Imatge de la planta baixa incendiada del carrer Alt del Carme de Reus

Crònica d'un incendi anunciat: l'edifici cremat a Reus acumulava denúncies i amargava els veïns

El passat mes de març ja es va avisar l'Ajuntament de Reus sobre l'estat de l'immoble i les molèsties que generaven els dos ocupes que hi vivien

«Sempre dèiem que la casa s’havia de tirar a terra des de fa anys perquè estava en mal estat i un dia podia passar una desgràcia, sort que la parella d'ocupes no era a dins». Ho diu una veïna del carrer Alt del Carme de Reus, lloc on aquest dilluns 10 de novembre s'ha incendiat, per motius que es desconeixen, una planta baixa d’un edifici. Carme Aluma, veïna d’aquest carrer des de l’any 1982, explica que des de fa anys hi vivia una parella d’ocupes  que portava de corcoll tot el carrer i el veïnat del barri de l'Harmonia del Carme. 

Els Bombers de la Generalitat van haver de desplaçar fins a cinc dotacions al lloc dels fets per a treballar en el foc després de l’alerta donada quan faltaven minuts per a la una en punt del migdia del dilluns. De fet, els Bombers van continuar treballant tot el dia fent feines d’apuntalament a l’edifici, que es trobava en molt males condicions. 

Segons Carme Aluma, veïna del barri del Carme, «als anys 80 en aquest carrer tot érem famílies que ens coneixíem però ara això ha canviat i hi ha molts ocupes». Pel que fa al cas de l’edifici de l’incendi, Aluma explica la història de l’immoble: «En aquesta casa hi vivia una família des de fa molts anys. La mestressa es va posar malalta i la van portar al Pere Mata. Després es va quedar la filla, que la van portar al Villablanca, i el marit, que va estar-hi un temps fins que va marxar. Després s’hi va posar la parella que hi viu actualment des de fa uns anys».

Imatge de la primera planta de l'edifici incendiat del barri del Carme de Reus
L'incendi ha afectat part de la primera planta del barri del Carme de Reus | Adrià Morte

«Tot l’estiu han estat als baixos vivint i dormint perquè l’edifici es trobava en molt males condicions. Al matí podies veure la dona amb un pot de pintura ple d’excrements i orins per anar-los a abocar a la brossa i netejant la roba a la font. Ho hem vist diverses vegades», ha assenyalat Aluma. Els veïns creuen que «l’Ajuntament hauria d’haver posat una solució» i és que tal com indica el president de l’Associació de Veïns de l’Harmonia del Carme, Josep Machado, el passat 5 de març es va presentar una denúncia a l’Ajuntament de Reus per l’estat de l’immoble. «Nosaltres ja els vam avisar de fa temps», ha reblat.

Machado afegeix que d’altres veïns de l'immoble afectat pel foc van presentar denúncies pels constants actes d’incivisme dels ocupes: «feien constants sorolls, es drogaven a plena llum del dia i embrutaven la vorera». També expliquen com els veïns havien d'aguantar sorolls mentre feien pràctiques sexuals en diverses ocasions.

El president veïnal lamenta que episodis com aquest «posen en evidència el barri» i reclama que el consistori «es preocupi més ja que la casa no era habitable de cap manera». Per una altra banda, ha reconegut que el problema del barri «són les cases buides, unes 115, i que les que no s’hauria de deixar ocupar són aquelles que estan en mal estat». Malgrat això, ha assegurat que es tracta d’un «barri totalment tranquil».

També et podria interessar