Imatge de la plaça anterior i l'entrada principal del tanatori de Reus

Una nova reforma al tanatori de Reus ampliarà l'entrada i la sala de cerimònies

El pressupost del projecte és d'1,5 milions d'euros repartits en tres fases i al llarg d'almenys tres anys

El tanatori de Reus tornarà a viure una reforma important els pròxims anys. Després que s'arrangés la plaça de Pablo Picasso i s'ampliés el passadís de les sales de vetlla, ara es planteja una actuació centrada en l'entrada i la sala de cerimònies, econòmicament molt més substanciosa i que no afectarà ni el funcionament de l'equipament ni les zones reformades recentment.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, han presentat el projecte que, segons ha explicat el batlle, servirà per «ampliar i millorar l'espai d'ús comú i per crear noves àrees on familiars i amics puguin realitzar un comiat més íntim dels seus difunts».

S'ampliarà la sala de cerimònies i es refarà l'entrada

A la pràctica suposa un pressupost d'1,5 milions d'euros repartit en tres fases que s'executaran al llarg dels pròxims anys. La primera, amb 130.000 euros que ja figuren al pla d'inversions dels Serveis Funeraris, començarà a principis del 2021 i suposarà reformar la sala de cerimònies per ampliar la capacitat de les 100 persones actuals a 130.

Les altres dues fases encara no tenen un pressupost tancat i, de fet, en la tercera, «executivament encara s'hi està treballant», ha explicat Flores. Suposaran, en primer lloc, construir un edifici annex a la sala de cerimònies, en paral·lel a l'ampliació que es va fer del passadís de les sales de vetlla.

Una construcció que es preveu executar durant el 2022. Aquest edifici nou quedarà unit a l'actual en una sola sala que augmentarà la seva capacitat final fins als 240 seients. La tercera fase afectarà l'extrem oposat de l'edifici, on ara mateix hi ha l'entrada i l'atenció del personal de l'empresa municipal al primer pis.

Aquesta part baixarà a la planta baixa i es construirà un nou espai pensat per donar més intimitat a les famílies que han de fer ús de les instal·lacions. Flores detalla que l'objectiu és «crear un nou servei, que és una nova sala, un espai que anomenem de retrobament».

Ha de servir per «poder propiciar un moment d'intimitat entre la família més directe i el difunt en el moment de l'arribada al tanatori». «El tanatori està molt pensat per la vetlla, però no hi ha un espai d'intimitat propi per la família», reflexiona. Aquesta fase, que encara no té el projecte tancat, està prevista que s'executi «a partir del 2023».

La sala de cerimònies tindrà, quan acabi la reforma, més del doble de la capacitat actual. Una actuació que, segons ha assegurat Flores, no ha estat motivada per la pandèmia. «Era una previsió feta, és una realitat que havíem observat, que era necessari ampliar la capacitat de la sala de cerimònies», exposa.

La darrera reforma del tanatori

Des de l'any 2017, el tanatori de Reus i el seu voltant s'han vist immersos en successius projectes de reforma. L'any 2017 es va posar en marxa la reforma de la plaça de Pablo Picasso, que va culminar la primavera del 2018. Havia suposat una inversió de 156.000 euros, i aquell mateix estiu es va anunciar la següent actuació, que va començar el març del 2019.

Aquesta es va fer a l'edifici mateix del tanatori. Es va ampliar l'espai que hi ha davant de les sales de vetlla de la primera planta. Un passadís que va guanyar espai útil i entrades de llum. El projecte va suposar una inversió de 305.598,85 euros i la construcció de l'ampliació de l'edifici cap al pàrquing, la mateixa línia que se seguirà quan s'executi la segona fase del projecte presentat avui.