El PSC de Reus considera que el pressupost municipal del 2020 «incompleix la llei»

Els socialistes asseguren que «incompleix la Llei Reguladora d’Hisendes Locals perquè no especifica les inversions a realitzar» | També exigeixen que l'Ajuntament de Reus pagui l'aigua que consumeix
Imatge d'arxiu d'una roda de premsa del PSC de Reus amb Hèctor Fort, Andreu Martín i Sandra Guaita | Jordi Olària Gras

 

El grup municipal del PSC ha presentat al·legacions contra el pressupost municipal del 2020 i les ordenances fiscals, aprovades al ple del passat 25 d’octubre. Pel que fa al pressupost, l’al·legació se centra en l’incompliment de l’article 18 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals en matèria de pressupostos, que posa com a requisit que per elevar el pressupost a la consideració del Ple, aquest ha de contenir un annex de les inversions a realitzar durant l’exercici.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

En el cas de Reus, els socialistes expliquen que en l’annex «no hi consten les inversions i únicament es limita a repetir la quantia total de la partida d’inversions amb l’única concreció dels destins referits a l’amortització de crèdits a llarg termini per a la construcció d’equipaments municipals». D’aquesta manera, el PSC assenyala que l’al·legació «demana que es doni compliment a la llei i es presentin especificades les inversions a realitzar en l’annex corresponent».

 

Pel que fa a la modificació de les ordenances fiscals, el PSC ha presentat al·legacions perquè considera «duríssim» l’augment del 9,75% dels impostos. Segons el portaveu Andreu Martín, «el govern ho justifica d’acord amb la pujada de l’IPC dels darrers vuit anys però no té en compte que el poder adquisitiu de moltes famílies no ha pujat». A més, afegeix que «els ciutadans ja van patir un augment molt important dels impostos, en especial de la taxa d’escombraries i de l’IBI en el primer mandat de l’alcalde Pellicer».

 

Imatge de la sessió plenària de Reus del passat mes d'octubre | Jordi Olària Gras

 

El socialista assegura que «es perd l’oportunitat que les taxes puguin estimular i premiar el comportament de les persones que pot fer reduir els costos dels serveis» i considera que «aquests augments no s’adeqüen als criteris de justícia social pels quals ha de treballar un govern». D’aquesta manera, el PSC diu que això «demostra una manca de sensibilitat cap a moltes famílies de la ciutat que, si en aquests moments ho estan passant malament, a partir del 2020 ho passaran pitjor».

 

Les al·legacions dels socialistes fan referència a l’IBI, plusvàlua, taxa d’escombraries, taxa per la retirada de vehicles, taxa per utilització o aprofitament del vol, sòl i subsòl de la via pública i al preu pel servei de residus comercials i industrial i serveis especials de neteja, recollida i gestió d’altres residus.

 

El PSC exigeix que l’Ajuntament pagui l’aigua que consumeix

Els socialistes també han presentat una al·legació contra les noves tarifes del servei de subministrament d’aigua potable, que eximeixen l’Ajuntament de pagar el consum d’aigua d’ús municipal. «L’Ajuntament no ha d’estar exempt del pagament de l’aigua que consumeix a l’empresa Aigües de Reus i per això proposa aplicar una quota al consum municipal, agafant com a referència el darrer preu per metre quadrat que l’Ajuntament va abonar per aquest concepte», conclou Martín.