GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Reus homenatja Eduard Toda i Güell amb un nou bust

Humanista reconegut, diplomàtic i Fill Il·lustre de Reus, Toda fou pioner en l'egiptologia, creador de la biblioteca d'Escornalbou i redescobridor del català a l'Alguer
Reus homenatja Eduard Toda i Güell amb un nou bust a la façana del Museu | Ajuntament de Reus

 

 

Aquest dimarts 29 de gener al matí, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, acompanyat de diferents regidors del consistori i juntament amb el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, i de Xavier Robert, de l’Associació Cultura i Solidaritat de Reus i responsable de la 'Comissió pro bust Eduard Toda per a la ciutat de Reus', han descobert conjuntament el nou bust d'Eduard Toda i Güell.

 

El nou bust és una rèplica de bronze de l'obra escultòrica original d'Agustí Querol i Subirats (datada l'any 1885), que es troba a la Biblioteca Museu Vïctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, i a partir d'ara, es pot contemplar al raval de Santa Anna 59, a la façana del Museu de Reus.

 

D'altra banda, la regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, Maria Dolors Sardà, acompanyada també de representants l’Associació Cultura i Solidaritat de Reus i de la 'Comissió pro bust Eduard Toda per a la ciutat de Reus', han visitat l’escola Eduard Toda de la ciutat per fer una donació d’una reproducció en resina del mateix bust.

 

 

Reus homenatja Eduard Toda i Güell amb un nou bust a la façana del Museu | Ajuntament de Reus

 

 

Un dels grans humanistes catalans

Diplomàtic, egiptòleg, antropòleg, escriptor, historiador, bibliògraf i filantrop català, exercí de vicecònsol a Macau, Hong Kong i Xangai; posteriorment es traslladà a Egipte on a més a més de cònsol, destacà per les seves descobertes arqueològiques a l'antiga terra dels faraons; i fou rellevant també el seu pas per Sardenya, on descobrí que el català encara era parlat a l'Alguer.

 

Amic de la infància i a voltes deixeble del famós arquitecte Antoni Gaudí i amic del poeta Joaquim Bartrina; quan Toda tornà dels seus viatges per tot el món, s'instal·là a l'antic Monestir d'Escornalbou, a Riudecanyes, que havia comprat i reconstruït com un castell. Espai des d'on començà una llarga tasca per a la regeneració de la cultura catalana i la defensa i restauració del patrimoni cultural català.

 

 

Eduard Toda i Güell | arxiu