Dolors Vázquez, Carles Pellicer i Carles Prats davant del Classix, precintat

El tancament del Classix vol servir d'avís: s'enfronten a multes de fins a 700.000 euros

El govern local alerta que actuarà amb contundència contra establiments i privats que se saltin les restriccions

Precintar el Classix de Reus per l'incompliment reiterat de les mesures contra la pandèmia ha de servir d'advertència. Així s'ho planteja el govern local, que aquest matí ha comparegut davant del local per reivindicar l'actuació de la Guàrdia Urbana i llençar un missatge cap als establiments i ciutadans que no compleixen les restriccions.

Segons ha exposat l'alcalde, Carles Pellicer, «dins del local hi havia una vintena de persones sense mascareta, bevent i fumant i amb pipes d'aigua escampades pel local; titllant-ho de vergonyós i d'irresponsable em quedo curt». El local pot arribar a enfrontar-se a una multa de 700.000 euros.

El consistori insisteix que la Guàrdia Urbana ha actuat fins a quatre vegades en aquest establiment des del mes de novembre, aixecant actes en totes quatre per diversos incompliments de les restriccions. En una d'aquestes ocasions es van trobar unes 200 persones dins del local, superant l'aforament permès, la majoria de les quals sense mascareta segons ha insistit Pellicer.

«El cas més greu» de la ciutat

A les xarxes socials de l'establiment, de fet, es poden veure les fotos de les festes celebrades aquests darrers mesos. Per tot plegat, l'alcalde manté que s'actuarà de manera «contundent i exemplar». Aquest dissabte, de fet, s'han identificat la vintena de persones que hi havia i se les ha denunciat per via administrativa segons ha detallat.

A més, també s'ha denunciat el propietari del local «per un presumpte delicte contra la salut pública i ha obert diligències per desobediència greu a l'autoritat contra el responsable del local per incomplir de manera reiterada les restriccions sanitàries».

«És el cas més greu que hem identificat a la ciutat», ha sentenciat Pellicer. Ha volgut donar un missatge al gruix del sector; «sabem que la gran majoria dels establiments compleixen les normes; el sector de la restauració està fent bé la seva feina i els donem el suport i escalf per la situació que estan patint».

Tot i això, insisteix, el cas del Classix «no només és una irresponsabilitat, és un atac a la salut pública de la ciutat i és un atac premeditat i conscient a la seguretat dels reusencs i reusenques; i encara és més greu perquè els seus responsables ho han fet de manera reiterada».

Tot i que la Guàrdia Urbana ja havia actuat quatre vegades al local, no ha estat fins ara que s'ha precintat. Una actuació que s'ha pres, segons Dolors Vázquez, regidora de Seguretat, a causa de la reiteració en les infraccions, motiu pel qual no s'hauria pres abans.

Considera que «hi ha hagut una voluntat d'incomplir sabent la situació epidemiològica que tenim». «No podem permetre que, cada cap de setmana, un establiment vulgui fer una activitat que ara mateix està totalment prohibida», afegeix. Tal com ha explicat Pellicer, les competències municipals permeten actuar a través de la llicència d'activitats.

En paral·lel, però, la Guàrdia Urbana ha derivat les denúncies i actuacions tant al departament de Salut com als jutjats com és habitual. Tres línies d'actuació que, en cas que totes tres es resolguessin per la part més greu de la forquilla possible podrien arribar a suposar el tancament definitiu del local, 700.000 euros de multa i, fins i tot, penes de presó.

Fins a 700.000 euros de multa i un possible tancament

Per una banda, els 100.000 euros que pot arribar a imposar l'Ajuntament de Reus a través del departament de llicències, i per l'altra, els 600.000 euros de multa que poden arribar del departament de Salut per l'incompliment de les mesures contra la pandèmia.

Una última via de sanció, que podria arribar a comportar penes de presó pel responsable del local, és la penal, que també s'ha obert pels indicis d'un delicte reiterat de desobediència. El local quedarà precintat fins que es resolgui l'expedient sancionador de l'Ajuntament de Reus, que també podria suposar el tancament de l'establiment durant un any o, fins i tot, la suspensió definitiva de la llicència d'activitats.

El regidor d'Empresa i Ocupació, responsable del departament de llicències municipals, Carles Prats, ha deixat clar que «no ens havíem trobat amb un cas tan greu com aquest i li donem la màxima prioritat; abans d'un mes ha d'estar resolt». El procediment obert contra el Classix vol fer-se servir com a advertència per a qui incompleixi les mesures o s'ho estigui plantejant, sigui en un establiment o a títol individual, a casa o al carrer.

Segons ha alertat l'alcalde, «som conscients que hi ha persones que fan trobades i festes en domicilis i no respecten les normes de prevenció». Un avís que vol que serveixi per reduir aquestes reunions de les quals, tot i que es té constància que existeixen, no han provocat cap actuació de la Guàrdia Urbana fins ara.