Vermuts de Festa Major, el lligam musical entre Barraques i Sant Pere

La Banda de la Festa Major hi posa el punt final el dia 28 de juny
La Banda de la Festa Major posa les notes musicals al darrer vermut | Jordi Olària Gras

 

Entre Barraques de Reus i les revetlles de Festa Major, un dels punts neuràlgics de la música durant Sant Pere és la Casa Rull. Del 25 al 28 de juny s'hi celebren, cada any, els Vermuts de Festa Major. A partir de la una del migdia, i amb vermut gratuït fins que s'esgoten existències, la ciutat gaudeix de música a l'aire lliure. El cartell canvia cada any, excepte el dia 28, quan les ganes que el Seguici Festiu es faci seu el centre de Reus han deixat com a fix el concert de la Banda de la Festa Major.

 

 

El tret de sortida, enguany, el farà Julivert. Segons el programa de Sant Pere, oferirà «un repertori de música popular i de taverna que combina cultura, música, diversió i reivindicació. La seva proposta es basa en el cant de versions ballables en català, occità, euskera i castellà de grups i artistes com Sisa, Lluís Llach, Skatalà, Esquirols, Nadau, Mikel Laboa, La Trinca, Paco Ibáñez, Maria del Mar Bonet, etc.».

 

Imatge de Julivert en una actuació a la Taverna Despertaferro de Reus | Facebook Julivert

 

Demà dimecres pujarà a l'escenari FanFarra, que hi oferirà el seu espectacle Fem Farra. «Preocupats per la poca quantitat de fanfares que toquin en català, aquesta tropa s’ha proposat fer sonar els grans èxits de la nostra música d’una manera fresca i festiva». Des d''El Patumaire' a 'El meu avi', també tindran temps de versionar els èxits de la música actuals.

 

Imatge promocional de FanFarra | Cedida

 

La música del Seguici tancarà els vermuts

Dijous serà el torn de La Típica, la banda de la Festa Major de Vilafranca del Penedès. Es tracta d'un projecte que trasllada al Penedès la motivació que va fer néixer la seva homòloga reusenca. La Banda de la Festa Major, en aquest cas de Reus, s'encarregarà de tancar l'edició 2019 dels vermuts. Un dels seus impulsors, Daniel Carbonell, explica que «la Banda de la Festa Major és un projecte que té molts anys, va néixer el mateix any que l'assaig del Seguici».

 

«Volíem fer una banda per a la tarda, amb metalls, perquè sonés diferent, i a la nit en volíem fer una versionant les peces; amb la crisi es va anar deixant». Ara fa uns anys, però, es va recuperar, i es va arribar a publicar un disc on, amb la veu de Xavi Ciurans, es posava lletra a la banda sonora del Seguici Festiu de Reus. «La gràcia de la Banda de la Festa Major és que agafem la música principal de cada element amb els instruments que li toca, si surt una tarota, hi ha d'haver tarota, si surten gralles, hi ha d'haver gralles, si surt mitja cobla, hi ha d'haver sac...».

 

La Banda de la Festa Major posa les notes musicals al darrer vermut | Jordi Olària

El vermut del dia 28 de juny és el més concorregut de tots, i deixa petits els Jardins de la Casa Rull. «La gent ve molt entregada», admet Carbonell. «Hi ha molt d'ambient, és molt maco; i tot i que estem treballant, perquè tocar és la nostra feina, com que és un grup que només toquem una vegada a l'any, no és un grup que estigui cansat, al contrari».

 

Aquest projecte de Reus pioner s'ha anat estenent arreu del territori català, i un exemple és La Típica de Vilafranca. L'ambient del vermut del dia 28 de juny serveix de prèvia de l'anada a Completes, i és que bona part dels que hi participen surten en algun Element Festiu, o formen part d'alguna entitat vinculada a la Festa Major de Sant Pere.