Un 30% de les àrees bàsiques de salut de Tarragona són de difícil cobertura

Al Priorat fins a 17 municipis compten amb places considerades de difícil cobertura que entren dins d'un pla del Govern per incentivar els professionals a escollir-les com a opció laboral

Publicat el 11 d’abril de 2024 a les 10:43

En l'àmbit rural un dels problemes en matèria de salut més estesos és la cobertura de places. A la regió sanitària del Camp de Tarragona les àrees considerades de difícil cobertura suposen un 30% del total del territori, afectant especialment les àrees bàsiques de salut (ABS) de Cornudella de Montsant, Alt Camp est, Falset, Mont-roig del Camp, Montblanc i les Borges del Camp. A Catalunya, un de cada cinc Equips d'Atenció Primària (EAP) a Catalunya és de difícil cobertura, el que suposa un 21% del total dels EAP del país.

En aquest sentit, el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona (RSCT), Imma Grau, han visitat el consultori de Porrera, un dels centres que formen part de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Falset i considerat de difícil cobertura al territori, motiu pel qual s'ha inclòs dins el Pla d'ocupació de places de difícil cobertura en l'àmbit rural a l'Atenció Primària que promou el Govern de la Generalitat.

Aquest aspecte s'ha abordat durant la visita amb l'equip del centre, amb qui s'ha valorat l'impacte que suposarà la implantació d'aquest pla que ha de permetre fer més atractius pels professionals sanitaris uns llocs de treball que, avui dia, costen molt de cobrir per les seves característiques estructurals.

En aquest sentit, es consideren de difícil cobertura aquelles places que, de manera recurrent, no són escollides pels professionals sanitaris com a destinació per treballar. És el cas, per exemple, d'equips situats lluny d'hospitals, en poblacions rurals o en indrets amb alt índex d'envelliment de població.

A l'ABS de Falset, els consultoris considerats de difícil cobertura són Bellmunt del Priorat, Cabacés, Capçanes, Falset, la Figuera, Gratallops, els Guiamets, el Lloar, Marçà, el Masroig, el Molar, Porrera, Pradell, la Torre de Fontaubella, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa.

Un pla per fer més atractius els àmbits rurals als sanitaris

Davant d'aquestes dades, des de Salut es pretén fer més atractius pels professionals sanitaris aquests llocs de treball mitjançant un pla d'incentius i mesures específiques. D'una banda, s'oferiran incentius econòmics per afavorir el projecte professional dels qui ja treballen o que vulguin optar a treballar en aquestes zones rurals.

En aquest sentit, els metges i metgesses de Medicina Familiar i Comunitària i també Pediatria rebran un increment anual d'uns 3.500 euros, i els infermers i infermeres, llevadors i llevadores i els i les treballadores socials, 2.000. Aquesta mesura suposarà una inversió d'11,5 milions d'euros anuals del Departament de Salut. D'altra banda, el Pla preveu un conjunt de mesures de caràcter social com facilitar la investigació i la docència, la formació continuada o la flexibilització de la jornada garantint sempre el servei, entre altres.

Finalment, en l'àmbit personal, contempla un seguit de mesures per afavorir l'habitatge, la mobilitat o l'ocupació de la unitat familiar, entre altres. Aquestes mesures s'aplicaran en col·laboració amb les entitats municipals.