S'aprova, entre retrets, el nou contracte de la brossa de Reus

El govern i Cs han donat suport al plec de condicions que sortir√† a concurs p√ļblic
Imatge d'arxiu del servei de neteja vi√†ria de Reus | Laia Riba

 

Reus renovar√† el seu contracte de neteja vi√†ria i recollida de brossa. Aquest 2019 s'esgota la segona pr√≤rroga, l'√ļltima permesa per llei, d'aquest servei. Durant el que queda d'any, doncs, s'haur√† d'obrir la licitaci√≥ p√ļblica del contracte per adjudicar-lo a l'empresa que se n'hagi de fer c√†rrec a partir de l'1 de gener del 2020. El ple d'avui ha aprovat el plec de condicions d'aquest contracte amb els vots a favor dels partits del govern i de Cs, l'abstenci√≥ del PSC i el 'no' de la CUP.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Tot i que el servei √©s potestat de Via P√ļblica, en mans d'Hip√≤lit Montseny, com que el que es portava a debat era el plec de cl√†usules del nou contracte, ha estat Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda i responsable, tamb√©, de la contractaci√≥ de l'Ajuntament, qui ha exposat la proposta de JxR, ERC i Ara Reus per fer front a un dels principals serveis que contracta el consistori en termes econ√≤mics.

 

Ha assegurat que el plec de condicions busca ¬ęuna contracta m√©s eficient i flexible¬Ľ. Estableix, entre les novetats, la necessitat de fer una proposta de recollida porta a porta en algun dels barris de Reus com a prova pilot.

 

Grup municipal de la CUP durant el ple d'aquest divendres | Jordi Olària Gras

 

La CUP insisteix en la internalització

Marta Llorens, portaveu de la CUP, ha recordat que ¬ęsempre hem apostat per la internalitzaci√≥¬Ľ i ha qualificat el nou contracte de ¬ęmolt continuista¬Ľ. Ha criticat que ¬ęno hi ha estalvi econ√≤mic, perqu√® incrementem, d'11 milions del contracte antic a 15 o 13 milions; sempre hem defensat que amb la internalitzaci√≥ d'aquest servei hi hauria un estalvi anual d'1,5 milions d'euros¬Ľ, ha sentenciat. Ha carregat, tamb√©, contra el que la formaci√≥ cupaire considera una manca de comprom√≠s en mat√®ria de medi ambient.

 

¬ęDe 100 punts que t√© el nou plec de condicions, nom√©s quatre es dediquen a implementar o divulgar respecte del medi ambient; cobrim l'expedient per√≤ no aportem millores substancials. No ens solucionar√† el que ens vindr√† molt a curt termini¬Ľ. Llorens es refereix als √≠ndexs de reciclatge que la Uni√≥ Euroea estableix per als pr√≤xims anys i que, en cas de no complir, podrien suposar multes per a l'Ajuntament.

 

Grup municipal del PSC durant la sessió plenària d'avui | Jordi Olària Gras

 

Els índex de reciclatge

Ciutadans ha incidit en la manca de personal i de material que asseguren que pateix la plantilla de Fomento de Construcciones y Contratas, empresa adjudicat√†ria de l'actual contracte. ¬ęSi la plantilla no s'amplia, dif√≠cilment podran desenvolupar la seva feina de manera √≤ptima¬Ľ, ha afirmat la portaveu D√©bora Garc√≠a. En una l√≠nia similar s'ha expressat Carmina Pozuelo en nom del PSC, afirmant que ¬ęcal actualitzar i posar al dia la maquin√†ria, i √©s evident que la plantilla ha estat fent uns esfor√ßos impressionants¬Ľ.

 

Pozuelo ha reclamat ¬ęque la deixalleria no nom√©s sigui un lloc per anar a deixar les coses, sin√≥ on un determinat col¬∑lectiu pugui anar a donar una nova vida a les coses¬Ľ. Ha criticat, tamb√©, que l'√≠ndex de reciclatge actual sigui menor que el de l'any 2010, una disminuci√≥ que tamb√© ha criticat la CUP. Per a la regidora del PSC, aquesta regressi√≥ s'ha produ√Įt perqu√® s'ha deixat de fer la feina que feien els educadors mediambientals.

 

Boques de recollida pneumàtica a la plaça de la Dona Treballadora de Reus | Jordi Olària Gras

 

Tant socialistes com cupaires han situat unes exig√®ncies per part de la Uni√≥ Europea en mat√®ria de reciclatge que la regidora de govern Mariluz Caballero ha matisat. Assegura que la directiva europea no reclama un 50% de recollida selectiva per al 2020, sin√≥ un 60% l'any 2030 i que per tant, fins llavors, no s'imposaran sancions. Amb aix√≤, ha afegit, no es vol transmetre falta d'implicaci√≥, sin√≥ aclarir que hi ha m√©s recorregut del que havien previst el PSC i la CUP.

 

A difer√®ncia del que es produeix actualment, Caballero ha afirmat que el nou contracte aposta per la implantaci√≥ d'illes de contenidors completes en lloc de grups de contenidors on no hi hagi totes les classificacions. En resposta a la insist√®ncia de la CUP per la municipalitzaci√≥, ha rebatut que el mili√≥ i mig d'euros anual d'estalvi que afirmen que hi hauria no √©s cert. El motiu, ha explicat, √©s que la compra de maquin√†ria que afirma hauria de fer l'Ajuntament suposaria destinar 17 milions d'euros, ¬ęuna inversi√≥ que no seria viable¬Ľ, ha sentenciat.

💬 Fes clic aqu√≠ per rebre al teu m√≤bil l'actualitat de Reus. √Čs gratis!