Reus assoleix una nova xifra rècord de llicències d’activitats econòmiques

El segon semestre del 2019 s’ha tancat amb 7897 llicències actives | Les més nombroses són les d’emmagatzematge i activitats afins al transport, comerç al detall i serveis de menjar i begudes
El Casc antic és la zona de la ciutat que aplega un major nombre d'activitats econòmiques  | Miguel Cabrerizo

 

Reus ha tancat el segon semestre del 2019, període comprès entre el juliol i el desembre, amb la xifra rècord de 7.897 llicències d’activitats econòmiques. Així ho diu el portal ocupacio.reus.cat que extreu les dades a partir de les llicències actives d’activitats econòmiques a la ciutat. La xifra representa un augment de 127 llicències respecte al mateix període de l’any passat, quan se’n van registrar 7.770. Les més nombroses són les d’emmagatzematge i activitats afins al transport, comerç al detall i serveis de menjar i begudes.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

La capital del Baix Camp va viure l'increment més gran de llicències entre el 2015 i el 2017 quan es va produir un augment de fins a 300, de 7479 el primer semestre del 2015 a 7800 el primer semestre del 2017. Després, es va produir un petit estancament fins a l’increment dels darrers dos períodes.

Els carrers de Reus, plens de gom a gom aquest Nadal. | Laia Solanellas

 

Malgrat això, cal assenyalar que el darrer augment ha estat menor que l’anterior. Si del segon semestre del 2018 al primer semestre del 2019 s’ha realitzat un increment d’un 1,16% (de 7770 a 7860), del primer semestre del 2019 al segon semestre del 2019 la xifra és d’un 0,47% (de 7860 a 7897). 

 

Gràfic del nombre total d'activitats econòmiques a Reus entre el segon semestre del 2011 i el segon semestre del 2019 | Ocupacio.reus.cat

 

El transport i el comerç al detall, les activitats més nombroses

L’informe de les activitats econòmiques a Reus també permet consultar quins són els sectors més nombrosos de la ciutat. A data del primer semestre del 2019, l’emmagatzematge i les activitats afins al transport (magatzems i aparcaments) i el comerç al detall (excepte el comerç de vehicles de motor i motocicletes) són les activitats més nombroses amb 2070 i 1615 llicències respectivament.

 

En un segon esglaó, apareixen els serveis de menjar i begudes (682), altres activitats de serveis personals (484), venda i reparació de vehicles de motor i motocicletes (276), activitats especialitzades de la construcció (221) i activitats sanitàries (228). 

 

En total, les activitats econòmiques es reparteixen en 75 sectors diferents. Les menys nombroses, amb una única llicència, són: extracció de minerals no metàl·lics i energètics, transport aeri, fabricació de productes informàtics, electrònics i òptics i serveis d’informació.

 

Al barri del Carme hi ha registrades 490 llicències d'activitats econòmiques | TarragonaDigital

 

El casc antic, el Carme i el Carrilet, els barris amb més llicències

Pel que fa als barris, el Casc antic, el Carme i el Carrilet són les zones de Reus que registren un major nombre d'activitats econòmiques amb 571, 490 i 482 respectivament. Malgrat això, segueixen de ben a prop altres zones de la ciutat com el Carrilet, Horts de Miró i el Mercat Central amb 478, 441 i 438 llicències. Per una altra banda, el Mas Tallapedra, Sant Joan i el Roquís només registren 1, 3 i 3 llicències respectivament.

 

En el total històric que apareix a la web, que analitza el període entre el primer semestre del 2016 i el segon semestre del 2019, el Casc antic sempre ha estat la zona de la ciutat amb més activitats, arribant al seu màxim al primer semestre del 2017 quan va arribar a les 695 llicències.

 

Més enllà dels nombres absoluts d'activitats legalitzades que registra cada barri, cal fixar-se en quines zones hi ha una dinàmica positiva o negativa en la creació de noves llicències. Segons l'informe del portal web, el barri del Carme, Horts de Miró, Ample i el carrer la Muralla registren una tendència a l'alça mentre que el Casc antic, el Carrilet, el Mercat Central, i Mare Molas una tendència a la baixa. 

 

El polígon Agro-Reus i el Mas de les Ànimes, els més actius

El nombre d'activitats registrades als polígons industrials a la ciutat és de 583 llicències. El polígon Agro-Reus i el Mas de les Ànimes són els espais més actius amb 182 i 141 llicències respectivament seguit del polígon Dina amb 93. També cal destacar altres zones de la ciutat com el Mercat del Camp, amb 20 activitats registrades, o el Tecnoparc, amb 37.

 

El polígon Agro-Reus és el més actiu de tota la ciutat | Àngel Ullate

 

La restauració i l'oci es mantenen i el comerç al detall baixa

Les dades de llicències en activitats de restauració i oci es mantenen. Aquest darrer semestre s'han registrat 762 llicències econòmiques, menys que al primer semestre del 2019 quan n'hi havia 767. Malgrat això, es recupera la dinàmica perquè en el mateix període de l'any passat, del juliol al desembre del 2018, hi havia 759 llicències. De fet, la ciutat no està gaire lluny del màxim històric que es va assolir al segon semestre del 2017 amb 779 llicències, 17 menys que en l'actualitat.

 

Finalment, cal destacar que el comerç al detall registra unes xifres poc esperançadores. Actualment, hi ha registrades 1581 activitats econòmiques, fet que confirma la tendència a la baixa dels darrers semestres. De fet, cal anar fins a l'any 2014 per trobar un nombre de llicències similars.