Crítiques de part del teixit veïnal per l'aposta de Valentín Rodríguez per a les municipals

El nou partit Entre Veïns es presentarà públicament aquest dijous | El moviment no ha agradat a alguns membres d'entitats veïnals
Valentín Rodríguez davant del Mas Vilanova de Reus | Àngel Ullate

 

Una nova candidatura se sumarà a les ja existents a les eleccions municipals de Reus. Es tracta d'Entre Veïns, el nou partit que alguns líders veïnals de la ciutat van registrar fa unes setmanes. Després de debatre-ho internament han decidit fer un pas endavant i presentar-se als comicis, una situació que explicaran aquest dijous a la tarda en el seu acte públic de presentació.

 

El moviment veïnal de Reus, revolucionat

El moviment veïnal de Reus viu moments convulsos. Per una banda hi ha hagut el relleu previst i natural al capdavant de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus (FAVR); i per l'altra, el naixement del partit que liderarà Valentín Rodríguez, president de l'Associació de Veïns Mas Vilanova i expresident de la FAVR. Es tracta d'un projecte que no ha caigut gaire bé a una part d'aquest teixit associatiu.

 

Valentín Rodríguez va deixar la presidència de la FAVR, tal com li corresponia, després de vuit anys al càrrec. Va sortir-ne sense tancar la porta a entrar en política institucional, «si arriba un projecte que m'engresqui, m'ho plantejaré», deia quan va deixar el càrrec. Fa quinze dies es va saber que estava preparant un equip sorgit íntegrament del moviment veïnal; entre els noms que es coneixen hi ha el d'Esperanza Torrijos, presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Immaculada, i el d'Eduardo Navas, president de l'Associació de Veïns Primer de Maig.

 

Valentín Rodríguez valora, a TarragonaDigital el seu pas per la FAVR | Àngel Ullate

 

Les reaccions a la creació d'Entre Veïns

La seva voluntat és fer arribar les preocupacions dels barris de la ciutat a un Ajuntament que consideren que no sempre se n'ha preocupat prou. Aquest moviment ha provocat el rebuig d'algunes persones significatives del moviment veïnal reusenc. Bartolomé Pluma, president de l'Associació de Veïns de Blancafort, i Cori Balanyà, presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Fortuny, són dues d'aquestes persones.

 

Consideren que Valentín Rodríguez i el seu equip s'estan apropiant d'un nom, Entre Veïns, que correspon a un programa de ràdio que «és de la Federació», i que s'hauria deixat de fer, segons algunes fonts, quan a principis d'any es va obrir el període electoral a l'entitat. «El fet que es presenti entra dins de la normalitat, es pot presentar amb el partit que vulgui», aclareix Bartolomé Pluma. «El que passa és que ha utilitzat el nom d'un programa que pertany a la FAVR; és un programa que estava identificat totalment amb la FAVR».

 

En la mateixa línia es mostra Cori Balanyà, presidenta de l'Associació de Veïns del Barri Fortuny. «Que es presenti amb un partit polític o que vulgui formar un partit polític, d'acord, però que utilitzi el nom de la ràdio ens ha semblat una presa de pel». Altres líders veïnals, afirmen, pensen igual, com membres de l'Associació de Veïns de La Pastoreta o d'Horts de Simó, i ho han fet saber a la Federació.

 

Consideren que la candidatura s'ha treballat des del secretisme

«El que fa mala olor és que això sembla que ho tenia programat des de fa temps», afegeix Bartolomé Pluma. Apunta que el projecte polític s'hauria començat a treballar en paral·lel al seu relleu a la federació veïnal. Un treball previ que, aquests líders veïnals consideren que es va fer «amb secretisme i sense transparència» perquè no es va obrir a tots els membres de la FAVR.

 

Bartolomé Pluma relaciona, de fet, el secretisme amb el qual s'hauria bastit la candidatura política amb el que es va seguir, també, amb l'elecció de la nova junta de la Federació. Recorda que tot i haver-hi una sola candidatura presentada, no se'n va voler fer públics els seus integrants quan es va tancar el període de presentació de candidatures, sinó quan l'assemblea la va ratificar. 

 

Valentín Rodríguez, consultat per TarragonaDigital, ha declinat fer cap declaració al respecte, i es remet a la presentació d'Entre Veïns d'aquest dijous per donar les explicacions que l'equip consideri convenients. El cas és que, com a mínim Eduardo Navas, forma part de la nova junta de la FAVR i també d'aquesta futura llista electoral. Algunes fonts apunten que no seria l'únic amb doble implicació. En aquest cas, segons la Federació, el seu càrrec queda congelat mentre es dugui a terme la campanya, una situació que, altres, consideren que deixa l'entitat en una situació «delicada».

 

Membres de la junta entrant de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus acompanyats de Valentín Rodríguez | Jordi Olària Gras

La Federació se'n desentèn

Davant de la polèmica sorgida, interna abans de fer-se pública, la nova junta de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus ha emès un comunicat. Es desentenen d'aquesta candidatura electoral, tot i haver-hi membres que hi participen. El document afirma que «el tractament que rebrà per part de la FAVR serà idèntic al que proporcionarà a les altres formacions polítiques».

 

Indirectament, de fet, l'entitat els convida a reunir-se amb ells, com fan amb la resta de formacions polítiques que ho demanen. El comunicat acaba sentenciant que la nova junta de la FAVR «no pot permetre que la seva activitat es vegi entorpida o malinterpretada per actuacions alienes a la seva activitat i voluntat i que, òbviament, ni controla ni desitja fer-ho».