NOVETAT

Totes les notícies del Tsunami Democràtic gratis al teu mòbil

ATENCI√ď

Tots els talls de carretera previstos per aquest dissabte, 19 d'octubre

ALERTA

Almenys onze detinguts en la quarta nit d'aldarulls a Tarragona

Descobreix els espais d'enguany de Reus Ocult

Una dotzena d'ubicacions i tres activitats paral·leles completen el programa del 2019
Imatge d'arxiu de l'anterior edici√≥ de Reus Ocult | Isma Llanes

 

Aquest cap de setmana torna Reus Ocult, una iniciativa que vol donar a con√®ixer edificis i espais de la ciutat poc coneguts o valorats. Aquesta nova edici√≥ segueix incorporant novetats i activitats complement√†ries per aquest cap de setmana, dissabte 5 d'octubre i diumenge dia 6. Les visites s√≥n gratu√Įtes i duren entre quinze i vint minuts i, excepte algunes activitats paral¬∑leles, no permeten la reserva pr√®via.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

En aquesta edici√≥ es visitaran dotze espais diferents amanits amb una proposta per a ciclistes i una per a infants, a m√©s d'una peculiar ruta a trav√©s d'algunes de les portes de la ciutat. Tot plegat, entre les del mat√≠ de dissabte i les set del vespre de diumenge, tot i que cada espai compta amb diferents horaris d'obertura en funci√≥ de la disponibilitat.

 

El refugi antiaeri de la pla√ßa del Mercadal √©s un dels espais que es podran visitar enguany | Isma Llanes

 

Els espais del Reus Ocult 2019

Dels dotze espais que s'obriran enguany, n'hi ha algun que ja s'ha pogut visitar en altres edicions, per√≤ hi ha noves incorporacions al cat√†leg del Reus Ocult que, de ben segur, atrauran tan nou p√ļblic com aquelles persones m√©s fidels a la iniciativa. Els edificis i espais que es podran visitar enguany s√≥n els del llistat seg√ľent, i dels quals hi ha m√©s informaci√≥ al final de la not√≠cia o clicant sobre cadascun d'ells.

 

 

El C√≠rcol de Reus obre les seves portes en aquesta edici√≥ | El C√≠rcol

 

Activitats paral·leles

L'organitzaci√≥ d'aquesta edici√≥ proposa, a qui vulgui participar-hi, tres activitats complement√†ries als dotze espais que s'ofereixen. Per una banda, 'T'importa?', que suposar√† passejar pel centre de Reus fixant-se en algunes de les portes dels espais emblem√†tics. Des del carrer de l'Abadia n√ļmero 8, dissabte i diumenge a les 10, a les 12, a les 5 i a les 6 comen√ßar√† la ruta, amb un l√≠mit de vint persones, per la Casa Espuny, el Convent de Sant Francesc, Sant Pere, les Peixateries Velles, l'Hospital i l'Ajuntament.

 

Si en lloc d'anar a peu es prefereix anar en bicicleta, 'Pedaleja el Reus Ocult' ofereix visitar quatre dels dotze espais a cop de pedal. ¬ęUs proposem la combinaci√≥ de cultura i esport amb un itinerari amb bicicleta assequible per a totes les edats i nivells¬Ľ. La ruta, de nou quil√≤metres, comen√ßar√† al refugi antiaeri de la pla√ßa del Mercadal i passar√† pel dip√≤sit d'aig√ľes, per la B√≤vila Sugranyes i per la Casa March dissabte i diumenge a les 10 del mat√≠, amb una capacitat m√†xima per a 30 persones. En aquest cas s√≠ que es pot reservar pla√ßa a trav√©s del web de l'entitat.

 

De la mateixa manera tamb√© es pot reservar pla√ßa a l'activitat infantil 'Petits exploradors'. Es far√† al C√≠rcol i a la B√≤vila Sugranyes. En el primer cas, ¬ęhaur√†s de ser molt h√†bil per completar la petita c√†psula del temps a cada sala que descobrir√†s¬Ľ, un joc disponible dissabte a les 10.30 h i a les 11.30 h, a les 17.15 h i a les 18.15 h, i diumenge a les 10.30 h i a les 11.30 h.

