Sketching Tour a Reus: una nova manera de visitar la ciutat a través de l'art

Aquesta ruta guiada es fa pels llocs més emblemàtics de la ciutat i després els participants els dibuixen
L'art i la pintura protagonitzen aquesta nova forma de visitar Reus amb un Sketching Tour | cedida

 

L'art és el protagonista de la singular l'Sketching Tour a Reus i no perquè es visitin obres d'art, sinó perquè són els mateixos turistes qui es converteixen en pintors durant un dia. Sketching Tour Reus esdevé una visita guiada pels llocs més emblemàtics de la ciutat que després de cada explicació els usuaris tenen uns 10 minuts per dibuixar l'edifici que s'ha mostrat, una oportunitat de fer art amb segell reusenc.

Turistes i veïns convertits en artistes a Reus

Les impulsores d'aquesta innovadora iniciativa són la Maria Carmen Granados i la Mar Ramos, membres de La Teva Ruta que van decidir ensenyar la ciutat d'una manera molt diferent i com no es fa al territori. Segons explica una de les guies, Maria Carmen Granados, tot va sorgir quan Mar Ramos va arribar de Londres on allà va fer Sketching Tours, es va meravellar i va proposar-li a Granados d'aplicar aquesta tècnica a Reus.

Els usuaris dibuixen els edificis i elements que es mostren a la ruta Sketching Tour a Reus | cedida

Les dues noies es van voler llençar a la piscina i van apostar per aquest projecte, una iniciativa que «no estàvem segures que a Reus hi hagués aquest tipus de públic, per aquest motiu no esperaven tanta bona rebuda». Les dues organitzadores van trobar a faltar que es fessin aquesta mena d'iniciatives al territori, i sent les dues de Reus, es van proposar fer una activitat diferent i innovadora a la capital del Baix Camp.

Com funciona exactament un Sketching Tour?

Sketching Tour és una visita guiada que ja es fa en moltes altres ciutats d'Europa i pretén donar a conèixer la història i patrimoni de la ciutat, com si fos una visita guiada normal però que a més inclou un període, d'uns 10 minuts, per poder dibuixar el que s'ha visitat. Una ruta que està adreçada a un tipus de turista que té sensibilitat per l'art, o que li agrada dibuixar i on poden observar el que es visiten d'una manera diferent, plasmant els edificis a un full.

Classe de pintura davant d'edificis emblemàtics

A Reus es visiten diferents punts de la ciutat començant a la plaça del Castell. Després de l'explicació històrica arriba el torn de la Mar que entra a la visita i proposa una sèrie d'exercicis diferents per dibuixar amb una tècnica o una altra. A més, mentre la gent va dibuixant la Mar va assessorant de com poden millorar o com poden plasma l'edifici al full.

En el primer Sketching Tour a Reus hi va participar una desena de persones | cedida

El dibuix ha de ser natural, ja que no cal molta tècnica i és un fet que es pot fer de manera espontània. Maria Carmen Carbonell comenta que «com abans s'ha fet l'explicació històrica, els usuaris es fixen en més detalls a l'hora de dibuixar i surten esqueixos impressionants».

Tothom pot ser un gran artista a l'Sketching Tour Reus

Aquest tour també vol demostrar que encara que no siguin persones expertes o que no tinguin aquest talent, poden participar igualment, perquè és una activitat que realment tothom la pot fer. La guia explica que «només és necessari tenir paciència, certa sensibilitat per l'art, fixar-s'hi molt en els detalls i això implica aturar-se i gaudir de l'espai». Afegeix que l'Sketching tour pot ser una forma per «coneixes a un mateix de manera artística».

El passat 22 de juny van fer el primer tastet d'aquesta ruta «i va ser tot un èxit inesperat» afirma Granados, ja que es van apuntar més d'una desena de persones tant adults com infants. Ara en preparen una per al 13 de juliol, que seguint la mateixa metodologia de l'anterior ruta mostraran els espais més emblemàtics de Reus a través de l'art. És el primer lloc on fan un Sketching Tour però sí que han pensat a fer altres dies, potser «amb altres rutes i altres temàtiques» comenten, a més asseguren que «tenim pensat continuar i fer-les durant altres dies puntuals».

"🎭BONA NOTÍCIA: La programació dels teatres de Reus més inclusiva" "🚓 La Guàrdia Urbana de Reus disposa dos nous vehicles híbrids"