La Casa Navàs de Reus tornarà a lluir el capcer original a partir de la Setmana Santa del 2020

Les tasques de reconstrucció s’iniciaran el pròxim 13 de gener
Les tasques de reconstrucció s'iniciaran el pròxim 13 de gener amb la col·locació de la bastida | Adrià Morte

 

La Casa Navàs de Reus tornarà a lluir el capcer a partir de la setmana santa del 2020. Vuitanta anys després de canviar la seva fesomia a causa dels bombardejos de la Guerra Civil Espanyola, l’edifici modernista recuperarà una part de la seva imatge original. Les tasques de reconstrucció s’iniciaran el pròxim 13 de gener i està previst, si la Comissió de Patrimoni de la Generalitat dona el vistiplau, fer la recuperació amb pedra natural en lloc de pedra artificial tal com està previst en un inici.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Paral·lelament, per tal d’immortalitzar la imatge actual de la casa s’engegarà la campanya 'Sigues testimoni, viu el canvi', un concurs de pintura i de fotografia en què els guanyadors es poden endur fins a 600€.

 

Imatge promocional de la campanya 'Sigues testimoni, viu el canvi' amb el capcer original i la façana actual de la Casa Navàs | Cedida

 

Recuperar allò que va destruïr la Guerra Civil Espanyola

Reus va ser una de les ciutats catalanes més castigades durant la Guerra Civil Espanyola. Els bombardejos van ser constants, un centenar, i la matinada del 26 de març de 1938 una bomba va destruir els sostres de la segona planta, la torre i el capcer de la Casa Navàs

 

Tal com indica la directora de l’edifici modernista, Sílvia Sagalà, existeixen diverses teories sobre com van succeir els fets. Per un costat tradicionalment s’ha explicat que la bomba va caure a la casa del costat i l’expansió del projectil va provocar la destrucció de l’immoble. Per una altra banda, els familiars directes asseguren que la bomba va caure fregant la torre, aquesta es va destruir i va afectar la casa del costat. En tot cas, Sagalà assenyala que la segona opció «és la més fiable».

 

Fotografia de la Casa Navàs de Reus després de caure la bomba de la Guerra Civil Espanyola | Cedida

 

Després de la guerra, els aleshores propietaris -Joaquim Blasco i Maria Font de Rubinat- van fer reconstruir el sostre i les parets de la segona planta que havien quedat malmesos, però no van poder recuperar ni la torre ni el capcer.

 

Objectiu: reconstruir el capcer original

Segons explica la directora de la Casa Navàs de Reus l’objectiu de la nova propietat és que «l’edifici modernista recuperi el seu aspecte original». D’aquesta manera, la primera fase del projecte passa per recuperar el capcer i posteriorment, en un llarg termini, la torre i l’interior de l’immoble.

 

El capcer de la Casa Navàs estava format per 5 plafons rectangulars disposats esgraonadament en tres nivells separats per pinacles, formant un triangle sobre l’eix de la tribuna. A partir dels fragments conservats es poden definir les característiques dels plafons, esculpits amb motius vegetals i emmarcats per un arc tribolutat. L’eix de cada peça el formava una branca amb fulles que, en arribar a la base, girava per definir els dos eixos secundaris.

 

Fotografia de la Casa Navàs de Reus abans de la Guerra Civil Espanyola | Cedida
 

Sota cada arc hi havia una flor de cinc pètals amb una esfera foradada al centre. Les branques tenien derivacions espirals al costat de les flors, dues fulles resolien la derivació de l’eix principal del traçat orgànic cap al trobament entre els arcs geomètrics. L’espai entre l’arc central i el lateral de la peça s’omplia amb dues flors. 

 

Pel que fa als pinacles, es conserven restes molt parcials d’aquests cosa que farà, segons Casa Navàs, necessària la creació de models inspirats en elements similars d’altres parts de l’edifici. Al mig del pany llis del capcer hi havia un medalló circular amb ornaments i s’hi podia distingir la data de 1904. En la restauració també es recuperarà el medalló.

 

Per tot plegat, el capcer tenia una amplada de 4,74 metres i 4 metres d’alçada i per la geometria de la coberta, formava dues aigües al darrere. 

