Aigües de Reus instal·la el parc fotovoltaic més gran de la ciutat

La inversió per col·locar prop d'un miler de panells solars ha estat de 655.000 euros, subvencionats per l'ACA

Carles Pellicer i Noemí Llauradó han visitat les instal·lacions d'Aigües de Reus.
Carles Pellicer i Noemí Llauradó han visitat les instal·lacions d'Aigües de Reus. | Cedida
22 de març del 2023
Actualitzat a les 12:56h

Reus ha estrenat la planta fotovoltaica més gran de la ciutat, situada a l'Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), amb un total de 972 plaques i 3.013 m2 de superfície per a la captació solar. El projecte, impulsat per Aigües de Reus, ha suposat una inversió de 655.335,93 euros, a càrrec de l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de la qual Aigües de Reus ha assumit el cost corresponent a l’IVA.

Aquest dimecres 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; i el director de l'ACA, Samuel Reyes, han visitat les instal·lacions.
 

Bona part de les plaques s'han instal·lat en un terreny sense edificar

Les obres van començar el passat mes de novembre i les plaques s’han distribuït en diferents edificis de l’EDAR. Bona part d'aquestes (758 plaques) s’han concentrat en un terreny sense edificar de l’interior del recinte de la depuradora. La instal·lació fotovoltaica té una potència total de 641,52 kWp.

En relació al rendiment energètic, el projecte preveu que la producció màxima de la planta sigui de 1.027.357 kWh/any, mentre que el consum anual de l'EDAR és d’una mitjana de 3.100.000 kWh/any. Així, la planta cobrirà aproximadament el 33% de la demanda elèctrica de l'activitat de la depuradora
 

L’EDAR ja produeix energia elèctrica

A aquest percentatge cal sumar-hi l’energia que l’EDAR, des de fa anys, ja obté mitjançant 'trigeneració' i que la convertirà en una de les depuradores més eficients de Catalunya, en arribar a produir, en conjunt i de mitjana, per damunt dels 2/3 de l’energia que consumeix.

Actualment, l'EDAR de Reus produeix cada any al voltant d’un milió de metres cúbics de biogàs, una part dels quals es converteix en energia elèctrica i permet l’obtenció de al voltant d’un milió de kWh anuals.

La xifra, però, és variable, podent generar fins a un màxim d’uns 2 milions de kWh/any, si es donessin les condicions de disponibilitat de gas, que suposaria gairebé la producció total de l’energia necessari a la planta i per tant un balanç energètic neutre.