Ana Isabel Martínez i Andreu Martín a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El PSC manté que Reus podria comprar 50 pisos per a lloguer social amb el pressupost del 2021

Els socialistes, que a priori votaran en contra dels pressupostos, també reclamen que es mantingui obert el Marcat del Carrilet

Ampliar el parc d'habitatge públic i garantir l'activitat del Mercat del Carrilet. Són les dues reivindicacions principals que el PSC de Reus planteja en relació amb els pressupostos municipals anunciats pel govern local. «Aquests pressupostos no són realistes, no responen a la realitat de la ciutadania», etziba el portaveu socialista, Andreu Martín.

D'entrada, com també va fer la CUP, critica la negativa del govern a asseure's amb l'oposició. «Entenem que és una certa desconsideració cap al nostre grup municipal la presentació dels pressupostos a l'opinió pública, que evidentment hi té tot el dret, abans de fer-ho als grups municipals; amb això poden deduir que no hi ha hagut cap negociació prèvia».

«La regidora va insistir que comptàvem amb el temps addicional per presentar al·legacions», admet Martín. «Jo crec que la regidora sap tan bé com jo, o potser millor, que aquest recurs no entén de la negociació política que representen les propostes d'un pressupost».

Amb tot, ha confirmat Martín, presentaran al·legacions, tot i que ja avança que «dubtem que tinguin cap mena de recorregut». Si és així, votaran en contra de la proposta de pressupost municipal per al 2021. Una negativa que ha justificat amb les quatre qüestions que proposaran modificar del pressupost.

Carrilet i habitatge, les grans mancances pel PSC

Les dues partides més grosses que els socialistes reusencs troben a faltar per poder donar suport al pressupost són la del Mercat del Carrilet i la d'habitatge social. En el primer cas, ha sentenciat el portaveu, perquè «l'acord de govern és de continuar exercint el tancament de l'activitat el juliol del 2021».

El PSC s'oposa a aquesta premissa i defensa que es mantingui l'equipament obert fins que el govern tingui clar què hi vol fer i pugui començar-ho a executar. Reclamen, per tant, que el pressupost contempli la partida del Mercat del Carrilet per tot l'any 2021.

En segon lloc proposen invertir prop de dos milions i mig d'euros «a posar més parc d'habitatge social a la ciutat». Calculen que es poden afegir, al parc d'habitatge públic de Reus, entre 30 i 50 pisos. Per fer-ho apunten als dos milions del romanent del 2020 i als 400.000 euros previstos per «una piscina pel gaudi d'una gestió privada i el guany econòmic».

Martín ha recordat les insistents reivindicacions del govern local perquè el govern central alliberés els romanents municipals. No s'ha estat d'etzibar que «tanta batalla i tanta guerra per acabar dedicant els recursos del romanent a reduir el deute, que era una de les coses que estaven contemplades a la proposta del decret que havia presentat el govern».

L'aposta del PSC és destinar a meitat d'aquests 2,4 milions d'euros a la compra d'habitatges. Especialment en els barris on hi hagi un índex més alt d'ocupacions i fixant-se en els pisos que els bancs tinguin buits «com ha passat a molts altres municipis», aclareix el portaveu.

La segona meitat d'aquesta partida es destinaria, segons la seva proposta, a arreglar i adequar els pisos. «De 30 a 50 habitatges a la ciutat poden resoldre el problema de moltes famílies per al 2021, perquè és un problema que tindrem el 2021, tindrem problemes amb l'habitatge social», sentencia Martín.

Reclamen que l'increment de personal se centri a atendre la ciutadania

Una altra mancança que els socialistes han trobat als pressupostos de l'Ajuntament són els ajuts a petites i mitjanes empreses i autònoms, que creuen que haurien d'incrementar-se un 20% respecte als que s'han plantejat al Pla de Reactivació Econòmica i Social. Amb tot, se centren també en l'increment del personal municipal, que consideren «adequat i necessari».

El portaveu recorda que s'ha incrementat la plantilla de la Guàrdia Urbana i també la plantilla de tècnics municipals «amb poca concreció de per a quines àrees i per a quines funcions està pensat». Uns increments de plantilla que, considera, «han de tenir una dedicació preferencial per atendre les persones».

Els tràmits administratius s'han complicat arran de la pandèmia i reivindica que l'atenció a la ciutadania cal que sigui «més diligent». «Si tots aquests diners han de servir per acabar consolidant i incrementat les retribucions de càrrecs directius i assessors com ha passat durant aquest any, hi estem en desacord», ha etzibat.

De fet, al plenari de demà hi portaran un prec perquè l'Ajuntament posi en marxa un sistema públic perquè els regidors i assessors de govern i els alts càrrecs directius passin comptes de la feina feta per justificar el que cobren. Per últim, reclamen també recuperar el programa Cap nen sense saber nedar.

Volen que la partida «estigui complerta i sigui suficient perquè el projecte es faci en les mateixes condicions que en anys anteriors». Martín afegeix, també, que es tracta d'un programa que no només beneficia la canalla que hi participa, sinó també els clubs Reus Deportiu i CN Reus Ploms, que «estan en una situació extraordinàriament complexa».