INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

L'Hospital i la loteria tanquen un 2019 a Reus que va començar de manera dramàtica

La mort de Kelly a mans, presumptament, de la seva parella va commocionar la ciutat | Les eleccions municipals i els projectes engegats i compromesos marquen el curs polític | Urbanisme i seguretat, el leitmotiv de les reivindicacions veïnals
La ciutat de Reus ha viscut moments de tots colors durant aquest 2019 | Laia Solanellas

 

L'any 2019 acaba, a Reus, amb els primers passos ferms per traspassar l'Hospital Sant Joan a la Generalitat després de dos anys d'anunciar-se. En l'àmbit social hi destaca el primer premi de la loteria de Nadal que va deixar, a través d'El Cachirulo, 320 milions d'euros. Fent una mirada enrere no es poden passar per alt les eleccions municipals, els projectes urbanístics executats o engegats els darrers 12 mesos, les reivindicacions veïnals i, desgraciadament, l'escabrós assassinat de la jove Kelly a principis d'any.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

 

L'assassinat de Kelly, el tràgic inici d'any a Reus

El mes de gener va acabar de manera escabrosa a Reus. El macabre assassinat de la jove Kelly, de 17 anys, presumptament a mans del seu xicot, que va morir després d'haver-se precipitat pel balcó, va commocionar la ciutat. Les concentracions de rebuig a l'assassinat masclista —segueix sent la principal línia d'investigació policial— van mostrar el dol que vivia no només l'entorn de la noia, estudiant d'institut, sinó també un ampli espectre de la ciutadania reusenca. La recol·lecta solidària que havia de servir per pagar la vetlla i la incineració del cos de la noia va permetre costejar la despesa de repatriació de les cendres.

Jordi Just i Àgata Girbes relleven Isaac Sanromà a la Cambra

Aquest 2019 s'han celebrat eleccions a les Cambres de Comerç, un esdeveniment que a Reus es va convertir en un tràmit. Els dos equips que fins al mes de febrer s'havien presentat per separat, van anunciar que havien arribat a un acord per concórrer de manera conjunta. Just presidirà la institució durant tres anys, i Girbes ho farà l'últim i ho faran amb la voluntat d'obrir-se i agafar força arreu del territori d'influència de la Cambra. Isaac Sanromà, fins ara president, veia així com s'evitava l'enfrontament electoral, una situació per la qual havia mostrat preferència.

Lluís Miquel Pérez assumeix la presidència del Centre de Lectura

Les segones eleccions que ha viscut Reus aquest 2019 són les del Centre de Lectura. Igual que a la Cambra de Comerç, només es va presentar una candidatura, la de l'exalcalde Lluís Miquel Pérez, que entoma el mandat amb un projecte d'envergadura sobre la taula: les obres d'ampliació del Centre que ja estan en marxa. Pérez assumeix el càrrec amb la voluntat de reimpulsar l'ateneu reusenc tal com explicava ell mateix poc després d'arribar-hi.

El govern revalida el pacte i aconsegueix majoria absoluta

Les terceres eleccions d'enguany a Reus han estat les municipals, i van deixar el mateix govern que hi havia, però ara amb majoria absoluta i amb una ERC que ha passat de 2 a 6 regidors. Pellicer ha mantingut els 7 que tenia, igual que Ara Reus amb els seus 2. El PSC ha passat de 4 a 6 i la CUP de 6 a 3, precisament els dos partits que van arribar a plantejar la possibilitat d'un 'pacte d'esquerres' amb ERC.

 

Els republicans van acabar decantant-se per repetir govern després de fiar la decisió a Barcelona. Qui va protagonitzar l'atenció mediàtica prèvia als comicis va ser la guerra interna a Ciutadans, que entre baixes i expulsions va defenestrar el grup municipal del darrer mandat. Al nou plenari van obtenir tres regidors, perdent-ne un; el PP es va quedar sense els dos regidors que tenia i aquest mandat no té representació.

 

Pel que fa al govern municipal, la majoria absoluta li ha permès aprovar pressupostos i ordenances fiscals a més de presentar el projecte estrella del mandat: el Pla d'Acció Municipal. Es tracta del full de ruta que es vol seguir en relació amb els projectes que s'havien anunciat durant la campanya electoral. Ha rebut múltiples crítiques per ser massa general i poc específic i, de fet, es resta a l'espera que es vagin concretant i programant les actuacions que s'hi preveuen.

