GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Reus recupera el Castell del Cambrer, l'edifici més antic de la ciutat

L'Ajuntament el destinarà a usos institucionals, cívics i culturals
Interior del remodelat Castell del Cambrer, l'edifici més antic de la ciutat de Reus | Ajuntament de Reus

 

L'Ajuntament de Reus ha recuperat i restaurat el Castell del Cambrer, l'edifici conservat més antic de la ciutat, per aprofitar el seu valor patrimonial i històric i destinar-lo a usos institucionals, cívics i culturals. D'aquesta manera, el nou espai remodelat es denominarà Centre Cultural Castell del Cambrer, mantenint viu el simbolisme d'un edifici que rememora els orígens de la capital del Baix Camp.

 

El projecte de recuperació ha anat a càrrec de la Regidoria d'Urbanisme, que amb un pressupost de 174.784,50 euros, ha dirigit les tasques de restauració i adequació de l'edifici.

 

En aquest context, s'han fet reformes a l'ascensor, s'ha realitzat l'adaptació dels elements estructurals i constructius, juntament amb les sortides d'emergència, a la normativa d'incendis; s'han reformat les escales principals i secundària, s'ha dotat l'edifici de serveis higiènics adients, i s'ha fet una reforma de les instal·lacions elèctriques coordinades amb la instal·lació de nou material d'il·luminació, informàtic i audiovisual. La planta baixa ha rebut un tractament de consolidació de la pedra, i s'han reparat els paviments i el pintat de parets i sostres.

 

 

La història del Castell del Cambrer

Construït al segle XII, l'edifici data dels orígens de la ciutat de Reus, quan el canonge cambrer de Tarragona va instaurar la seva seu prop de la cruïlla de camins on es començava a configurar la vila. Al llarg de l'Edat Mitjana l'edifici va combinar usos governatius i defensius, però amb l'arribada del segle XV va anar perdent importància i de mica en mica, amb l'augment de la urbanització i la mercantilització de la ciutat va anar perdent la seva monumentalitat original.

 

Dels segles XVI al XVIII, el Castell del Cambrer va anar perdent les nombroses dependències que havia tingut, amb enderrocaments i noves construccions que el van empetitir fins a l'edifici que es conserva actualment.

 

Durant els segles XIX i XX, l'edifici va patir una important degradació i nombroses obres que, entre altres coses, van partir en dos pisos les arcades gòtiques de la planta noble. Malgrat les nombroses propostes de restauració, remodelació i canvis d'ús i propietat, l'edifici no va tornar a  recuperar la seva esplendor de segles abans.

 

L'any 1986 es va convertir en l'Arxiu Històric Comarcal i Municipal però, per problemes d'espai i de l'estat de l'edifici, ja des del 1993, es va destinar part de la documentació a altres indrets de la ciutat. El 2010, per unificar els arxius, el Castell va quedar novament en desús, fins a enguany, esperant que a partir d'ara, tingui una nova vida com a Centre Cultural Castell del Cambrer.

 

 

 

El Castell del Cambrer es destinarà a usos institucionals, cívics i culturals | Ajuntament de Reus