 

Tamb√© s'oferir√† l'activitat a la B√≤vila Sugranyes. ¬ęDescobrirem la import√†ncia dels maons en les cases antigues i modernistes de Reus¬Ľ. Dissabte a les 10.30 h, a les 11.30 h, a les 12.30 h, a les 17.15 h, i a les 18.15 h; el diumenge s'hi podr√† participar a les 13.30 h i a les 11.30 h.

 

El Xalet Serra torna a obrir les seves portes | Viquip√®dia

 

Dotze secrets amagats de Reus

El dip√≤sit d'aigua de l'Institut Pere Mata est√† ubicat al carrer Bassa del Bacall√† i obrir√† dissabte i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. L'Associaci√≥ Reus Ocult recorda que ¬ęels dip√≤sits d'aigua de Reus van ser constru√Įts en diferents moments hist√≤rics amb l'objectiu de garantir la continu√Įtat del subministrament i l'emmagatzematge m√≠nim. Aquest dip√≤sit destaca pel seu interior, tot ell format per un conjunt de voltes d'estil modernista, dissenyat per Pere Caselles el segle XIX¬Ľ.

 

El xalet Serra √©s al n√ļmero vint de l'avinguda de Castellvell i obrir√† nom√©s dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. √Čs de titularitat privada i ¬ęobra de Joan Rubi√≥ encarregada per Antoni Serra i P√†mies l'any 1910. Part de l'edifici es destinava a laboratori farmac√®utic i la resta a espai residencial. El xalet de la fam√≠lia Serra conserva la torre-mirador. A l'interior destaca el sostre del menjador amb pintures de Tom√†s Bergad√†¬Ľ.

 

L'esgl√©sia de Sant Joan, situada al n√ļmero 26 del carrer de Prat de la Riba, obrir√† al p√ļblic dissabte d'11.00 h a 13.30 h i diumenge de 10.00 h a 13.00 h i de 16.00 h a 19.00 h. La visita comentar√† ¬ęel recinte del temple inacabat de Sant Joan Baptista, un espai totalment ocult que dif√≠cilment podem veure i visitar. Una ocasi√≥ √ļnica per con√®ixer un espai modern de reflexi√≥ i de record que la majoria de nosaltres no coneixem¬Ľ.

 

L'esgl√©sia de Sant Joan Baptista de Reus | Laia Solanellas

 

El pati de la Casa March √©s una altra de les novetats d'aquest 2019. Situada al carrer de Sant Joan, 13, es podr√† veure dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Reus Ocult el situa com un exemple de palau del 1700, ¬ępodem dir que √©s una casa que m√©s que fonaments, t√© arrels. Palau, tribunal, ceca, aristocr√†cia, trag√®dia, llegendes, her√†ldica... tot al voltant d'un pati de serenor en mig del bullici de la ciutat¬Ľ.

 

L'entitat El C√≠rcol, a la pla√ßa del Prim, 4, obrir√† portes dissabte de 10.00 h a 12.30 h i de 16.00 h a 19.00 h, i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Fundada l'any 1852, √©s una de les entitats m√©s antigues de la ciutat. ¬ęEls seus socis es caracteritzaven per ser personatges de reconeguda import√†ncia social i econ√≤mica. Aix√≤ li atorg√† un perfil d'exclusivitat que en l'actualitat vol trencar amb una obertura cap a la ciutadania, tot i el seu car√†cter privat¬Ľ.

 

El refugi antiaeri de la pla√ßa del Mercadal es visitar√† des del Gaud√≠ Centre, dissabte de 10.00 h a 13.30 h i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. ¬ęEl refugi de l'antiga pla√ßa de la Rep√ļblica, amb acc√©s original des del vest√≠bul de la Casa de la Vila, consisteix en dues galeries obrades de rajola amb volta catalana i formig√≥. Obrim les galeries que van refugiar la poblaci√≥ reusenca dels bombardejos de la Guerra Civil¬Ľ.