Projectes urbanístics amb vistes al futur

La prova pilot per vianalitzar el raval de Santa Anna pot ser un dels projectes amb més impacte al centre de Reus i, de fet, la voluntat del govern és que sigui definitiu durant l'any vinent. A més, però, també s'han enderrocat els solars restants del barri del Carme, on podria ubicar-se el desdoblament del CAP Sant Pere.

 

S'ha canviat la fesomia de la plaça de la Sang, en consonància amb la de Catalunya, i s'està treballant perquè també canviï de cara el passeig de la Boca de la Mina. Tot plegat mentre, en l'àmbit privat, la Casa Navàs ha de recuperar el seu capcer original. Estudiant-se però no executant-se resten projectes com el de la zona de l'estació d'autobusos, on es podrien aixecar pisos, però que es contempla com un ampli espai d'actuació.

Inseguretat i incivisme, queixes veïnals recurrents

En l'àmbit de les reivindicacions veïnals s'han succeït les queixes per inseguretat i incivisme. Des del govern es relativitza la situació i s'exposen les dades de Reus, per sota de la mitjana catalana i de ciutats equiparables. Alguns barris, per contra, mantenen reivindicacions constants pels problemes que originen, afirmen, algunes ocupacions il·legals, que han arribat a deixar sense llum durant mesos algun bloc sencer.

 

Al barri del Carme i al seu voltant, per exemple, els veïns han tapiat edificis buits per evitar-hi ocupacions. A Mas Vilanova es denuncia tràfic de drogues i prostitució als jardins públics, com també vandalisme i brutícia. Al barri Immaculada s'han produït casos d'amenaces i problemes de salubritat i higiene, i al carrer de Josep Maria Prous i Vila i l'avinguda de Pere el Cerimoniós s'ha incrementat el nombre de naus ocupades. Per combatre aquestes situacions i, sobretot, rebaixar la sensació d'inseguretat, el govern local segueix ampliant els carrers de Reus amb càmeres de vigilància amb una segona fase que ha arribat als carrers del Vent i de Jesús.

Tres peces d'Innova, a judici

El cas Innova s'ha reactivat després de set anys d'instrucció. El jutge Diego Álvarez de Juan ha enviat a judici la peça principal i la número dos, i ho ha fet també amb la peça que estudia les adjudicacions de contractes d'ambulàncies a Ambulebre. Encara no hi ha data per als judicis, però suposa el primer pas important en el procés judicial d'aquest macrocas.

Canvi de director i ampliació de la terminal a l'Aeroport

L'Aeroport de Reus ha vist, aquest 2019, com hi havia canvis a la seva direcció. Vicent Pallarès dirigeix ara el de Girona, i el seu lloc l'ha ocupat Juan Crespo, que fins ara gestionava el de Sabadell. A la infraestructura, clau per a l'àrea metropolitana, s'hi ha enllestit la primera fase de les obres d'ampliació, i la línia general d'enguany mostra cert creixement en el nombre de passatgers.

Comença el traspàs de l'Hospital Sant Joan

Ajuntament de Reus i Generalitat de Catalunya han acordat, finalment, de quina manera l'Hospital Sant Joan deixarà de ser municipal per passar a gestionar-se a través del CatSalut. Es crearà una nova empresa pública que s'encarregarà de l'equipament, una solució diferent de l'anunciada l'any 2017 i que deixa fora del procés al CMQ, que alhora ha ajornat el seu trasllat definitiu a l'antic Hospital Sant Joan. També s'ha desencallat l'obertura de la residència d'Horts de Miró.

El 'Gordo' de Nadal cau al Cachirulo

L'any ha acabat de la millor manera possible per al Cachirulo de Reus, que ha guanyat el primer premi de la loteria de Nadal. El Centre Cultural Aragonès ha repartit 320 milions d'euros en participacions que ja han provocat cues a la sucursal bancària que les ha de gestionar. Un exemple és el taller reusenc on, entre tres socis, han aconseguit un premi de dos milions d'euros, o el d'un home que va regalar una participació que resultaria premiada al seu exgendre reproduint sense saber-ho l'anunci de la loteria.

Més notícies de la categoria Reus