Imatges de la  Visita d'obres al passeig de la Boca de la Mina de Reus

El passeig de la Boca de la Mina de Reus s'obrirà abans de l'estiu

Els nous espais, el Parc de les Olors i el Jardí Agrari del Camp, s'estan acabant de plantar i s'obriran més endavant

El passeig de la Boca de la Mina de Reus reobrirà abans de l'estiu. Aquest és el calendari actual tenint en compte que la reforma de l'espai està gairebé acabada, després d'haver establert la reobertura a finals d'aquest mes. Així s'ha explicat durant una visita d'obres aquest dijous en la qual s'ha pogut veure l'estat de la reforma i quin aspecte tindrà el passeig quan acabi.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Quedarà per més endavant l'obertura dels dos nous espais adjacents, el Parc de les Olors i el Jardí Agrari del Camp, que també quedaran enllestits els pròxims mesos. El projecte complet ha comptat amb un pressupost d'uns 2,8 milions d'euros, la meitat dels quals s'han finançat a través de fons europeus. Carles Pellicer, alcalde de Reus, ho considera «una aposta per la recuperació d'un pulmó verd que és un emblema de la nostra ciutat».

És per això que, insisteix, «demanem que la gent se'l senti seu, que el cuidi com si fos el jardí de casa seva, aquest és el jardí de la ciutat». Es tracta, de fet, d'«un dels grans projectes d'aquests mandats» que feia anys que es treballava i que ara encara, definitivament, la seva recta final.

El passeig de la Boca de la Mina obrirà abans de l'estiu

La reforma del passeig en si es troba «completada aproximadament al 90%» segons calculen des del govern local. Visualment només falta cobrir la part de terra compactada actual amb sauló, una terra argilosa que permetrà millorar el drenatge de l'aigua. Tot i que «l'impacte de la pluja zero no existeix, la força de l'aigua ja la coneixem», tal com recorda la regidora d'Urbanisme i Mobilitat Marina Berasategui, sí que «reduirà moltíssim l'impacte de les pluges».

El pendent de la part central del passeig farà que l'aigua s'escorri cap al lateral, on s'ha habilitat un canal que reculli l'aigua de la pluja. També en aquest capítol, sobretot a l'espai que queda davant de l'Escola Mowgli, s'han deixat algunes zones enfonsades amb arbustos i plantes que s'han de convertir en espais que recullin l'aigua i també en facilitin el drenatge a més de ser, a la pràctica, parterres amb vegetació al marge mateix de l'eix principal del passeig. 

L'arquitecte, l'alcalde i la regidora d'Urbanisme al passeig amb armilla reflectant i casc d'obra
Aquest dijous s'ha dut a terme una visita d'obres al passeig de la Boca de la Mina | Àngel Ullate

Aquesta part és la que s'ha d'acabar «les pròximes setmanes» segons els càlculs del govern, i quedaria llesta, per tant, entre els mesos d'abril i maig. Al passeig s'ha pavimentat tot un lateral amb totxana per facilitar la mobilitat. Alhora, això fa de fil conductor al llarg de tot el passeig i l'integra a l'entorn, amb uns materials, uns colors i una imatge molt similar, per exemple, als edificis de l'Institut Pere Mata.

Al llarg del passeig s'han conservat els bancs de pedra que hi havia i se n'han instal·lat de nous, com també s'han col·locat càmeres de videovigilància i fanals per millorar la il·luminació. S'ha optat per fanals baixos que no s'assemblin als llums urbans, segons han explicat els responsables del projecte, per mantenir l'estètica i l'ambient natural o agrícola.

A les entrades de finques i masos que donen al passeig també s'hi ha treballat. S'han reforçat aquests espais amb la mateixa totxana de tot el recorregut del passeig perquè siguin elements que quedin integrats però alhora destaquin. Finalment, deu gelosies completen la reforma, que serviran tant per instal·lar-hi plafons informatius com per marcar punts concrets, com la plaça d'Àngels Ollé, de nova creació davant de l'Escola Mowgli i que també inclou un petit escenari, o les connexions del barri Gaudí i l'Institut Pere Mata amb la Boca de la Mina.

Les gelosies de totxana serveixen per destacar alguns dels punts del passeig
S'han restaurat i destacat punts com la font del Lleó | Àngel Ullate

El Parc de les Olors i el Jardí Agrari, a l'estiu

Una actuació que no es contemplava inicialment, però que s'ha acabat incorporant al projecte és la restauració de la Boca de la Mina en si, el punt superior del passeig on arriba l'aigua del pantà de Riudecanyes. Aquest punt emblemàtic es veu com l'entrada d'aigua de la ciutat. Sense obres significatives sí que es canviarà la pintura actual i s'arranjarà la zona per integrar-la al passeig.

Es veu com un dels punts amb valor pedagògic i didàctic d'aquest passeig, com també s'entén la bassa del bacallà, una de les que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes té a la zona per emmagatzemar-hi aigua. Justament al mur d'aquesta bassa s'hi ha construït una passarel·la metàl·lica amb baranes que farà funció de mirador, tant per contemplar la bassa com una certa panoràmica de la ciutat.

Amb el mateix objectiu pedagògic i didàctic s'han dissenyat el Parc de les Olors i el Jardí Agrari del Camp. En el primer cas, ja està completat, i s'està esperant que els arbustos i les plantes aromàtiques arrelin bé abans d'obrir-lo a la ciutadania. Es tracta d'un espai situat a la vorera nord de l'avinguda de Saragossa, tocant al passeig de la Boca de la Mina.

Quedarà cobert de plantes aromàtiques i arbustos amb flors de colors que aniran canviant al llarg de l'any i amb el pas de les estacions. Es preveu que aquest parc estigui a punt per obrir-se a la ciutadania juntament amb el Jardí Agrari, al qual s'han d'acabar de plantar els arbres i s'ha de delimitar l'espai, en alguns punts amb gelosies de totxana fent de tanca, i en altres amb la mateixa vegetació. Serà «abans de l'agost», segons el calendari actual, quan tot quedi enllestit i, per tant, a més del passeig també es pugui passejar per aquests dos espais.