ÚLTIMA HORA

33 nous positius a les regions sanitàries de Tarragona i les Terres de l'Ebre

El PSC de Reus qualifica de «naufragi» els primers 100 dies de govern

Consideren que el govern no actua | Acusen els partits que el formen de no anar a una
Hèctor Fort, Anabel Martínez, Andreu Martín i Sandra Guaita, integrants del grup municipal del PSC | Jordi Olària Gras

 

«Naufragi» i «decepció majúscula» són dos dels qualificatius que Andreu Martín, portaveu del PSC de Reus, ha dirigit a l'obra del govern municipal després dels primers 100 dies. «Hem volgut esperar aquests 100 dies de cortesia per fer balanç de què han fet, i haurem de fer balanç de què han deixat de fer; el balanç no pot ser més decebedor», ha etzibat el socialista.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

A grans trets, per al PSC no només no hi ha hagut activitat destacable del govern de la ciutat en cap àmbit, sinó que a més s'ha retrocedit en alguns aspectes. «No teníem gaires expectatives», ha reblat, i ha desgranat algunes de les àrees on creu que PDECat, ERC i Ara Reus no han estat a l'altura. Manté que «els reusencs i les reusenques estem patint un govern continuista que no ens porta enlloc i que vaticinem que tindrà greus conseqüències per al futur immediat de la ciutat».

Entre altres exemples, exposa Martín, «algunes ja les hem patit, com és la pràctica desaparició del futbol professional». Un dels motius pel que el PSC considera que és una situació de declivi és que el govern «està sotmès a les directrius de no sé quins despatxos de Barcelona». Considera que el pacte dels tres partits es fonamenta en «interessos de partit, sense projecte i sense model de ciutat».

L'índex de reciclatge és un dels àmbits on, el PSC, considera que s'han fet passes enrere | Jordi Olària Gras

 

Reus, «una ciutat bruta»

Afirmen que les escoles i instituts de la ciutat freguen el col·lapse per la falta d'implicació municipal a la taula de planificació. Un altre àmbit deficient, segons els socialistes reusencs, és el de la recollida de brossa, que es troba esgotant la darrera pròrroga pel que consideren «deixadesa» de l'equip de Carles Pellicer, que ha convertit Reus, sentencia, en «una ciutat bruta, insegura, deixada i desendreçada».

La mateixa deixadesa afirma que ha mostrat el tripartit del palau municipal amb les subvencions de la Generalitat, que asseguren que «han deixat perdre», com en el cas de la Llei de Barris. Dels dotze milions d'euros previstos d'inversió, afirmen, s'ha passat a tan sols dos durant els anys de Carles Pellicer a l'alcaldia. «A hores d'ara no sap ben bé quan es constituirà el consorci de l'Hospital Sant Joan, i tampoc sabem quines conseqüències tindrà; hi ha molt bones paraules, però també n'hi ha hagut abans», ha etzibat Andreu Martín en relació amb un altre dels àmbits on creu que el govern no ha actuat en els primers 100 dies.

El PSC ha destacat alguns dels àmbits que considera deficients de la ciutat de Reus | Jordi Olària Gras

 

Les promeses electorals

El portaveu del PSC local manté que la defensa que fa el govern de l'estat dels comptes municipals no correspon a algunes de les dades econòmiques que s'han fet públiques darrerament, com la del deute per habitant, o el fet de ser la ciutat catalana de més de 40.000 habitants amb més atur, un 13 %. A més, ha afegit, tampoc s'ha començat a treballar cap de les promeses electorals de cap dels tres partits del govern.

«És evident que no es pot fer tot en 100 dies, però alguna cosa es pot dir, sembla que ens haurem d'esperar al PAM», lamenta. Ha recordat alguns dels compromisos adquirits pel govern en campanya, com el d'ampliar molt notablement la plantilla de la Guàrdia Urbana, implementar xecs nadó, desdoblar el CAP Sant Pere o impulsar el tercer edifici del Tecnoparc.

Ha fet incís, també, en la promesa d'incorporar 1.000 pisos al parc d'habitatge social de Reus. Explica que això suposa sumar-n'hi 20 al mes i que, per tant, «estan a menys 60 pisos». De nou, Martín es mostra poc esperançat perquè «el govern està format pels mateixos grups municipals que l'anterior, i han incomplert molts compromisos amb la ciutadania, com la plaça del cap de la policia, la vorera i el carril bici de Blancafort, el POUM o un document estratègic d'Urbanisme».

Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus, durant la presentació del procés d'elaboració del Pla d'Acció Municipal | Jordi Olària Gras

 

Dubten de l'eficàcia del PAM

«L'únic que constatem és que Reus és líder en desastres, en baix reciclatge, en atur, en manca de zones verdes i en brutícia», ha sentenciat Andreu Martín, que tampoc veu amb bons ulls la poca informació que s'ha fet pública fins ara del Pla d'Acció Municipal. Recorda que el va presentar la vicealcaldessa, Noemí Llauradó (ERC) en solitari, sense comptar amb la presència de cap altre soci o membre del govern, un fet que, insinua, dona pes a la tesi que no és un govern sòlid.

Considera que «un grup municipal, més un grup municipal, més un grup municipal, en un govern hauria de ser un gran govern, no tres grups municipals» com, apunta, passa a Reus. «Em temo que aquest PAM sigui més aviat una suma dels interessos particulars», augura, i critica també que a l'oposició se li hagi indicat que podrà implicar-se en la redacció del document a través del procés participatiu obert a tota la ciutadania.

Andreu Martín ha conclòs el seu balanç dels 100 dies de govern afirmant que el PSC tindrà «una alternativa preparada per poder implementar-se a la ciutat». Reclama al govern més diàleg amb l'oposició, un acostament que s'ha de produir, apunta, en àmbits de treball municipal perquè siguin productius, i no dirigint l'oposició als mateixos canals que la ciutadania. Obre la porta, amb tot, a «teixir els consensos» necessaris perquè, a través del nou reglament de participació, impulsar l'entrada de mocions i propostes d'entitats i col·lectius socials a l'àmbit polític de Reus.

"🏥 L’Hospital de Reus s’adhereix a la Setmana Europea per la Lactància Materna" "🚓 BONA NOTÍCIA: Cap víctima mortal de trànsit durant el 2018 a Reus"