Els Retaules de Nadal de Reus afronten la 31a edició amb la participació de prop de 120 nois i noies

Les representacions tindran lloc el 21, 22, 26 i 28 de desembre al voltant de la Prioral de Sant Pere
Imatge d'arxiu dels Retaules Vivents de Reus | Laia Solanellas

Els Retaules Vivents de Nadal de Reus, organitzats pel Patronat Foc Nou, arriben a la seva 31a edició transformant, un any més, els voltants de l’Església Prioral de Sant Pere en el passatge de diverses escenes bíbliques. Aquesta és una de les cites ineludibles de les festes nadalenques de la capital del Baix Camp i tindrà lloc el pròxim 21, 22, 26 i 28 de desembre a les 19.30 hores de la tarda.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Com és tradicional, per a la representació dels Retaules Vivents s’habiliten vuit escenaris urbans per donar vida a les escenes de La Creació, Anunciació a Maria, Anunciació als Pastors, Buscant Posada, Palau del Rei Herodes, Naixement, Doctors de la Llei i Taller de Natzaret. Tot un seguit d'actes teatrals que recreen les escenes del naixement i infantesa de Jesús i que compten amb la participació d’uns 120 nois i noies, d'entre 3 i 18 anys, que fan d’actors, actrius, ballarins i ballarines. 

Els Retaules Vivents de Reus compten amb 8 escenaris diferents | Laia Solanellas

El president del Patronat Foc Nou de Reus, Gregorio Simón, explica que l’entitat porta des del mes de setembre amb els preparatius dels retaules i que ja està tot a punt per a l’estrena d’aquest dissabte 21 de desembre. «És un espectacle únic i digne de veure. La gent normalment es queda molt sorpresa i els hi agrada», explica Simón. 

El recorregut total de les vuit escenes bíbliques té una durada d’uns 45 minuts i té la particularitat que els participants són nens i nenes. «Nosaltres recorrem altres escenaris on fan aquest tipus de representacions i realment aquest és l’únic on tot són nens i nenes», assenyala el president del Patronat Foc Nou de Reus. Pel que fa a la composició dels retaules, Simón indica que «el guió et permet fer poques variacions perquè els escenaris són bastant complexos de muntar» tot i això es compta amb diverses novetats en l'àmbit de col·laboracions. 

Imatge d'arxiu dels Retaules Vivents | Laia Solanellas

Doble col·laboració de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus

Enguany els Retaules de Nadal comptaran amb la doble participació de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus. En primer lloc, els Armats faran d’escorta en l’acte de presentació dels Retaules i per altra banda contribuiran al verisme històric en l’escena del Palau del Rei Herodes. A més, en aquesta 31a edició també participarà per primera vegada la coral infantil de la Congregació. Els nois i noies cantaran el dia 26 de desembre una nadala adreça a l’Infant en majúscules del naixement.

Per una altra banda, cal destacar que a banda dels actors i actrius també col·laboren les dansaires del Col·legi Sant Josep de Reus. Des de fa molts anys són elles les que posen color i ritme als retaules de La Creació i el Palau del Rei Herodes. També, com és habitual, hi haurà un nounat que farà de nen Jesús. «Tothom hi ha passat, després els nens i nenes s’han fet grans i han passat a ser pastorets o àngels», comenta Gregorio Simón.

Els Retaules Vicents de Reus compten amb la participació d'uns 120 nois i noies | Laia Solanellas

Més enllà dels participants que hi ha sobre l’escenari, Simón també posa èmfasi en la col·laboració de prop d’una trentena de voluntaris que ajuden en tasques d’attrezzo, muntatge i maquillatge. El president del Patronat Foc Nou de Reus agraeix la seva ajuda i assegura que fan una tasca molt important per tal que tot surti a la perfecció i ben coordinat.

Finalment, l'entitat recorda que Carles Macaya, impulsor de les representacions, va voler que l'ànima del projecte fossin els infants i a hores d'ara el Patronat Foc Nou de Reus segueix amb aquesta tradició perquè «és la millor de totes les alternatives». «Els nostres angelets, dimonis, pastorets i altres personatges representats tenen el benefici de ser intèrprets abillats de candidesa com ningú més no ho podria fer, i precisament per això la seva actuació esdevé magnífic ressò d'ensenyaments catequètics al bell mig de la ciutat», assenyalen des de la junta del Patronat.

"🔥🚒ÚLTIMA HORA: S'incendia un cotxe i crema una façana a Reus" "🔴El raval de Santa Anna serà definitivament per a vianants"