Reus rep un reconeixement per no registrar cap víctima mortal de trànsit l’any 2018

L’any passat es van produir 228 accidents amb víctimes, un 3,80% menys que l’any anterior
Imatge de la Guàrdia Urbana de Reus de la Unitat de Seguretat Viària | Cedida

 

L’Ajuntament de Reus ha estat reconegut per la gestió de la seguretat vial amb un premi ‘Visión Zero Municipal’ amb el qual es guardonen aquelles ciutats de més de 100.000 habitants de l’estat espanyol que no han tingut cap accident de trànsit amb víctimes mortals durant tot un any. La capital del Baix Camp no va registrar cap víctima mortal l’any 2018. Pel que fa als accidents amb víctimes, se’n van produir 228, un 3,80% menys que l’any anterior.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

L’any 2017 a Reus es van registrar 2 víctimes mortals, el 2016, una; el 2015, cap; el 2014, dues; el 2013, una; el 2012, una; el 2011, cap; i el 2010, una. Els premis es lliuraran el pròxim dimecres 9 d’octubre a Madrid, en el marc del Saló Internacional de la Mobilitat Segura i Sostenible. Un esdeveniment organitzat amb el suport del Ministeri de Transición Ecológica, el Ministerio de Fomento, la DGT i altres entitats i empreses del sector. 

El 98% dels accidents de trànsit són lleus o sense ferits

Tal com informa la Guàrdia Urbana de Reus, la capital del Baix Camp porta tres anys consecutius de reducció del número d’accidents amb víctimes de qualsevol consideració. L’any passat es van registrar 228 accidents amb víctimes, un 3,80% menys que al 2017, quan n’hi va haver 237, mentre que al 2016 en van ser 262. 

El 97,59% dels accidents de trànsit registrats el 2018 són de poca gravetat, sense ferits o amb ferits lleus. En total es van registrar 953 accidents, els quals es reparteixen en accidents sense ferits (725), accidents amb ferits lleus (205) i accidents amb ferits greus (23). La dada que sí que ha augmentat en 5 és el número total de persones ferides en accident de trànsit respecte el 2017. L’any passat n’hi va haver 290, amb la distribució de ferits lleus (267) i ferits greus (23).

Les col·lisions són els accidents més freqüents

Pel que fa a la tipologia d’accidents, els més habituals són les col·lisions (119), seguits dels atropellaments (64), les caigudes a la via o bolcades (24), les sortides de la via (13) o els xocs contra objectes o elements de la via (13). Pel que fa al tipus de vehicles implicats, el turisme (231) es el qui encapçala la llista, seguit de la motocicleta (45), el ciclomotor (26), la furgoneta (20) i la bicicleta (14) entre d’altres. Els vianants han patit 80 accidents.

La sinistralitat de trànsit s’estén de manera uniforme per la ciutat i varia d’un any a l’altre. Tanmateix, les vies en les quals s’han registrat més de 5 accidents el 2018 han estat l’avinguda de Salou, la riera de Miró, l’avinguda de Bellissens, el camí de Riudoms, l’avinguda de Marià Fortuny, l’avinguda dels Països Catalans, l’avinguda de Falset i l’avinguda de Jaume I.

Mesures de pacificació del trànsit

La Guàrdia Urbana informa que «la seguretat en el trànsit a Reus és el fruit de la consciència dels conductors i de les mesures implantades per l’Ajuntament en els darrers anys, recollides en el Pla de Seguretat Viària, i que han contribuït a pacificar el trànsit a la ciutat». D’entre les mesures destaquen: les físiques a la via pública, la millora de la senyalització, el redisseny de punts conflictius, les campanyes de prevenció i educació o la formació i el control entre d’altres.

En aquest sentit, el número de delictes contra la seguretat del trànsit ha anat en augment en els darrers anys, un fet atribuït, segons indica l’Ajuntament de Reus, «a la major presència policial per reforçar la seguretat del trànsit, que a l’actitud incívica o delictiva dels conductors». L’evolució del número de delictes dels darrers anys és la següent: 233 al 2016, 320 al 2017 i 374 al 2018.

Els delictes més comesos són: conduir sota els efectes de l’alcohol (169), conduir sense haver obtingut mai permís o llicència (72), conduir sense permís per pèrdua de vigència de punts, negativa a sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia (35) i conducció temerària (22).

"⚫ DEP: Mor el conegut activista social Xavier Joanpere" "❗🅿Cau un arbre i causa danys a 4 cotxes a la zona blava de la Riera d'Aragó"