La Fira Centre Comercial brilla aquest Nadal 2020!

Resignació i preocupació entre els comerciants de Reus per les noves restriccions

La Fira Centre Comercial defensa que té ventilació natural i demana que les mesures no siguin generalitzades

Els comerciants de Reus han encaixat amb resignació i preocupació les noves restriccions anunciades pel Govern per frenar la pandèmia. Les mesures entraran en vigor aquest dijous i impediran que les botigues de productes no essencials puguin obrir els dissabtes, «el dia que més vendes hi ha», ha assegurat la presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà. Els centres comercials hauran de tancar durant deu dies seguits i es perdran els primers dies de rebaixes, que comencen dijous. La gerent de La Fira Centre Comercial, Mayte Forján, ha defensat que en el seu cas són un espai semiobert, amb ventilació natural, i ha reclamat que «s'analitzi cas a cas i que les mesures no siguin tan generalitzades».    

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Tant la Unió de Botiguers com El Tomb de Reus, les dues principals associacions de comerciants de la ciutat, veien a venir les restriccions. Tot i això han reiterat que compleixen amb les mesures de seguretat. «Controlem els aforaments, no som espais amb molta afluència de gent», ha assegurat Barberà. El seu homòleg del Tomb de Reus, Jacint Pallejà, ha afegit: «paguem justos per pecadors».

Les entitats han valorat que almenys han pogut salvar les vendes de Reis, però han lamentat que la campanya de rebaixes se'n ressentirà. Especialment pel fet que no podran obrir els dissabtes i perquè el confinament municipal impedirà que clients de la contrada puguin entrar a Reus. «Per sort els primers dies de rebaixes cauen entre setmana i esperem fer una bona facturació», ha confiat Barberà, que també ha indicat: «no té massa sentit que es pugui anar a comprar el divendres i el dissabte, no».

Pla general del carrer Monterols de Reus ple de gent fent compres de Nadal
Imatge del carrer Monterols de Reus ple de gent fent compres de Nadal | Àngel ullate

Preocupació a La Fira

Les restriccions tindran un impacte superior als centres comercials. Mayte Forján ha comentat que no esperaven un tancament total de les grans superfícies. «Confiem que siguin només deu dies», ha dit. En el seu cas li preocupa les obertures i tancaments constants als quals els obliga el Govern perquè «maregen» els visitants. «El consumidor vol tenir la certesa que tenim obert. La gent no s'ha d'aprendre aquestes mesures», ha defensat.

Tot i això, no creu que tot plegat acabi suposant una pèrdua de clients a llarg termini. El que sí que han percebut és un canvi d'hàbits en la compra. «Venen menys, el temps d'estada es redueix i no venen a les hores punta», ha concretat. Alhora, el preu mitjà de les compres s'ha incrementat, ha assegurat la gerent.

Forján també ha considerat que les ajudes de 2.500 euros per establiment que ha promès l'executiu per compensar aquests deu dies de tancament són «insuficients». «Parlem d'emprenedors, de pimes i autònoms que tenen molta plantilla», ha comentat. A més, aquest tancament temporal no els permet aplicar un ERTO, amb la qual cosa les despeses les han d'assumir íntegrament els empresaris.

Amb tot, i malgrat que les botigues estaran tancades, el centre comercial tindrà les portes obertes, ja que els supermercats i el cinema podran obrir. Els establiments de restauració, per la seva banda, podran continuar servint menjar per emportar i a domicili en els horaris fixats.

Bon Nadal

Pel que fa a les vendes nadalenques, Jacint Pallejà ha exposat que «han anat millor de l'esperat». «Van començar amb bastanta força però després s'han estabilitzat a la baixa. Com tothom esperava que pogués passar alguna cosa els clients s'han assegurat de tenir els regals», ha manifestat. En la mateixa línia s'ha expressat Barberà, que ha definit la campanya nadalenca com a «bona».