 

De l'Ajuntament de Reus se'n visitar√† el terrat, dissabte de 10.00 h a 13.30 h i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Reus Ocult proposa aquest espai perqu√® ¬ęels terrats ens permeten tenir un punt de vista diferent dels espais, i m√©s encara el de la Casa de la Vila, guaita de la pla√ßa del Mercadal, veritable centre neur√†lgic de la ciutat durant segles i mirador privilegiat de bona part de la ciutat. Coneixerem l'edifici i tot all√≤ que l'envolta¬Ľ.

 

Ajuntament de Reus | TarragonaDigital

 

S'obre al p√ļblic, enguany, la sala noble de la Reial Congregaci√≥ de la Pur√≠ssima Sang de Nostre Senyor Jes√ļs, a pla√ßa de la Sang, dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h, i diumenge de 16.00 h a 19.00 h. L'entitat recorda que ¬ędespr√©s de l'incendi que va patir l'esgl√©sia de la Sang a l'inici de la Guerra Civil, la Sala Noble va ser l'√ļnica que es va salvar. L'oportuna intervenci√≥ de la Junta de Museus evit√† la destrucci√≥ de l'arxiu i alguns ornaments, que foren traslladats al Museu Municipal Prim Rull¬Ľ.

 

El Centre C√≠vic Llevant t√© import√†ncia en la vida social de Reus, per√≤ la visita s'ha programat com a antic Mas dels Canonges, a la pla√ßa dels Horts dels Canonges, dissabte i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Els promotors de l'activitat apunten que ¬ę√©s una de les poques cases de camp pr√≤pies del segle XIX. Constava d'una planta baixa, un pis principal destinat a l'habitatge i unes golfes. Adossat a la fa√ßana posterior hi havia una gran bassa de planta rectangular que permetia el reg de finques situades a cotes inferiors. Actualment ha estat ampliat per millorar la xarxa de centres c√≠vics de Reus¬Ľ.

 

Un altre espai que actualment t√© activitat social, per√≤ que no la tenia en origen √©s el Mas Pintat, al carrer de l'Abat Escarr√©, 11, i obert aquest cap de setmana dissabte i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. ¬ęAmb data l'any 1900, el Mas Pintat era la pe√ßa principal de dos horts contigus, l'hort del Ros i l'hort de Mir√≥. L'inter√®s hist√≤ric neix quan la tradici√≥ assegura que va ser amagatall del General Prim el segle XIX i que, a la seva vora, hi van apar√®ixer, al comen√ßament del segle XX, enterraments romans¬Ľ.

 

Mas dels Canonges, ubicació del Centre Cívic Llevant | Ajuntament de Reus

 

El Mas Tallapedra, al carrer de Mas Tallapedra, 2, obrir√† dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h, i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 18.30 h. ¬ęConstru√Įt el 1862 per la fam√≠lia Abell√≥ i propietat de la fam√≠lia Nubiola des de 1907, el Mas Tallapedra se'ns obre entre cavalls i racons ex√≤tics. Est√† situat a la partida del Vilar, a prop de la riera de l'Amberada. Terres hidr√†ulics de dissenys geom√®trics i fusteria de mill ens acolliran en aquesta visita¬Ľ.

 

Un dels espais que repeteix √©s la B√≤vila Sugranyes, a la carretera de Tarragona, 6V. Es podr√† visitar dissabte i diumenge de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h. Segons expliquen des de Reus Ocult, tamb√© se la coneix com la B√≤vila del Manxa. ¬ęJosep Sugranyes empr√®n l'activitat a mitjans del segle XIX i produir√† fins als anys 60. Obrim aquest espai restaurat en els darrers anys i recuperat com a valor patrimonial i hist√≤ric de la ciutat, testimoni de l'activitat productiva i industrial relacionada amb la construcci√≥¬Ľ.

💬 Fes clic aqu√≠ per rebre al teu m√≤bil l'actualitat de Reus. √Čs gratis!

Comentaris