L'Aeroclub de Reus no haurà de pagar els costos derivats de l'accident d'avioneta del 2020

La sentència dona la raó a l'entitat després de la polèmica per les despeses de recuperació de l'avió, en què dos pilots van perdre la vida el 3 de novembre del 2020

Imatge d'arxiu de les instal·lacions del club de pilots reusencs
Imatge d'arxiu de les instal·lacions del club de pilots reusencs | Instagram / @aeroclubreus
14 de febrer de 2025, 12:55
Actualitzat: 12:56h

L'Aeroclub de Reus no haurà d'assumir les despeses per la recuperació de l'avioneta implicada en el tràgic accident que va tenir lloc el 3 de novembre del 2020, en el qual van perdre la vida els dos pilots, que tornaven des d'Eivissa quan van perdre el control de l'aeronau i van caure al mar a tocar de la costa ebrenca. Després de gairebé dos anys de procés judicial i de la polèmica arran de la denúncia pública de la família del copilot -que assegurava que l'entitat li reclamava els costos derivats de l'incident-, el jutge ha tancat el procediment.

Segons ha avançat Canal Reus, la sentència del jutjat mercantil indicaria que, encara que l'avioneta era propietat de l'Aeroclub, això no el converteix en responsable, ja que el rescat venia ordenat per una resolució del jutjat d'Amposta. Cal recordar que Salvament Marítim (SASEMAR), que es va fer càrrec del rescat, havia demanat a l'entitat prop de 300.000 euros per aquestes tasques.

Les restes de l'avioneta de l'Aeroclub de Reus sinistrada el 3 de novembre, ja al port de Tarragona un cop descarregades per Salvament Marítim.
Les restes de l'avioneta de l'Aeroclub de Reus sinistrada, un cop descarregades per Salvament Marítim. Foto: Port de Tarragona

Des de l'aeroclub reusenc han recalcat al mateix mitjà que sempre han al·legat que "les despeses ordenades pel jutjat han d'anar a càrrec de l'administració competent de la justícia". Amb tot, a partir d'ara s'obre un període d'exposició pública, en què l'empresa podria interposar recursos a la sentència dictada pel jutge. Un hipotètic pròxim pas seria impugnar el recurs interposat davant l'Audiència Provincial.

A més, el representant legal de l'entitat ha exposat en diverses ocasions que, en cas d'haver hagut d'assumir aquesta quantitat, tot i no tenir responsabilitats en el succés, hauria sigut inviable econòmicament i hauria suposat la seva desaparició. El novembre del 2023, l'advocat de l'Aeroclub de Reus, explicava a TarragonaDigital que estaven pendents de si l'asseguradora es faria càrrec de les reclamacions econòmiques i que, contemplant la possibilitat que no fos així, van traslladar a les famílies la notificació corresponent, tenint en compte que l'informe de la CIAIA havia resolt que "els causants de l'accident van ser els dos pilots".

El futur de l'Aeroclub de Reus

D'altra banda, la situació actual de l'Aeroclub de Reus es troba molt limitada, no només econòmicament (quotes dels socis), també pel que fa a les instal·lacions, ja que la gran activitat de l'Aeroportimpedeix que l'entitat pugui continuar creixent. El passat mes de setembre, el Reial Aeroclub de Reus Costa Daurada ja va anunciar la ferma intenció d'abandonar la capital del Baix Camp i traslladar-se a un nou aeròdrom que s'hauria de construir a la Conca de Barberà.

Aquesta decisió arribava després que l'increment en el nombre d'avions de passatgers durant l'estiu hagués provocat una disminució pel que fa a les hores de vol disponibles. De fet, en una xerrada al Centre de Lectura el mes d'octubre, el mateix secretari de l'entitat, Enric Plana, evidenciava que el "trasllat és obligatori" fent al·lusió al nombre creixent d'alumnes que necessiten practicar, a més de l'augment en el moviment d'aeronaus de la infraestructura aeroportuària.

L'Aeroclub i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà van signar llavors un conveni de col·laboració "per a l'estudi de viabilitat tècnica, jurídica i econòmica de la promoció d'un aeròdrom al terme municipal de Montblanc", però el consistori va demanar conèixer on s'ubicaria exactament per saber-ne les implicacions.

Arxivat a