Cartell informant de la prioritat dels vianants al raval de Santa Anna

La vianalització del raval de Santa Anna de Reus s'estén a tres nous carrers

La prova pilot es posa en marxa divendres i s'aplicarà cada dia al vespre

El raval de Santa Anna de Reus recuperarà el projecte de vianalització que va quedar aturat durant els mesos de confinament i, a més, s'hi sumaran tres nous carrers de Reus. Els dos carrils de l'avinguda de Sant Jordi més pròxims al Parc, el carrer de l'escultor Rocamora i el tram inicial del carrer de Sant Llorenç, fins a arribar al de Sant Esteve.

La vianalització de carrers a Reus n'incorpora de nous

A diferència dels horaris en els quals s'havien començat a implementar aquestes mesures al raval, a partir d'aquest divendres, dia 5 de juny, i durant dues setmanes, fins al 21 de juny, la circulació de vehicles es restringirà en aquestes zones cada dia de la setmana entre dos quarts de set de la tarda i dos quarts de deu de la nit.

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha presentat la nova mesura amb l'objectiu d'aconseguir un eix per a vianants de gairebé dos quilòmetres i mig i que connectarà el Mas Iglesias amb el Parc de Sant Jordi «perquè la ciutat guanyi qualitat de vida».

Les mesures anunciades són «provisionals i revisables» i s'han establert «en horaris de més afluència per facilitar les condicions de l'entorn urbà per garantir la distància de seguretat mínima entre persones a la via pública i reduir el risc de contagis». La presentació d'aquest dimarts ha anat acompanyada, també, de l'anunci que el govern municipal crearà «itineraris segurs per a bicicletes».

Carrer de l'escultor Rocamora de Reus vist des de l'avinguda del Carrilet
El carrer de l'escultor Rocamora és un dels que s'ha inclòs al nou projecte de vianalització | Jordi Olària Gras

Es reprèn el Pla de la Bicicleta

En aquest àmbit no s'ha detallat la seva ubicació, però s'ha apuntat que seguiran el recorregut de la circumval·lació urbana actual. «És un itinerari que aprofitarà carrils existents i en crearà de nous en convivència amb els vehicles amb motor», ha detallat Berasategui, que també afegit que, en conseqüència, es reduirà la velocitat màxima permesa en aquests vials a 30 quilòmetres per hora.

Encara sense data per la seva posada en funcionament, «la previsió és que la posem en marxa el mes de juliol», quan s'hagin pogut licitar i executar els projectes associats de senyalització horitzontal i vertical d'aquests carrers. D'aquesta manera, apunta, es reprèn l'activitat pel que fa al desplegament del Pla de la Bicicleta de Reus.

Aquestes dues són les primeres mesures d'impacte futur que ha pres la nova Comissió d’Entorn Urbà post Covid-19 de l'Ajuntament de Reus. Tal com s'ha insistit durant la compareixença de premsa, «s'emmarquen en l'actual emergència sanitària, per bé que recullen l'experiència i la planificació de futur dels projectes de transformació en zona de vianants». 

Més terrasses i amb més espai

La mateixa comissió compta amb la participació de Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat, i Dolors Vázquez, responsable de Seguretat, Convivència i Civisme. En el primer cas, la regidora ha detallat que, de les 317 llicències de terrassa que hi ha a Reus, 102 ja han demanat poder-la ampliar.

El govern va anunciar que posaria facilitats perquè la restauració perdés el menor nombre de taules possibles amb les noves mesures de distanciament. La política ha portat, en un cas concret, a tallar el carrer de Vallroquetes per habilitar-hi una terrassa. Al centenar d'establiments que han demanat l'ampliació, matisa Caelles, cal sumar-hi alguns locals que no en tenien i ara també l'han sol·licitat.

Pel que fa a Dolors Vázquez, ha exposat l'estat de la nova senyalització dels carrers de Reus per indicar als vianants per on s'ha de circular. Al centre de la ciutat està «pràcticament acabada» i, segons explica el govern, s'ha començat a treballar cap a la resta de barris de la ciutat.