GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

ÚLTIMA HORA

Ja hi ha dues víctimes mortals pel descarrilament d'un tren a Castella i Lleó

Tanca l'Estraperlo de Reus «per pressions de l'Ajuntament»

Els responsables consideren que se'ls ha ofegat amb pressió policial | L'Ajuntament i la policia local ho emmarquen en les actuacions contra l'incivisme
L'Entrada de l'Estraperlo, que abaixarà la persiana el pròxim 1 de desembre | Jordi Olària

 

El pròxim 1 de desembre abaixarà la persiana un dels locals que s'ha convertit en emblemàtic de l'oci nocturn reusenc, l'Estraperlo. Deu anys després d'haver obert portes al carrer de Pròsper de Bofarull, d'aquí a quinze dies posarà punt final a la seva trajectòria. El seu responsable, David Alonso, explica a TarragonaDigital els motius que l'han portat a prendre aquesta decisió i apunta directament l'Ajuntament de Reus i la Guàrdia Urbana com a responsables parcials.

 

«Hem tingut moltes pressions de l'Ajuntament i la policia local, com si fóssim delinqüents», sentencia David Alonso. Explica que el darrer any llarg s'ha incrementat la presència policial a la porta del local, així com altres mesures que també interpreta que han estat una pressió per part de l'Ajuntament. «Jo no puc estar cada setmana pendent de si em venen a regar el personal que tinc fora amb camions i cisternes d'aigua», s'exclama.

 

La porta de l'Estraperlo, que tancarà definitivament el pròxim 1 de desembre | Jordi Olària

 

Actuacions contra l'incivisme

Pel que fa al govern municipal s'ha explicat, aquest any mateix, les polítiques que s'han emprès per tal d'actuar contra l'incivisme protagonitzat, principalment, pel consum d'alcohol a la via pública i les miccions al carrer. En el primer cas, la majoria de locals nocturns, Estraperlo inclòs, no permeten que els clients en surtin amb begudes adquirides dins l'establiment.

 

A les zones i les franges horàries d'oci nocturn es concentra bona part de l'actuació que la Guàrdia Urbana duu a terme en aquest àmbit. L'any passat es van aixecar 101 actes per consum d'alcohol a la via pública. El govern local, de fet, ha explicat que compta amb «la col·laboració amb el sector de la restauració per mantenir el nivell de qualitat de l’oci nocturn de Reus».

 

L'entorn de l'Estraperlo i dels locals del passeig de Mata registra nombroses queixes veïnals | Jordi Olària

 

Queixes veïnals

Els veïns de les zones amb locals d'oci nocturn solen registrar queixes a la Guàrdia Urbana, per exemple, per soroll. És el cas de la zona que queda entre el Mercat Central i el passeig de Mata. L'Estraperlo és el primer local que hi ha segons es puja des del centre, però al passeig Mata hi coincideixen dos locals més, La Fàbrica i la sala Japan, a més d'algun bar, tot i que hi ha hagut èpoques amb més locals.

 

En aquest entorn segons alguns veïns de la zona, el problema principal són el soroll al carrer i les miccions en façanes i entrades de pàrquings, però també hi ha hagut temporades, expliquen, amb pràctiques més vandàliques com el trencament de retrovisors. Tot plegat, segons fonts municipals, fa que la pressió es vulgui dirigir cap al que fan les persones una vegada surten dels locals i no cap als locals en si.

 

L'Estraperlo, ubicat al carrer de Pròsper de Bofarull, haurà comptat amb 10 anys de trajectòria | Jordi Olària

 

«A mi m'han ficat queixes fins i tot els dijous»

David Alonso explica que l'Estraperlo ha rebut queixes per soroll fins i tot en dies que estava tancat. «A mi m'han ficat queixes fins i tot els dijous, que hi havia molt de soroll al carrer, quan jo el local el tinc tancat; serà que hi ha altres locals al voltant que obren i potser se'ls permet», etziba. Pel que fa a la pressió policial, considera que és excessiva i que acaba donant una imatge de negocis com el seu que no es correspon amb la realitat.

 

«El que ha tingut de bo aquest bar és que baralles ben poques n'hi ha hagut, no hi ha hagut mai problemes, ha sigut la gràcia del nostre local, i ens han tractat com si fóssim un bar on cada setmana hi hagués problemes. Al final un es cansa d'aquesta pressió». David Alonso hi afegeix que «vam obrir amb molta il·lusió, per oferir festa i que fos una festa sana, i ho hem aconseguit durant deu anys».

 

Cartell de l'Estraperlo, negoci que els seus responsables haurien volgut traspassar | Jordi Olària

 

El lloguer del local no permet traspassos de negoci

«Ens han volgut apujar el lloguer del local», afirma David Alonso. «M'encantaria haver-lo pogut traspassar a algú que pogués continuar com fins ara, però el lloguer no ens permeten fer traspassos». Les condicions del local, juntament amb la pressió que denuncien els seus responsables, ha acabat formant «un cúmul de circumstàncies que s'han anat sumant, i jo m'hi vaig posar per servir copes, no per fer de polític».

  

 

 

El cartell anuncia el final de l'Estraperlo d'aquí a dos caps de setmana | Jordi Olària

 

Nou projecte a Castellvell del Camp

L'Estraperlo abaixarà la persiana, però el seu impulsor no se n'anirà cap a casa, amb la mateixa mentalitat d'ambient i oferta, tot i que amb característiques diferents, afirma que se n'anirà a Castellvell del Camp. «Obrim al bar de les piscines, ens vam presentar al concurs, el vam guanyar i anirem cap allà, ja que a Reus no ens volen», sentencia David Alonso. No deixa, per això, de recordar amb melangia com va començar l'Estraperlo i què ha suposat durant deu anys, «a mi m'ha agradat perquè ha estat una Festa Major cada cap de setmana».