La disbauxa s'apodera de Reus en la Rua de Lluïment

La desfilada s'avança una hora de l'horari habitual per facilitar que el públic familiar gaudeixi de la festa
Carnaval Reus 2019: La Rua de dissabte en imatges | Laia

 

El dia gran del Carnaval ha arribat a Reus i ha esclatat la disbauxa. La Rua de Lluïment ha arrencat una hora abans del que és habitual per afavorir la presència del públic familiar i hi han participat unes 7.500 persones repartides entre una cinquantena de comparses. Tot i la festa, a la desfilada també hi ha hagut espai per a les reivindicacions, amb carrosses punyents i satíriques dedicades als agents dels Mossos d'Esquadra o als jutges, que vestien llaços grocs i liles per denunciar tant l'empresonament dels líders independentistes com el cas de la Manada.

 

Any rere any, la Rua de Lluïment atreu multitud de visitants i veïns que no es volen perdre un dels actes més concorreguts del carnaval reusenc. Entre els milers de participants que han desfilat pels carrers del centre de la capital del Baix Camp, n'hi ha que s'han disfressat de víkings, fades, superherois, egipcis, així com de tota mena d'animals i, fins i tot, de Trapezi, reconeixent, així, la fira de circ que des de fa més de dues dècades se celebra al municipi.

 

 

Comparses amb to reivindicatiu

Amb tot, també s'hi han vist comparses amb un to més reivindicatiu, com la de la colla Rovellat del Casal Despertaferro, que s'ha disfressat d'agents de Mossos d'Esquadra per denunciar l'actuació policial en les protestes de Barcelona i la «repressió dels últims mesos», segons ha explicat Ricard Aragonès, un dels seus membres. «Aprofitem el Carnaval perquè arribi el missatge d'una manera amena i divertida», ha subratllat Aragonès.

 

Durant les més de quatre hores de desfilada, els participants han ballat sense parar al ritme de la música més popular. I és que segons el president de la Federació Reusenca d'Associacions del Carnaval, Pere Turellols, el carnaval de Reus «no és el típic carnaval de ploma», sinó que és aquell «català, sense lluentons i que l'has de viure des de dins, formant part de les colles carnavalesques».

 

Carnaval Reus 2019: La Rua de dissabte en imatges | Laia Solanellas

 

La Rua de Lluïment s'ha iniciat a les cinc de la tarda —una hora abans de l'horari habitual— al passeig Misericòrdia i ha recorregut la plaça de la Pastoreta, el passeig Prim i el Sunyer, la plaça del Nen de les Oques, el carrer del Dr. Frias, el de l'Escorxador i ha culminat al Camí de Riudoms. Un cop acabada la desfilada, la festa ha seguit amb el Ball de Disfresses a partir de les onze de la nit a la plaça del Mercadal, on hi actuen l'Orquestra Allioli i DJ Queralet.

 

 

La Rua Matinal, aquest diumenge

Diumenge serà el torn de la Rua Matinal, que s'iniciarà a un quart de dotze a l'avinguda de la Salle i marxarà pel centre de la capital del Baix Camp, com ara pel carrer de Misericòrdia, el raval de Robuster o la plaça de la Llibertat, fins a la plaça de davant de la Biblioteca Central, punt final de la desfilada. Els actes del carnaval continuaran a la tarda amb la popular batalla de confeti que se celebrarà al passeig Mata a partir de les sis de la tarda. Està previst que es talli el trànsit en aquesta zona dues hores abans de l'inici de l'esdeveniment.

 

Pel que fa al dilluns 4 de març, les colles carnavalesques oferiran un bon tiberi a l''Expoprofit' que s'instal·larà a la plaça Prim a partir de les nou del matí. La jornada encararà la recta final del carnaval amb el tradicional Ball de Mascarots a La Palma. El dimarts 5 de març s'enterrarà la sardina, a partir de les vuit del vespre, i es farà la rua Mortuòria i la Crema de sa majestat. L'adéu definitiu dels actes carnavalescs serà dimecres de cendra amb el Ball de la Quaresma i de les Set Virtuts a les set del vespre. A més, una hora més tard se celebrarà la Cercavila del Braç Incorrupte que serà cremat després dels versots.