Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Reus homenatja Eduard Toda i Güell amb un nou bust

Humanista reconegut, diplomàtic i Fill Il·lustre de Reus, Toda fou pioner en l'egiptologia, creador de la biblioteca d'Escornalbou i redescobridor del català a l'Alguer
Reus homenatja Eduard Toda i Güell amb un nou bust a la façana del Museu | Ajuntament de Reus

 

 

Aquest dimarts 29 de gener al matí, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, acompanyat de diferents regidors del consistori i juntament amb el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, i de Xavier Robert, de l’Associació Cultura i Solidaritat de Reus i responsable de la 'Comissió pro bust Eduard Toda per a la ciutat de Reus', han descobert conjuntament el nou bust d'Eduard Toda i Güell.

 

El nou bust és una rèplica de bronze de l'obra escultòrica original d'Agustí Querol i Subirats (datada l'any 1885), que es troba a la Biblioteca Museu Vïctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, i a partir d'ara, es pot contemplar al raval de Santa Anna 59, a la façana del Museu de Reus.

 

D'altra banda, la regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, Maria Dolors Sardà, acompanyada també de representants l’Associació Cultura i Solidaritat de Reus i de la 'Comissió pro bust Eduard Toda per a la ciutat de Reus', han visitat l’escola Eduard Toda de la ciutat per fer una donació d’una reproducció en resina del mateix bust.

 

NOVETAT! Descarrega’t gratis al teu mòbil l’aplicació Android de Tarragona Digital i llegeix totes les notícies de Reus!

 

Reus homenatja Eduard Toda i Güell amb un nou bust a la façana del Museu | Ajuntament de Reus

 

 

Un dels grans humanistes catalans

Diplomàtic, egiptòleg, antropòleg, escriptor, historiador, bibliògraf i filantrop català, exercí de vicecònsol a Macau, Hong Kong i Xangai; posteriorment es traslladà a Egipte on a més a més de cònsol, destacà per les seves descobertes arqueològiques a l'antiga terra dels faraons; i fou rellevant també el seu pas per Sardenya, on descobrí que el català encara era parlat a l'Alguer.

 

Amic de la infància i a voltes deixeble del famós arquitecte Antoni Gaudí i amic del poeta Joaquim Bartrina; quan Toda tornà dels seus viatges per tot el món, s'instal·là a l'antic Monestir d'Escornalbou, a Riudecanyes, que havia comprat i reconstruït com un castell. Espai des d'on començà una llarga tasca per a la regeneració de la cultura catalana i la defensa i restauració del patrimoni cultural català.

 

 

Eduard Toda i Güell | arxiu

 

Comentaris