Òscar Subirats, Daniel Recasens i Leandro Mendoza

La pandèmia obliga, finalment, a suspendre el Trapezi 2020

L'anunci s'ha fet aquest dimecres al migdia, 48 hores abans de l'inici de la Fira del Circ de Catalunya

La Fira Trapezi 2020 acabarà sense la part d'espectacles per al públic. L'organització ha decidit, finalment, suspendre del tot, sense ajornament, la tercera fase d'enguany, que s'havia de celebrar aquest cap de setmana, a causa de l'increment del risc de contagi a la ciutat i arreu en general.

L'anunci s'ha fet aquest dimecres al migdia, un fet que s'ha volgut exposar com a mostra d'haver mantingut els esforços fins a l'últim moment possible. L'edició d'enguany, de fet, ja s'havia plantejat adaptada a les circumstàncies. Havia tingut una primera fase amb la presentació de les companyies, una segona fase dedicada als professionals i ara arribava la tercera fase, oberta a la ciutadania amb els espectacles al carrer i als escenaris.

«Ha estat una decisió dolorosa i desagradable, trista i dolguda», ha explicat el regidor de Cultura de Reus, Daniel Recasens, acompanyat en roda de premsa per Leandro Mendoza, director artístic del Trapezi i Òscar Subirats, regidor de Salut. Recasens, precisament, ha afegit que «divendres hi va haver comitè d'emergències i encara es va decidir mantenir la Fira, però els registres de la pandèmia dels últims dies i la previsió pel cap de setmana no ho han fet possible».  

«No aturem la cultura», insisteixen 

Ara, la decisió d'avui suspèn definitivament la tercera part del Trapezi però, en cap cas, implica cancel·lar tots els actes culturals a la capital del Baix Camp. «No aturem la cultura», ha emfasitzat el regidor de l'àmbit, posant el festival Accents o les programacions teatrals com a exemples d'activitats que segueixen endavant.

«Pel que fa al Trapezi 2020, espectacle per espectacle estàvem segurs que podíem garantir la seguretat, però es tracta d'un paquet de 40 representacions ha remarcat». «Hem lluitat fins a l'últim moment», ha insistit Leandro Mendoza. S'hi ha afegit, també, Òscar Subirats, que ha assegurat que «és una decisió que no l'hem pres per por, sinó per les dades actuals».

El regidor de Salut ha posat sobre la taula dues qüestions que també s'han plantejat a l'hora de prendre la decisió final. Per una banda el volum de casos positius de Reus, de 602 per cada 100.000 habitants, un 20% per sobre del límit recomanat per l'Organització Mundial de la Salut establert en 500.

En segon lloc, ha recordat, la comissió interterritorial que s'ha de reunir aquest dijous per tractar mesures més restrictives entre el govern de l'Estat i els de les comunitats autònomes. En concret, amb la mesura d'un possible toc de queda sobre la taula.

Un espectacle itinerant de la Fira de Circ Trapezi de Reus
Suspesa la tercera fase de la Fira de Circ Trapezi de Reus | Laia Solanellas

El públic havia respost, l'organització mira l'any vinent

Finalment, però, no podrà ser. Les entrades ja s'havien començat a vendre. Quedaven encara tres espectacles per distribuir, els que s'havien programat a les dues carpes, novetat de l'edició d'enguany. L'organització estava treballant en la millor manera d'oferir les entrades amb la idea de poder mantenir els grups bombolla i de proximitat.

La programació prevista per aquest cap de setmana ja s'havia fet tenint en compte les restriccions de distàncies actuals, i els aforaments s'havien previst amb les proporcions que aquesta setmana estan vigents, inferiors a les que hi havia quan es va anunciar el cartell.

«Teníem una molt bona entrada; sabem que hi ha tota una part de ciutadania que està convençuda que la seguretat no està barallada amb la responsabilitat», reflexiona Recasens. «Totes aquestes persones, que tenien tantes ganes com jo d'asseure's i començar a veure Trapezi entendran que la situació actual és d'una transcendència que ens obliga a prendre aquesta decisió».

A partir d'ara començarà el procés de retorn del preu de l'entrada, una acció que podrà ser força àgil tenint en compte que s'havien venut a través d'internet. Pel que fa a les companyies i a tota la feina associada al Trapezi, el regidor de Cultura ha estat clar: «la feina es paga».

Reivindica, així, que 'la cultura és segura' no pot ser només un eslògan, sinó que s'ha de garantir que sigui segura, també econòmicament, per als que l'exerceixen. «Un espectacle que havia de ser ara no comença quan s'encenen els llums; hi ha tota una feina al darrere que té a veure amb les companyies però també amb el transportista que ens descarrega una carpa i ens la munta», exemplifica.

L'equip de Trapezi canviarà, ara l'horitzó de treball. Si fins avui estaven centrats en aquest cap de setmana, a partir d'ara començaran a treballar per l'edició de l'any vinent que, actualment, es torna a preveure pel mes de maig. «L'edició dels 25 anys serà, segur, una edició molt especial; entre altres coses perquè vindrem d'aquesta», ha assegurat Recasens. «És un moment impecable per revisitar-lo, per pensar on som després de 24 anys i crec que el resultat d'aquesta 24a edició tindrà un impacte directe en la 25», ha afegit.