Imatge exterior de l'edifici de consultes externes de l'antic Hospital de Reus

El trasllat del CMQ de Reus s'endarrereix, ara, a principis d'any

La primera previsió, quan es va anunciar que es portaria a l'antic Hospital Sant Joan, era que s'executés a finals del 2018

El CMQ de Reus té nova data de trasllat, principis d'any. Després de diversos endarreriments a causa de les obres o l'efecte de la pandèmia, el Centre Mèdic Quirúrgic de Reus ha d'obrir portes passades les festes segons la previsió actual que confirmen tant des de l'equipament com es comprometia també l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, en una entrevista recent a Diari de Tarragona.

El batlle assegurava que l'equipament estarà llest al mes de gener. Faltaria acabar d'instal·lar equipament mèdic i alguns darrers detalls. Després d'anys de retard respecte al primer anunci del trasllat, el regidor de Salut, Òscar Subirats, exposava aquest estiu que la pandèmia ja havia hagut d'ajornar la previsió d'oberturaentre la tardor i finals d'aquest 2020.

Segons explicava aleshores, l'obra civil ja s'havia acabat i s'havien posat en marxa els concursos públics per adquirir l'equipament necessari per a l'activitat del CMQ. Amb la suspensió dels terminis decretada arran de la pandèmia de Covid-19, assegurava, «hem hagut de tornar a començar pràcticament des de zero».

Es confiava, aleshores, poder completar-ho tot plegat els pròxims mesos i tenir operatiu el CMQ a l'antic Hospital Sant Joan «abans que finalitzi l'any, al quart trimestre del 2020; i amb la intenció que si és més després de l'estiu, que no sigui a final d'any» segons apuntava el regidor.

Més de dos anys de retard respecte a la primera data anunciada

L'any 2017 es van posar en marxa els primers tràmits per fer efectiu el trasllat, que es plantejava per finals del 2018, i des d'aleshores s'han anat encadenant diferents situacions. Des de la disputa amb la família Fàbregas, propietària de l'actual edifici del CMQ, fins al retard de les obres o l'impacte de la pandèmia.

L'any 2016, de fet, van començar unes desavinences entre Ajuntament i propietaris que van arribar a preveure que el centre mèdic hauria d'abandonar les instal·lacions durant el 2017. Passat aquest capítol, Sagessa i el govern municipal van activar la maquinària per traslladar l'equipament a l'antic Hospital Sant Joan.

Tot i que hi ha una part que ja l'ocupen departaments municipals com a oficines, la part de consultes s'ha reformat perquè pugui acollir les noves instal·lacions. Un espai que hauria d'haver obert a finals del 2018 segons les previsions que es feien quan es va engegar el procés.

La següent data que es va posar al calendari va ser la tardor del 2019. Va ser la primavera d'aquell any, durant una visita d'obres a l'antic Hospital Sant Joan per mostrar el progrés dels treballs d'adequació. El setembre del 2019 es va reafirmar que es mantenia la intenció de traslladar el CMQ aquella tardor.

Imatge de la visita d'obres del nou Centre MQ situat a l'antic Hospital de Reus
Imatge del vestíbul principal on accediran els visitants del nou Centre MQ | Adrià Morte

A finals d'aquell any es va posposar la previsió del trasllat fins a la primavera  del 2020, entre finals de febrer i principis de març. El motiu que es va al·legar aleshores va ser el retard de les obres d'adequació de l'espai després que apareguessin «contingències d'última hora».

També va canviar la intenció inicial de dividir el trasllat entre l'antic Hospital Sant Joan i el nou. La negociació d'una pròrroga del contracte de lloguer per deu anys amb la família Fàbregas hauria permès mantenir-hi la part dels serveis que inicialment s'havien d'ubicar a l'Hospital nou.

Enguany, l'aturada dels processos administratius a causa de la pandèmia van fer ajornar la previsió del trasllat al segon semestre del 2020, entre la tardor i finals d'any. Finalment, la data marcada actualment és que les noves instal·lacions obrin portes durant el mes de gener del 2021.

El trasllat total, planificat en una fase posterior

El que obrirà al carrer de Sant Joan serà una part dels serveis que ara s'ofereixen al CMQ. En concret, l'activitat ambulatòria, és a dir, urgències, consultes, cirurgia menor, exploracions complementàries i proves per a la imatge. Es quedarà a les instal·lacions del carrer de Gaudí la resta d'activitat, l'hospitalització i l'activitat quirúrgica amb hospitalització.

De la mateixa manera, es mantindrà la planta d'hospitalització i les sessions quirúrgiques que el CMQ té al nou Hospital Sant Joan. D'aquí a uns dos o tres anys —una data que també podria veure's alterada—, es preveu planificar una segona fase del trasllat que permeti ampliar l'espai de l'antic Hospital Sant Joan per acollir-hi els serveis que ara es quedaran a l'antiga Clínica Fàbregas.

Les obres que s'han fet ara, amb un pressupost al voltant d'1,5 milions d'euros, han permès habilitar més de 2.000 metres quadrats repartits en sis plantes. El nou espai implicarà ampliar el ventall de serveis que ofereix el CMQ incorporant ortodòncia, odontologia i estètica.