUP ha passat a ERC la responsabilitat de proposar un govern alternatiu a Pellicer com a segona força del plenari. Per als cupaires podia anar des d'un pacte a un suport extern i, per tant, una de les possibilitats podia ser un govern en solitari d'ERC o, fins i tot, un govern d'ERC i PSC. Andreu Martín considera que «tots els partits que donen suport a aquest govern haurien de ser al govern des del primer moment».

 

El PSC de Reus ha valorat la situació postelectoral | Jordi Olària Gras

 

Obstacles i justificacions per al pacte

Preguntat per les dificultats que els pot suposar —tant dins de cada partit com de portes enfora— un acord entre independentistes i PSC, admet que «és evident que, per tots tres, suposarà haver de donar explicacions». Ha definit de nou de «valenta» la proposta de la CUP precisament per aquests condicionants.

 

Els cupaires, juntament amb Primàries, van ser les úniques formacions que van signar el manifest de l'ANC reclamant que els partits independentistes no pactessin amb formacions polítiques «del 155», el PSC entre elles. Els cupaires van criticar, abans fins i tot de començar la campanya, que ni Junts per Reus ni ERC s'haguessin avingut a subscriure el document.

 

«Jo crec que la CUP vol tirar endavant el seu projecte i el seu programa; segur que hi ha pors i que hi ha gent que els està criticant, però sense ser valents no ens en sortirem», apunta. Recorda, també, que per a Noemí Llauradó suposa assolir «la seva voluntat explícita de ser alcaldessa i que el seu programa electoral es materialitzi; la coincidència és molt elevada».

 

De fet, recorda que l'única manera que el PSC entri al govern municipal és pactant «amb Junts per Reus, amb ERC o amb els dos, i els dos són independentistes, amb més intensitat o menys». Per tant, conclou, «és impossible que governem amb persones que pensen igual que nosaltres perquè no existeix, aquesta majoria al consistori».

 

Bona part de la capçalera de la llista electoral del PSC de Reus ha exposat la posició del partit | Jordi Olària Gras

 

Junts per Reus no contempla el PSC al govern

Andreu Martín no coincideix en la lectura que fa Pellicer, que interpreta els resultats electorals com un aval i un reforç del suport de la ciutadania a l'obra de govern i a l'equip, en bloc, que l'ha dut a terme. Recorda que la suma d'ERC, PSC i CUP compta amb majoria absoluta i, si es vol traslladar els resultats electorals al pròxim govern, les esquerres haurien de tenir-hi un pes important.

 

«En aquest govern hi ha una majoria de dretes, que és Junts per Reus i Ara Reus, i estan en minoria les esquerres; ni és el més representatiu ni és el més útil», rebla. Afegeix que «aquesta mateixa composició de partits ara té majoria absoluta, no per mèrit del seu partit ni del tercer partit, sinó per mèrit d'ERC», etziba. «Amb Junts per Reus el que passa és que no hi som, en el seu projecte; no acceptem la proposta del senyor Pellicer», sentencia, en relació a la proposta de repetir govern comptant, a més, amb el suport puntual i estratègic d'un PSC a l'oposició.

 

Entén que Pellicer ho plantegi, afirma, «el que no entenc és perquè no hi ha cap mena de valoració de les altres possibilitats». Afegeix, de fet, que «no puc evitar associar-ho a una manca de capacitat i de voluntat d'abordar les oportunitats que té quan succeeixen». No tanca la porta a poder-se entendre amb Carles Pellicer i amb Junts per Reus, però lamenta que «l'alcalde no ens ha justificat amb cap mena d'argument què impedeix que el PSC sigui al govern de la ciutat». «Més de la mateixa manera no donarà més a la ciutat», conclou.