 

Imatge de la presentació de la reconstrucció del capcer de la Casa Navàs de Reus | Adrià Morte

 

Com es recuperarà el capcer?

El projecte arquitectònic de recuperació del capcer de la Casa Navàs de Reus va a càrrec dels arquitectes Pau Jansà Olivé, Joan Tous Gomà-Camps i el conservador restaurador Pau Arroyo. El document va ser aprovat el passat mes de juliol per la Comissió de Patrimoni de Tarragona de la Generalitat de Catalunya i l’execució de l’obra anirà a càrrec de l’empresa de restauració reusenca Rècop. 

 

«És una actuació compromesa però conceptualment és senzilla. Constarà de manera fidedigna que és el que hi havia abans de la bomba», ha indicat Pau Jansà. Els responsables han destacat que estan pendents del vistiplau de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat per fer la reconstrucció amb pedra natural en lloc de pedra artificial, tal com està previst en un inici.

 

Imatge de la plaça del Mercadal, amb el mercat, amb la Casa Navàs al fons abans de la Guerra Civil Espanyola | Cedida

 

El primer pas de la reconstrucció ha estat recopilar les pedres originals que, des de fa vuitanta anys, estaven repartides en diferents masos de la família Font de Rubinat. Els restauradors i picapedrers encarregats de l’obra estan acabant de decidir quin és el millor mètode per fer la rèplica d’aquestes peces.

 

Si en un principi es pensava que el millor era fer un motlle, ara es decanten per picapedrers especialitzats que reprodueixin les peces en pedra natural tenint com a model les peces recuperades dels plafons amb pedra. Per fer aquestes peces es necessiten tres mesos de treball i mentrestant Rècop anirà treballant sobre la façana de la casa, amb una bastida que muntarà el pròxim 13 de gener. Un cop acabada la reconstrucció, està previst que les peces originals s'exposin en algun espai de la Casa Navàs.

 

Una vegada col·locada la bastida, s’haurà de variar la geometria de la coberta per donar estabilitat al capcer i tornar-li l’aspecte original. Després de l’enderroc de la part de la coberta existent afectada per la intervenció, es formarà una estructura tridimensional de perfils d’acer recolzats mitjançant platines sobre els pilars existents i un triangle adossat al darrere del nou capcer. L’estructura reproduirà les arestes del nou tram de coberta. A més, sobre els plans de l’estructura tridimensional d’acer es realitzarà la nova coberta amb un encadellat ceràmic, aïllament tèrmic i acabat amb teula original reaprofitada.

 

Una vegada acabes les obres, s’aplicarà una pàtina cromàtica a tota la superfície, la mateixa tècnica que s’utilitzava en època modernista. Això donarà homogeneïtat de to a tota la façana i alhora servirà de protector. 

 

Fotografia de la plaça del Mercadal de Reus, amb la Casa Navàs al fons, abans de la Guerra Civil Espanyola | Cedida

 

«Sigues testimoni, viu el canvi»

Paral·lelament, per tal d’immortalitzar la imatge actual de la casa s’engegarà la campanya «Sigues testimoni, viu el canvi», un concurs de pintura i de fotografia en què els guanyadors es poden endur fins a 600€.

 

El concurs de pintura ràpida tindrà lloc el pròxim dissabte 11 de gener i té com a objectiu immortalitzar la façana de la Casa Navàs. Es faran tres categories: adults (majors de 16 anys), joves (dels 10 als 15 anys) i infants (menors de 10 anys). Cada participant podrà presentar una sola obra i la tècnica i el procediment serà de lliure elecció. Les obres s’hauran d’elaborar durant el mateix dia i la inscripció és gratuïta.

 

Pel que fa al concurs de fotografia per Facebook i Instagram, per participar-hi només cal publicar una instantània de la façana de l’edifici modernista i etiquetar els perfils de la Casa Navas i l’etiqueta #ViuelcanviCasaNavàs. A més, cal seguir el perfil de la casa i mencionar les persones amb qui es vol compartir el premi de lot de productes valorat en més de 100 euros.

 

Cartell de la campanya de la Casa Navàs de Reus 'Sigues testimoni, viu el canvi' | Cedida