La situació hotelera a Reus, eclipsada pels hotels de costa

Reus disposa de sis hotels i està a l'espera de l'obertura d'un nou | L'excés d'oferta provoca que els hotels no s'omplin
Reus es converteix en la segona opció d'allotjament després dels hotels de costa | Laia Riba

 

 

La costa tarragonina en aquesta època està envaïda pel turisme i com a conseqüència, Reus també nota aquest efecte, però amb menor mesura. La capital del Baix Camp compta amb sis hotels i altres instal·lacions hoteleres en diferents punts del municipi, una xifra que posa en qüestió la viabilitat hotelera donades les capacitats turístiques que ofereix la ciutat.

 

Un miler d'habitacions als hotels de Reus

Reus posa a disposició del visitant gairebé un miler de places hoteleres entre hotels de categoria, hostals i pensions. Unes places que durant la temporada d'estiu estan ocupades majoritàriament pel turista de costa, que opta per descansar en aquesta ciutat com a alternativa a la massificació hotelera dels municipis de la Costa Daurada.

 

Les obres de construcció del nou hotel que s'obrirà a la zona del Pallol  | Laia Riba

 

En els darrers cinc anys la ciutat ha viscut un increment de l'oferta hotelera i es preveu que aquest fet augmenti amb l'obertura del nou hotel que se situarà a la zona del Centre Comercial El Pallol, a la plaça d'Evarist Fàbregas. Una oferta hotelera que ha anat creixent de manera sostinguda amb l'última obertura del que es va instal·lar just al costat de la Prioral, l'Hotel Centre Reus.

 

L'Hotel Centre Reus de tres estrelles ha estat l'últim en obrir a la ciutat  | Laia Riba

 

 

A l'estiu els hotels no arriben a estar complets

Encara que entre els mesos de juny i juliol des de l'Ajuntament de Reus confirmen que ha augmentat el turisme a la ciutat fins a un 11% en relació al mateix període del 2018, els hotels de la ciutat no han pogut penjar el cartell de complet, ja que la majoria rondaven el 70% de l'ocupació com a l'Hotel Brea's Reus i l'Hotel Centre Reus que estava al 70% o l'Hotel Gaudí, l'Hotel NH Reus i l'Hotel Reus Park amb un 75%. No obstant això, amb motiu d'aquest pont del 15 d'agost, ara la majoria d'hotels reusencs han passat a estar al 90% o més; l'Hotel Gaudí, el Centre Reus i l'NH Reus al 90% i l'hotel Reus Park al 95%.

 

L'Hotel NH Ciutat de Reus, de quatre estrelles, és un dels principals de la ciutat | Laia Riba

 

Augment de l'oferta hotelera a la ciutat

Mentre que l'Ajuntament de Reus fins a finals de setembre no té dades concretes de turisme i ocupació a la ciutat, fins al moment els hotels demostren com Reus no és un gran destí turístic, perquè en plena temporada de vacances els hotels no estan plens. Per tant, en aquest sentit és necessari plantejar si obrir un altre espai hoteler, com el que es construirà a la zona del Pallol és imprescindible.

 

Hotel Reus Park, al carrer de Jaume Vidal i Alcover és de tres estrelles | Laia Riba

 

El director de l'Hotel Reus Park que ofereix 110 habitacions prop de l'estació d'autobusos, Magdaleno Pareja, opina en relació al nou hotel del Pallol «amb la meva experiència com a director, un altre hotel a Reus no és necessari, ja que costarà omplir l'ocupació». En aquest sentit afegeix que a Reus «el client vacacional és poc habitual, el client majoritàriament és l'empresari» i per tant, això fa que l'ocupació hotelera rondi el 60% anualment.

 

El director de l’Hotel Reus Park, Magdaleno Pareja | Laia Riba

 

Reus, la segona opció d'allotjament

Pareja fa cinc anys que està al capdavant de l'Hotel Reus Park, carrer de Jaume Vidal i Alcover, i afirma que a partir de la seva experiència en el sector, «Reus és l'alternativa a la costa». La majoria de persones que s'allotgen a Reus normalment provenen de l'estat espanyol i el seu objectiu és «anar a PortAventura», manifesta el director de l'hotel.

 

«La situació hotelera a Salou està massificada i els hotels són estrictes amb clients, ja que demanen un mínim de nits per pernoctar», per tant les persones que volen anar a PortAventura, les quals venen per un parell de dies, són en gran part qui escullen Reus com l'alternativa per allotjar-se.

 

L'Hotel Brea's se situa davant del Tecnoparc i és de quatre estrelles | Cedida

 

 

El turista visita Reus però no s'hi queda

D'altra banda, un dels germans gerents de l'Hotel Brea's Reus, José Miguel, afirma que quan «Salou i Cambrils s'omple és quan venen a l'interior i nosaltres podem omplir les habitacions». Mentre aquest fet no es produeix, José Miguel detalla que «si la mitja anual és d'un 60% als hotels de Reus, amb l'obertura del nou encara serà més baixa». A més també coincideix que la capital del Baix Camp «no és turística, les persones vénen de visita però no s'hi queden a dormir».

 

Els hotels de Reus eclipsats pels de costa

Els turistes que s'allotgen a la costa saben que tenen una ciutat amb el modernisme i el comerç com a protagonista i que la poden visitar en un matí, per tant no escullen Reus com espai on allotjar-se. Un fet que als hotels els afecta negativament, de manera que a poc a poc van omplint les habitacions a l'estiu amb els visitants de rebot per l'alta ocupació a la costa, i a l'hivern, a partir d'esdeveniments que es portin a cap a la ciutat.