Torna la fira de circ, el Trapezi, a Reus amb més d'un centenar d'espectacles

Reus tornarà a ser la capital del circ del 9 fins al 12 de maig
El Mercadal ple de gom a gom pel Trapezi a Reus. | Laia Solanellas

 

La Fira de Circ de Catalunya, Trapezi, arriba un any més a Reus amb la seva 23a edició. Els carrers de la ciutat s'ompliran de malabars, piruetes i acròbates des del 9 fins al 12 de maig. Enguany, amb menys companyies participants però amb més espectacles, un total de 31 companyies amb més de 100 representacions es mostraran a Reus.

 

La fira del circ de Catalunya Trapezi s'ha presentat avui, 8 d'abril, a Barcelona | Laia Riba

 

23a edició del Trapezi

Després de dues edicions de canvi en l'organització del Trapezi, la fira arriba amb ganes «d'oferir un espai on les companyies tinguin la capacitat de comunicar a través del circ les noves tendències artístiques», explicava el director artístic de la Fira Trapezi, Leandre Mendoza. Amb un pressupost de 504.000 euros, «volem oferir una programació en les millors condicions», afegia.

 

Avui, dilluns 8 d'abril, quan falta un mes perquè se celebri el Trapezi, s'ha fet la presentació de la 23a edició del Trapezi al Palau Marc de Barcelona. A l'acte hi han estat presents l'alcalde de Reus, Carles Pellicer; la regidora de Cultura de Reus, Montserrat Caelles; el director de l'ICEC de la Generalitat, Miquel Curanta i el director artísitc del festival Trapezi, Leandre Mendoza.

 

Imatge del cartell de la 3a edició del Trapezi | cedida

 

Trapezi, escenari del circ internacional

En aquesta edició la programació del Trapezi compta amb artistes internacionals que són caps de cartells dels principals esdeveniments de circ del món. Leandro Mendoza ha explicat que «el Trapezi s'ha convertit en un referent de programació en l'àmbit internacional». Tant que l'espectacle 'Cabaret' es representarà al castell de Montjuïc de Barcelona, per les festes de la Mercè.

 

A més enguany els espectadors del Trapezi veuran dos espectacles vinguts des del Brasil, un país on mai cap artista d'allà havia actuat a la fira. La mostra també comptarà amb una de les companyies de més trajectòria d'Europa, la històrica Circus Ronaldo. Així com l'estrena de dues coproduccions, 'Dioptries', de Cia Toti Toronell i 'Dauvaii' de Domichovsky & Agranov.

 

El Trapezi vol impulsar la creació i producció  d'un espai de trobades professionals | Gerard Martí

 

Canvi en el 'Cabaret'

Però una de les principals novetats serà el canvi de model del principal acte del Trapezi, el 'Cabaret'. En l'espectacle d'enguany estarà coproduït per Martí Torras i Fàtima Campos, director artístic i coreògrafa. En les darreres edicions s'encarregava de l'organització els membres del Trapezi. En aquesta ocasió el 'Cabaret' agafarà un paper més d'espectacle i canviarà el format de producció. 

 

Enguany els espectacles disposaran voluntaris per regular les grans afluències de públic | Gerard Martí

 

La plaça del Mercadal seguirà acollint aquest espectacle enguany amb un gran escenari circular al centre on els espectadors estaran al voltant. El director artístic explica que «la gent que va al 'Cabaret' sap el que es trobarà, i enguany volem que això no passi i que sigui una sorpresa pels espectadors». La plaça de la Llibertat de Reus també acollirà un escenari circular on es realitzaran diversos espectacles amb el públic al voltant.

 

Reus es converteix en la capital del circ amb quatre dies d'espectacle | Laia Solanellas

 

Potenciar els artistes catalans

En aquest àmbit, Leandro Mendoza comenta que el Trapezi «es basa en dos formats, els espectacles de carrer i el cabaret», afegia que «tenim espectadors d'un format i de l'altre, per aquest motiu hem volgut apostar perquè el 'Cabaret' sigui com un espectacle». D'altra banda comentava que per aquesta edició creuen que podran arribar als 100.000 espectadors.

  

A banda dels espectacles internacionals també aposten pel circ català i espanyol. «Primer el que fem és buscar les estrenes catalanes, ja que volem apostar pel circ del territori», manifestava el director artístic. Fins a nou companyies catalanes actuaran al Trapezi 2019 a teatres i carres, així com dues companyies de l'Estat espanyol.

 

Trapezi 2018 | Espectacles itinerants pels carrers de Reus | Laia

 

El Trapezi més professional

Però el Trapezi no s'acaba als teatres i carrers sinó que s'acullen diverses activitats més enllà dels espectacles. Com el 'Trape-xic' un joc de fires i espectacles familiars que es desenvoluparà a l'estació enològica de Reus. El 'Covador' una vitrina on els estudiants de les diferents escoles professionals de circ realitzaran tres espectacles al jardí de la Palma.

 

El Trapezi va arrencar aquest dijous. | Laia Solanellas

 

El 'Trapezi a les escoles', un any més s'oferiran sessions de circ a alumnes de primària. També es realitzaran dues exposicions fotogràfiques al centre d'art Cal Massó, una en relació a la trajectòria del Trapezi i el seu llegat a la ciutat, i l'altra amb les imatges que ha fet servir el dissenyador del cartell d'enguany, Jan Barceló.

 

Però un dels esdeveniments més rellevants fora dels espectacles serà el punt de trobada d'artistes amb l''Espai de Professional'. Un lloc perquè el Trapezi es consolidi com un espai professional pels artistes de circ. Un espai de referència i informació per companyies i entitats participants.

 

També et pot interessar: