El Teatre Bartrina acull la primera obra adaptada

Oferirà sistemes individuals per a persones cegues o sordes | S'inicia una col·laboració amb Teatro Accesible que es preveu mantenir
El Teatre Bartrina, a la plaça del Teatre de Reus | Jordi Olària Gras

El Teatre Bartrina oferirà, dissabte, una obra adaptada per a persones amb discapacitat sensorial. La representació comptarà amb audiodescripció, sobretitulat, so amplificat i bucle magnètic. Es tracta d'un projecte impulsat per Teatro Accesible que, amb La dansa de la venjança, es concretarà aquesta setmana al Bartrina de Reus. L'objectiu és adaptar la representació a les necessitats de cada persona a través de dispositius individuals i específics.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

La darrera representació de la temporada del Bartrina serà accessible. La dansa de la venjança és la darrera obra abans que el Concert de Nadal de Camerata XXI i el Poema de Nadal de Josep Maria de Segarra posin punt final al 2019 del teatre reusenc els dies 21 i 26 de desembre respectivament i comenci la programació d'hivern-primavera. Aquest dissabte, l'obra escrita per Jordi Casanovas, dirigida per Pere Riera i interpretada per Pablo Derqui i Maria Ribera, estarà adaptada per a persones amb diferents discapacitats sensorials.

L'objectiu del projecte Teatro Accesible és adaptar obres i espectacles perquè les persones amb dificultat per sentir-hi o veure-hi puguin gaudir-ne acompanyades dels seus familiars i amics. Per fer-ho, i per facilitar la logística i la inversió necessària, els dispositius que s'utilitzen són individuals i específics per a cada espectador que els necessiti. L'únic element que podrà detectar tot el públic serà la sobre titulació, que es durà a terme com en les representacions d'òpera.

Imatge de la representació de 'La dansa de la venjança' | La Villarroel

Audiodescripció, so amplificat i bucle magnètic

L'audiodescripció per a persones cegues es transmetrà a través d'auriculars a aquelles persones del públic que la necessitin; és l'entitat promotora qui els cedeix durant l'obra de teatre. En el cas del so amplificat també s'utilitzaran auriculars per a cada persona amb pèrdua d'oïda de la sala que els demani i no es tracta d'amplificar el so de la sala. Un cas similar passarà amb el bucle magnètic.

Es tracta d'un sistema per a persones sordes que duen implant coclear —un petit aparell que capta el so i el transmet a la part que sí que funciona del sistema auditiu—. El bucle consisteix en una mena de collar que rep les ones que s'envien des de l'aparell emissor per transmetre a l'implant un so més net, sense sorolls ambientals que distorsionin la veu.

Amb aquests aparells i sistemes individuals s'aconsegueix un dels objectius de Teatro Accesible: no excloure les persones amb discapacitat sensorial. No es busca adaptar una obra o pensar-la específicament per a persones cegues o sordes, sinó adaptar els teatres perquè tothom pugui gaudir de qualsevol obra que s'hi faci. Segons informa l'entitat, s'està treballant per mantenir aquesta col·laboració durant el primer semestre del 2020, i des de l'Ajuntament de Reus s'està estudiant el catàleg d'obres ja adaptades i la programació presentada.

"📺 VÍDEO: L'actuació dels reusencs Clownic a Got Talent!" "🐶 Atenen una trentena de casos sobre maltractament animal en 2 anys a Reus"