Una camada de gossos a la protectora l'Última Llar de Reus.

L'Última Llar torna a guanyar el servei de recollida d'animals de Reus

És l'única oferta que s'havia presentat al contracte públic i s'havia registrat sota un altre nom

L'Última Llar tornarà a explotar el contracte de recollida i manteniment d'animals i de la recollida d'animals morts del terme municipal de Reus. El contracte es va adjudicar a mitjan del passat mes d'octubre per un preu de 206.840,56 euros en dos anys i es pot prorrogar dos anys més.

La despesa màxima estimada són 103.420,28 euros anuals, l'oferta publicada per l'Ajuntament i que coincideix amb la que ofereix l'empresa. El contracte estipula que hi ha una part del preu que serà fixa cada any, i que són 9.917,40 euros. La resta es preveu que es cobrirà a través del preu establert per cada animal recollit.

En funció de l'animal, de fet, el preu s'estipula entre els 45,45 euros per cada gos o gat morts que es recullin i s'incinerin i els 140,50 euros per cada gos viu recollit, o els 231,41 euros en el cas que es reculli un cavall. La resta de variables com recollir un animal que l'amo recuperi, recollir cadells de gos o de gat o recollir animals de granja s'estableix dins d'aquest ventall.

El contracte s'ha adjudicat, de fet, a l'empresa Jardí Mortuori Baix Camp SL, que segons fonts coneixedores del sector és la mateixa que l'Última Llar. El cas és que totes dues figuren amb la seu a la mateixa adreça i amb el mateix número de telèfon. Aquestes fonts apunten que és per la repercussió de les denúncies rebudes que els seus propietaris haurien optat per presentar l'oferta sota el nom de Jardí Mortuori Baix Camp SL.

Una vintena de persones davant de l'Ajuntament de Reus amb pancartes en contra de la contractació de l'Última Llar
Una vintena de persones es van concretar dijous en contra de l'adjudicació | Àngel Ullate

La CUP i entitats animalistes, en contra de l'adjudicació

Justament aquest dijous es va dur a terme una concentració a la plaça del Mercadal en contra de la possible adjudicació d'aquest contracte. El motiu són les diverses denúncies per maltractaments i sacrificis innecessaris que ha rebut l'empresa, la darrera impulsada per la fiscalia per irregularitats en els registres d'entrada i sortida que deixaven com a desapareguts més de 1.500 animals.

La denúncia també apuntaria que, a banda d'investigar què se n'havia fet dels animals, també caldria comprovar si s'hauria utilitzat aquestes irregularitats per cobrar per exemplars que, realment, no eren a la protectora. La concentració, de fet, es va convocar perquè l'Última Llar «podria tornar a oferir» el servei.

El cas és que no s'havia comunicat ni a cap comissió informativa municipal ni s'havia actualitzat al perfil del contractant de l'Ajuntament l'adjudicació i, per tant, no se'n tenien notícies públiques. El procés administratiu, de fet, encara és obert, i falta el darrer pas, la formalització del contracte adjudicat, pas que es duu a terme després de les darreres comprobacions burocràtiques.

A la concentració d'aquest dijous, amb una vintena de persones, s'hi van aplegar representants de diferents entitats animalistes de la zona, a més de membres de la CUP. Són el mateix col·lectiu que fa temps que protesta pels contractes públics de diferents municipis que, com Reus, adjudiquen a aquesta empresa.

La seva alternativa és la construcció d'una protectora pública. Per una banda d'àmbit comarcal, una proposta que es veuria amb bons ulls al Consell Comarcal i a força municipis de la comarca. Hi ha reticències, però, si Ajuntaments com el de Reus, que hauria de fer les aportacions principals, no s'hi implica.

La iniciativa també s'ha presentat en clau local, on la CUP va presentar un projecte per construir una protectora municipal amb un pressupost de 146.000 euros. Un pressupost que, segons el govern de Reus, no era real, sinó molt inferior al necessari per posar en marxa l'equipament, motiu pel qual no el van acceptar.


Comentaris