Imatge del memorial democràtic de la plaça de l'Abat Oliba

Sabotegen el mural en record a les víctimes de la dictadura, a la plaça de l'Abat Oliba de Reus

El memorial democràtic, promogut pel Casal Despertaferro, commemora l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, el 15 de gener de 1939

Ahir divendres es complien 82 anys exactes de l’entrada de l’exèrcit franquista a la ciutat de Reus, la capital del Baix Camp. Concretament, l’ocupació es va produir el 15 de gener de 1939 a les dotze del migdia, després de dos anys i set mesos de guerra, i posant punt final a la Guerra Civil espanyola (1936-1939) al municipi. L’arribada de les tropes es va produir setmanes després de la derrota republicana a la Batalla de l’Ebre, a finals del mes de novembre de 1938. Al desembre, Franco va ordenar l’ofensiva sobre Catalunya i va intensificar els bombardejos al territori. L’ocupació a les comarques tarragonines era qüestió de dies, anticipant els anys més foscos de la dictadura.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El memorial democràtic del Casal Despertaferro, sabotejat

Avui, precisament, el Casal Despertaferro de Reus ha denunciat un atac contra el mural que estaven preparant per commemorar el 82è aniversari d’aquests fets, a la plaça de l’Abat Oliba, i que ha aparegut amb pintades fetes amb esprai negre sobre el text i les imatges de record a les víctimes del feixisme a la capital del Baix Camp. De bon matí, el casal ha informat del sabotatge a les xarxes socials, remarcant que aquest fet «demostra la importància de l’acte de memòria històrica d’avui».

Amb tot, l’organització reusenca ha seguit endavant amb la seva agenda commemorativa, refent el memorial democràtic i continuant amb les xerrades programades sobre els bombardejos a Reus, la memòria històrica i l’assassinat de Cipriano Martos a la ciutat, torturat el 1973 per la Guàrdia Civil.