El Trapezi de Reus, un espai de referència mundial que potencia el circ emergent

La Fira del Circ de Catalunya arriba a la 23a edició convertint-se en un festival de referència mundial
Imatge de l'elefant del Trapezi i un dels seus portadors l'any 2017 | Laia Solanellas

 

Només queda una setmana perquè comenci un dels esdeveniments culturals més importants de Reus, la Fira Trapezi. Enguany, la Fira del Circ de Catalunya compta amb coproduccions noves, presentacions en primícia d'espectacles i amb la participació d'artistes de països que mai han sortit al cartell del Trapezi. Una edició que promet nous aires i que després de consolidar-se com la fira de referència del circ a l'Estat espanyol, es prepara per afrontar una nova edició.

 

Enguany el Cabaret serà en format circular | Laia Solanellas

 

Reus s'omple de circ amb el Trapezi

Reus viurà un dels seus moments més especials, on la màgia del circ omple els carrers i les places i converteix la ciutadania en espectador permanent. Enguany, i amb 23 anys de posada en escena, la fira del Trapezi oferirà un canvi en el model del cabaret, més d'un centenar de representacions i una trentena de companyies que actuaran des del 9 fins al 12 de maig.

 

Amb l'artista Leandro Mendoza al capdavant del Trapezi, la 23a edició arriba amb l'objectiu d'oferir la millor programació de totes les edicions de la fira del circ. El Trapezi s'ha convertit en un esdeveniment de rellevància mundial en l'àmbit del circ. El motiu és que artistes de diferents punts del planeta tenen apuntada la data del Trapezi i fan d'aquesta fira, una iniciativa valuosa pels professionals del circ.

 

La plaça del Mercadal és l'escenari de la inauguració amb Cabaret | Laia Solanellas

 

El Trapezi, la màgia del circ a Reus

Encara que el Trapezi vol obrir fronteres i donar-se a conèixer a tot el món, sempre tindrà aquest sentiment de quan va néixer com un esdeveniment de petit format per potenciar els artistes emergents del territori. Per això, els professionals del circ de Catalunya sempre tenen un espai a la Fira del Circ..

 

La Fira Trapezi enguany aposta per les coproduccions, la programació internacional i potenciar l'àrea professional. En aquesta edició s'estrenen dues coproduccions, Dioptries de la cia Toti Toronell i Dauvaii de Domichovsky & Agranov. Aquests espectacles tenen l'oportunitat de promocionar-se a Reus, ja que el Trapezi dona suport i impulsar la creació de nous muntatges.

 

Imatge de l'espectacle 'Fidelis Fortibus' de la històrica companyia Circus Ronaldo | Cedida

 

La cia Circus Ronaldo, l'essencial del Trapezi

Encara que la fira aposti per les produccions emergents també vol introduir en la seva programació, als de sempre, a aquelles companyies reconegudes internacionalment i que no poden faltar a la fira del circ català. Per aquest motiu enguany és el torn de la cia Circus Ronaldo, una històrica companyia belga que prové d'una saga d'artistes de circ ambulant que es remunta al segle XIX.

 

L'espectacle que presenten enguany, 'Fidelis Fortibus', ha estat guardonat com el Millor Espectacle de Circ, ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona 2017 i ha estat seleccionat com a millor producció del 2016 al Theaterfestival.

 

Davaiii de Domichovsky & Agranov amb l'espectacle 'Davaiii' | Cedida

 

El Trapezi, un espai d'oportunitats per artistes del territori

El Trapezi d'enguany serà l'escenari de l'estrena en primícia del nou espectacle d'Escarlata Circus i el darrer Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris. La fira aposta per una identitat territorial que esdevingui l'eina imprescindible de difusió en el món del circ. Per aquest motiu, en les darreres edicions aposten per coproduccions que donen suport a les noves creacions de circ, amb l'objectiu d'oferir una xarxa de col·laboradors que donin suport als projectes emergents.

 

Els espectacles itinerants són pels carrers de Reus són els protagonistes | Laia Solanellas

 

Els artistes es poden formar a l'Àrea Professional

La Fira Trapezi reuneix any rere any nombrosos professionals i entitats del sector del circ. A banda, de ser la seu perquè artistes del circ comparteixin experiències i ampliar la seva formació en aquest art, també vol generar un espai de negoci, impulsant la creació i la distribució de tots els formats i disciplines relacionades amb el circ.

 

En aquesta edició s'han programat una desena d'activitats destinades al món professional del circ. Amb tallers de per compartir experiències i trobar nous recursos de treball a través del projecte De Mar a Mar Pirineus de Circ a Cal Massó. També taules rodones sota el nom 'La cooperació internacional en el circ' o 'El circ i l'herència' organitzada per APCC. D'altra banda, també es parlarà del 'Circ a les fires d'arts escèniques de l'Estat Espanyol', a càrrec de Manuel Jesús González, president de COFAE.